La ruta del paper per Catalunya

Compartir
La ruta del paper per Catalunya

Conèixer quin és el procés d'elaboració del paper o com aquest ha anat evolucionant al llarg del temps són alguns entrellats que es poden extreure al realitzar la ruta que us proposem aquest mes.

La Ruta del paper és una ruta amb un component històric que ens descobreix quan i com va arribar el paper a casa nostra i quina ha estat l'evolució del mateix.

La Ruta s'estén per dues poblacions diverses – Capellades, Igualada. A través d'aquestes coneixerem el centre neuràlgic de la producció de paper durant els segles XVIII i XIX de la mà de Capellades, altres indústries artesanes de l'època a Igualada i l'evolució d'aquestes.

Què us sembla si comencem a fabricar el nostre paper amb el que podrem escriure aquesta aventura?

Els orígens del paper

Origen del Paper (de Xina a Capellades)Els orígens del paper es troben a la Xina. Es diu que aquest va ser inventat l'any 105 pel ministre xinès d'agricultura del moment que havia aconseguit estandarditzar la tècnica de fabricar aquest tipus de làmina. Tanmateix, existeixen altres històries tradicionals xineses que narren, per exemple, que el paper ja era una realitat al segle III aC.

Però no és fins al segle X que s'introdueix el paper a Europa provinent, llavors, del món àrab on se'n va millorar el procés de producció.

Aquest es va estendre i es començà a fabricar a la comarca de l'Anoia, concretament, al segle XII, on es popularitzà, principalment, al municipi de Capellades. Un dels motius pels quals la fabricació de paper es troba tan vinculada a aquest territori és la seva abundància d'aigua.

L'aigua contribuïa al funcionament de la indústria generant energia o bé formava part dels ingredients imprescindibles per elaborar la pasta que es convertia, posteriorment, en paper.

Capellades, el centre paperer de Catalunya

Durant els segles XVIII i XIX Capellades va esdevenir un dels centres paperers més importants de Catalunya i es va donar a conèixer a l'estranger pel paper de barba d'alta qualitat que s'hi produïa. Així, la Ruta del Paper la iniciarem en aquest municipi visitant el Museu Molí Paperer.

Museu Molí Paperer de CapelladesEl museu, fundat l'any 1961, es troba ubicat en un antic molí paperer el qual va cessar la seva activitat al segle XX. Amb la visita de les estances i espais que aquest acull, un es pot fer la idea del procés de fabricació del paper i realitzar un recorregut des dels orígens d'aquest fins a l'actualitat.

La visita del museu la iniciarem al soterrani de l'edifici on es troba reconstruït un molí del segle XVIII. És en aquest espai de la construcció on encara s'hi continua elaborant paper de manera artesanal. Es pot observar com ho fan i, fins i tot, un mateix pot provar-ho de fer amb les seves pròpies mans.

Continuant la visita al museu i endinsant-nos a la sala d'exposició permanent trobarem un recull de la història del paper.

Els vestigis de la indústria paperera

Introduïts al món de la producció del paper continuarem la ruta coneixent, més a fons, el municipi de Capellades.

Aquesta localitat, com a centre paperer destacat que fou, acull i conserva, encara avui dia, una gran quantitat de vestigis relacionats amb aquesta indústria.

Molí Munné a Capellades (ruta del paper)Al costat del Molí hi trobem la Bassa que és una font natural amb un cabal de 12 milions de litres d'aigua diaris la qual possibilità, anys enrere, el funcionament dels setze molins paperers que treballaven en aquesta zona. De fet l'antic Molí de la Vila, que acull el Museu Molí Paperer, va ser el primer molí, dels setze, reconegut de la costa de Capellades.

Un altre dels molins significatius de Capellades i que recomanem visitar és el Molí Munné. Aquest també emprava l'aigua per generar energia pel seu funcionament.

El Molí Munné, a banda d'haver esdevingut el molí més gran de la comarca l'any 1755, és un dels testimonis que reflexa el canvi de la producció artesana del segle XIX a l'automatització de la maquinària.

Actualment, aquest ha recuperat els usos tradicionals d'habitatge i centre de producció i elaboració de paper de fil.

El neolític a Capellades

Abric Romaní, el Neolític a Capellades

Essent a Capellades, no podem deixar de banda l'Abric Romaní, situat al Parc Prehistòric de Capellades. L'Abric Romaní és un jaciment arqueològic que està en procés d'excavació des de 1983 i que ha permès situar-lo en el registre més important per conèixer com vivien els homínids de fa entre 75.000 i 40.000 anys.

Els seus estudis permeten conèixer com els neandertals estaven adaptats al medi i vivien en comunitats dedicats a la caça i a la recol·lecció. A més de descobrir instruments que fins llavors eren impensables.

Els elements més destacables que s'hi han trobat són estris de fusta, de pedra i os, que han demostrat el domini d'una bona tècnica de treball i unes 200 llars de foc, que han confirmat el domini d'aquest element.

Altres indústries de la Comarca

Museu de la pell a IgualadaSi continuem la ruta cap al municipi d'Igualada descobrirem que hi havia altres indústries rellevants a la comarca de l'Anoia, a més de la fabricació de paper.

En aquesta població, concretament, va ser destacable la indústria de la pelleteria. Tant és així, que l'edifici conegut com Cal Boyer acull, avui dia, la seu central del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia.

En aquest mateix edifici s'allotja una mostra coneguda com “L'home i l'aigua” que vincula diferents aspectes de l'aigua amb la societat; el transport d'aquest recurs, l'aprofitament...

També, a Igualada es pot visitar Cal Granotes – una antiga adoberia de pell del segle XVIII-, el Gasogen de Cal Pasqual – que servia per obtenir gas pobre que permetia bellugar els motors dels telers -  i el Museu del Traginer – que es fonamenta en el transport i la relació d'aquest amb els oficis.

 

Globus Kon-Tiki

Òdena (a 3 Km)

Després d'haver tocat pràcticament totes les modalitats d'esport d'aventura, Globus Kon-tiki s'ha…

Llegir més...

Celler Canals i Munne

Sant Sadurní d'Anoia (a 14.7 Km)

Visita Canals & Munne i descobreix el màgic procés de l'elaboració dels…

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 12.3 Km)

Descobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…

Llegir més...

Celler Segura Viudas

Torrelavit (a 11.6 Km)

Segura Viudas és un celler premiat en els tastos de vins i…

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats (a 14.5 Km)

Un restaurant de tota la vida. Cuina catalana, de casa , com…

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 12.3 Km)

Descobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…

Llegir més...

Hostal de Pinós

Pinós (a 25 Km)

L'Hostal de Pinós està situat al centre geogràfic de Catalunya a 936m…

Llegir més...

Restaurant Marisquer Can Ladis

Sant Fruitós de Bages (a 28.5 Km)

El compromís de tota una família desde 1988 treballant per els nostres…

Llegir més...

Masia Cal Mestre

Sant Martí de Tous (a 3.7 Km)

Masia Cal Mestre és una casa del segle XVIII totalment reformada, a…

Llegir més...

Arcs Llacuna - l'Espigol

La Llacuna (a 13.8 Km)

Casa situada a La Llacuna amb capacitat de 2 a 6 persones.…

Llegir més...

Hotel Checkin Montserrat

Collbató (a 10.1 Km)

Descobreix l'hotel Checkin Montserrat i viu una experiència inoblidable enmig de la…

Llegir més...

Masia Can Ollé de la Guàrdia

El Bruc (a 10.6 Km)

Can Ollé de la Guardia, masia del Segle XV en plena natura,…

Llegir més...

Destaquem...

Els secrets que amaguen els pantans

Llegir més...

Sorteig d'una sessió de room escape en el nou joc Game-on a…

Llegir més...

Propostes

Rutes per infants a La Llacuna

Llegir més...

Gimcana turística "El Secret de Sant Sadurní d'Anoia"

Llegir més...

Agenda

Rutes guiades de senderisme a Santa Cristina d'Aro

08/12/2023 ...

Llegir més...

Viu el Nadal a Cubelles!

08/12/2023 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!