Mina de petroli dels "Francesos" de Riutort Guardiola de Berguedà

Compartir

Reserva online

A finals del segle XIX, els industrials catalans, en adonar-se de les limitacions del país per obtenir recursos energètics, van dipositar les seves esperances en l'explotació dels jaciments de carbó catalans i, de manera més puntual, en l'obtenció de petroli a partir del tractament de diferents tipus de roques.

Ja des de principis del segle XX es coneixia l'existència de sol·licituds per l'explotació de margues bituminoses a la zona de Riutort. Van ser els francesos Jules León Clavier i Gosselet i Philippe Petit Brice qui, a través de la seva companyia, Compañia Minera de Riutort, creada el 1906, van iniciar la construcció i explotació de la mina. Degut a la nacionalitat dels nous propietaris, des de llavors la mina de petroli de Riutort es va conèixer amb el nom de la "mina dels francesos".

En els 340 metres de la Mina de Petroli de Riutort, entre la galeria principal, la transversal i la secundària, i durant els 10 anys que va estar en funcionament (1906-1916), es van extreure aproximadament unes 3500 tones de margues bituminoses, que donaven una mitjana que no superava els 70 litres de petroli per tona. Inicialment, el petroli s'extreia de les capes de margues bituminoses que afloraven a l'exterior, però posteriorment, per tal de treure'n més rendiment, les margues bituminoses es buscaven a través d'un sistema de galeries.

El material s'extreia de la mina amb unes vagonetes de tracció animal per una via de 600 mm d'amplada, per ser assecat i extreure'n així tota l'aigua i la humitat que pogués contenir. És llavors quan s'introduïa el producte resultant en uns forns giratoris que destil·laven la matèria primera i la convertien en un oli bituminós de baixa qualitat, usat principalment per a l'enllumenat de les làmpades de petroli o querosè, pel greixatge o per l'asfaltat dels carrers. La dificultat que representava la destil·lació del mineral extret, per la seva posterior conversió en betum de baixa qualitat, i el poc ús que se'n donava, van provocar que al cap de poc temps d'iniciar l'explotació, s'hagués d'aturar l'activitat extractiva.

El procés de restauració de la bocamina i part dels 340 metres de galeries, converteixen aquesta mina en un recurs visitable que permet veure les diferents capes de margues i calcàries, i com brolla el petroli sentint la característica olor dels hidrocarburs.

VISITES CONCERTADES I GUIADES

  • Dissabtes al matí a les 10:00, a les 11:30 i a les 13:00.
  • Diumenges i festius a les 10:00, a les 11:30 i a les 13:00

*Fora d'aquest horari, visites concertades amb antelació.

Descobreix-la!

Agenda

Festival Itinera a Sant Julià de Cerdanyola

20/07/2024

Llegir més...

Festa Major del Clot del Moro a Castellar de n'Hug

25/07/2024 ...

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Sorteig: guanya entrades i refresca't a Marineland

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!