El Parc Natural del Cadí-Moixeró

Compartir
El Parc Natural del Cadí-Moixeró

El Parc natural del Cadí-Moixeró és un dels espais naturals més grans que acull el nostre país (41.342 hectàrees) i amb un major nombre d'hàbitats i espècies de flora i fauna. A més, és considerat un parc de muntanya ja que el seu cim més alt es troba a 2.648 metres.

Aquest abraça diverses serres i massissos – el Cadí, el Moixeró, el Pedraforca i part de la Tosa d'Alp i Puigllançada-.  I agrupa tres comarques: el Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

En aquesta ruta us proposem varis senders i activitats que us guiaran i portaran pels esplèndids racons del Parc descobrint-vos aspectes relacionats amb la fauna, flora, geologia i, fins i tot, amb l'ésser humà, els quals giren entorn cinc eixos diversos caracteritzats per cinc municipis que formen la xarxa de Centres d'Interpretació del Parc: Bagà, Saldes, Tuixent, Martinet i Bellver de Cerdanya.

Tant pels que sigueu amants de la natura com els que aquest interès no us fa moure muntanyes, de ben segur que aquesta ruta us captivarà.

Les Serralades del Cadí – Moixeró

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r047-cadi-moixero.jpgEl nom del parc natural se li ha atribuït per les dues grans serralades que uneix, el Cadí i el Moixeró. Ambdues es troben unides pel coll de Tancalaporta i formen una barrera muntanyosa del Pre-Pirineu.

Sovint la Serra del Moixeró és més coneguda com a Serra del Cadí que pel seu propi nom. De fet, el túnel que transcorre per sota la serralada del Moixeró és el conegut túnel del Cadí. Afegir que la perforació d'aquest túnel fou essencial per a la comunicació de les comarques barcelonines amb el Pirineu central.

Aquestes dues serralades ofereixen els seus encants i riqueses per a qui les vulgui descobrir; el pic de la Costa Cabirolera, el cim de la Collada Verda, les Penyes Altes del Moixeró i el Colldejou. Així com, les fonts del Bastareny i les valls de l'Ingla.

També, són característiques i impressionants les cingleres de la cara nord de la Serra del Cadí i la cinglera calcària del sud del Moixeró. Així com la roca Verda i la roca de l'Ordiguer del Cadí les quals posseeixen suficientment reconeixement pel que fa al món de l'escalada.

Per arribar-hi, ho podeu fer pel Portell de Cadí que és l'accés i el port més popular de la serra del Cadí.

Centre d'Informació del Parc

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r047-baga.jpgAl municipi de Bagà (Berguedà), el qual pot ser una porta d'entrada al parc, s'hi troba el Centre d'Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Aquest ofereix al visitant una sala que acull una exposició permanent amb informació general del Parc i una sala amb projeccions d'audiovisuals i exposicions temporals. També, des d'aquest centre s'ofereixen d'altres serveis: guies de muntanya, vehicles de suport, etc.

A més, el municipi de Bagà acull un altre espai d'informació i difusió, el Centre Medieval i dels Càtars. Aquest mostra la vida càtara i medieval del territori. De fet, per aquesta zona hi transcorre la ruta dels Càtars coneguda, altrament, com el Camí dels Bons Homes, que és un sender de Gran Recorregut (GR-107) que uneix Berga amb Montsegur travessant el Parc longitudinalment.

Des de Bagà es pot accedir, també, a la Font de l'Adou que és on es troba el naixement del riu Bastareny, al Riugréixer o Rigoréixer per refrescar-nos i relaxar-nos a l'àrea de lleure habilitada, als Empedrats, al Coll de Pal, entre altres indrets interessants.

El Pedraforca

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r047-pedraforca.jpgAvui dia, la muntanya del Pedraforca ha esdevingut un símbol de l'excursionisme català. Així com de l'alpinisme ja que la vessant nord del Pollegó superior constitueix un dels bells espais per a escalar. Destaca, també, per la forma característica que presenta, la qual està formada per dues carenes, conegudes com els Pollegons, unides per un coll.

Aquesta muntanya conjuntament amb el Canigó i Montserrat configuren les muntanyes emblemàtiques de Catalunya.

A més de formar part del Parc natural del Cadí-Moixeró, l'entorn que rodeja el Pedraforca fou declarat paratge natural d'interès nacional l'any 1982.

Aquesta muntanya es troba ubicada als termes municipals de Saldes i Gósol. Per això, és a Saldes on hi ha el Centre d'Interpretació del massís del Pedraforca.

Existeixen diversos itineraris per pujar i endinsar-se en aquesta muntanya, per exemple, el sender de petit recorregut 123 (PR-C 123)  que és una volta pel Pedraforca i el PR-C 127 anomenat Pedraforca 360°.

Destacar el santuari de la Mare de Déu del Gresolet i el mirador homònim que s'hi accedeix des de Saldes i des d'on les vistes són espectaculars.

La formació del Pedraforca

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r047-saldes.jpgDiu la llegenda que una nit de Sant Silvestre, el 31 de desembre concretament, unes Bruixes estaven celebrant l'aquelarre dalt d'una muntanya, situada al lloc on trobem, actualment, el Pedraforca. Les bruixes es trobaven dividides en dos bàndols ja que estaven enfadades entre elles. Aquestes es barallaven i feien molt d'enrenou, tant que la gent del poble de Saldes estava espantada i demanava, constantment, l'ajuda de Sant Miquel. Aquest, finalment, escoltà al poble i per a finalitzar el conflicte entre les bruixes baixà i amb un cop d'espasa trencà la muntanya en dues parts, una part coneguda com el Pollegó superior i l'altra com el Pollegó inferior. És així, doncs, com s'explica la silueta que presenta el Pedraforca.

La vegetació del Parc i la Casa del Riu

A Tuixent (Alt Urgell) es dóna a conèixer la gran riquesa botànica del Parc natural del Cadí-Moixeró a través del Centre d'Interpretació de la Flora. La seva flora posseeix un gran interès com a conseqüència de les variades i diverses condicions climatològiques que presenta el parc i que formen paisatges variats, des de l'estatge basal mediterrani, fins a prats alpins, boscos de fagedes, etc.

Continuant la ruta al voltant del Parc natural del Cadí-Moixeró podem arribar a Martinet (Cerdanya), els termes municipals del qual també formen part del Cadí-Moixeró. Aquest municipi acull al seu poble la Casa del riu o Centre d'interpretació dels ecosistemes fluvials, el qual permet descobrir un altre hàbitat típic i característic del parc.

Des d'aquest mateix punt s'inicia l'Itinerari de la llúdriga, que és un animal comú del riu. Aquest és un sender que transcorre pel costat del riu Segre i per la reserva natural parcial Segre-Prullans i que permet observar l'arbreda de Riberes del Segre que envolta la construcció.

El Centre d'interpretació de la fauna forestal

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r047-bellber-cerdanya.jpgTambé, al voltant del parc encara s'hi ha ubicat un altre centre d'interpretació, concretament el Centre d'interpretació de la fauna forestal que es troba a Bellver de Cerdanya (Cerdanya) i que proporciona informació sobre les espècies que es troben al bosc de la zona, entre les quals hi destaquen el pardal d'ala blanca, el gall salvatge i l'isard.

Formatgeria Artesanal Tiraval

Bagà

Llegir més...

Museu de les Trementinaires

Josa i Tuixent

Llegir més...

Turisme del Berguedà

Llegir més...

Museu de les Mines de Cercs

Cercs (a 7.8 Km)

Llegir més...

Restaurant Font Freda

Castellar del Riu (a 14.2 Km)

Llegir més...

Cal Candi

Vilada (a 14.4 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant El Jardí

Sant Llorenç de Morunys (a 10.8 Km)

Llegir més...

El Recó de l'Avi

Guardiola de Berguedà (a 2.4 Km)

Llegir més...

Hostal Cal Francisco

Gósol

Llegir més...

Refugi de l'Arp

La Vansa i Fórnols (a 4.3 Km)

Llegir més...

Cerdanya EcoResort

Prullans (a 3.3 Km)

Llegir més...

Hotelet d'Estamariu

Estamariu (a 14.3 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Una entrada per 4 persones per una experiència sensorial…

Llegir més...

Sorteig Instagram: Guanya un carnet per visitar els 3 Monestirs…

Llegir més...

Experiències

En Rubri i els secrets del riu al Berguedà!

Llegir més...

Espectacle infantil "Frederick"

Llegir més...

Agenda

Festa Major del Roser de Puigcerdà

17/07/2024 - 22/07/2024

Llegir més...

Festa Major de Sant Gregori

19/07/2024 - 22/07/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!