Palafrugell

Compartir
Província: Girona
Comarca: Baix Empordà
Habitants: 22622
Extensió: 26,9 Km2
Altitud: 64 m

Palafrugell és un municipi  amb uns 20.000 habitants situat a la comarca del Baix Empordà. Aquest nucli és el centre administratiu de vuit pedanies: El Bruguerol, Calella, Ermedàs, Llafranc, Llofriu, Santa Margarida, Tamariu i Vila-seca. És una població que resideix entre el mar i la muntanya.

El seu entorn natural està predominat, essencialment, pel massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur, els quals són zones protegides ja que son espais d'interès Natural que es troben dins del Pla de la Generalitat (PEIN). Tanmateix, la costa també és així d'accidentada cosa que ha ocasionat la formació de moltes cales i caps, com per exemple, el Cap de Sant Sebastià. Al damunt d'aquest, s'hi instal·là un poblat ibèric el segle VI a.C. En relació a la vegetació, en aquest territori hi predominen les alzines sureres i els pins.

Com ja hem comentat, les primeres comunitats d'humans s'establiren, més aviat, a prop de la costa. A partir del segle V i VI això canvià per la poca seguretat que presentava aquesta i es començaren a ubicar cap a l'interior. D'aquí nasqué la formació de Palafrugell, que tal i com el seu nom indica (Pala- Casa forta i Frugell- nom d'origen germànic) era un lloc fortificat i de defensa.

Els primers indicis documentats on hi consta Palafrugell, exactament, daten de l'any 988. Actualment, el castell medieval, del que ja se'n tenen notícies al segle XII, es troba al nucli del municipi, el qual era envoltat per les muralles que protegien la població.

En aquesta localitat s'hi troben Béns d'interès Cultural catalogats per la Generalitat de Catalunya; aquests són la Torre de Sant Sebastià (torre de guaita construïda al segle XV), la Torre de Can Mario (un dipòsit regulador de la pressió de l'aigua) i la Platja de Port Bo. Cada estiu a la Cala de Port Bo s'hi celebra una cantada d'Havaneres.

En relació a les infraestructures culturals hi trobem el Museu del Suro, la Fundació Josep Pla i l'Espai d'Art Contemporani Can Mario. Cal destacar que Palafrugell és ric en patrimoni industrial. En aquesta població hi podem visitar, a més, la Cooperativa l'Econòmica Palafrugellenca i el Centre Fraternal i Mercantil d'estil neoclàssic (antics casinos).

L'església de Palafrugell està dedicada a Sant Martí i és d'estil gòtic.

A la Biblioteca municipal es troba una part de la biblioteca pròpia de Josep Pla que ell mateix donà per la relació que tingué en aquest territori on passà els seus últims dies.

Llofriu

Llofriu és una pedania del municipi de Palafrugell i, per tant, està inclosa dins de la comarca del Baix Empordà i al massís de la gavarra marítima. Aquest municipi està envoltat d'un gran territori agrícola i ramader.

Pel que fa el seu entorn natural, els seus boscos són de pins i de suredes i alzinars i pel seu terme hi transcorre la Riera Grossa. A sobre de la riera es troba el pont d'en Busqueta, que travessa la mateixa i comunica amb el Molí d'en Busqueta i la Font, aquest últim element inexistent avui dia.

La Font de la teula ubicada al terme del mas Barris del paratge de Sobirà raja aigua ferruginosa i està envoltada de bancs. És la més visitada d'aquesta contrada. A les muntanyes Poues hi ha la Cova del Mas Estela on es troba un petit menhir.

Tot i que s'han trobat restes de terrisses romanes que justifiquen la presència humana en aquesta època, no n'existeixen proves documentals fins un acord signat per Ramon Berenguer I datat de l'any 1061.

L'estructura i organització de les cases d'aquesta localitat conserven la imatge dels poblets pintorescos de l'Empordà, totes les edificacions de la part antiga es troben arrecerades a prop de l'església.

L'església de Sant Fruitós data de l'any 1221 ja que consta en un testament. L'església fou saquejada l'any 1638 pels soldats de Felip IV i els veïns es revoltaren, es creu que és l'origen de la guerra dels segadors. Damunt aquests antics vestigis es reconstruí l'actual església. El retaule major era d'estil barroc però fou destruït amb la guerra civil.

En aquest municipi passà els últims dies de la seva vida l'escriptor català Josep Pla. De fet, encara es conserva la casa on visqué coneguda com Mas Pla. També, avui dia, es manté l'edifici neoclàssic del 1889 i que fou la seu de les antigues escoles.

Per últim, destacar la Festa de la Pela del Suro que es celebra en aquesta localitat cada any ja que la indústria surera tingué una gran importància en l'economia d'aquesta territori.

Llafranc

La petita localitat costera de Llafranc pertany al terme municipal de Palafrugell. Des de l'ajuntament i la oficina de turisme s'organitzen tot tipus de rutes d'interès, com la ruta del suro, la ruta de les torres de vigilància, excursions a la Font de la Teula, que permeten admirar el bosc de les Gavarres composat bàsicament per pins i alzines sureres o el far de Sant Sebastià, situat a l'est de Palafrugell; el paisatge, tant des del mirador de l'hotel com des del mirador Joaquim Turró o del salt de Romaboira, és espectacular.

Hi destaca la Premsa de vi romana dels segles I aC al I dC, situada al carrer Coral, a  tocar l'església de Santa Rosa de Lima, de finals del segle XIX. Seguint amb restes antigues hem de destacar el dolmen de Can Mina dels Torrents, un sepulcre megalític (3.400-3000aC) que és el testimoni més antic del poblat  i es troba al mig d'una pineda al paratge dels Torrents. A la muntanya de Sant Sebastià hi trobem el poblat íber, amb restes datades entre els segles VI aC i I aC, on es poden veure les excavacions que tenen lloc a l'esplanada de l'oratori de Sant Baldiri.

Pel què fa a edificis religiosos trobem la Capella oratori la Divina Pastora, dels segles XVIII i XIV, situada a la muntanya de Sant Sebastià, al costat d'una penya granítica, i a la que s'arriba per un estret camí que s'agafa a la plaça del santuari; la capella té l'entrada feta d'obra i a l'interior de la petita cova natural hi ha un altar. També trobem l'oratori de Sant Baldiri, una capelleta del segle XIX sitada prop del Salt de Romaboira; a l'interior de l'oratori hi ha una petita bacina posada a terra, la tradició popular diu que els solters que encerten tirar una moneda dins el plat, al cap d'un any seran casats.

Finalment destacar la torre de guaita, que data de l'any 1445 i que es va construir per tal de vigilar el mar i avisar, en cas de perill, amb el so de la campana i fent foc de nits o fum de dia. Posteriorment, al s. XVIII, s'hi construeix l'ermita i l'hostatgeria, actualment reconvertida en hotel de quatre estrelles. Allí mateix s'hi troba el far (inaugurat l'any 1857) més important del golf de Lleó i un dels més potents de la Mediterrània. Avui en dia es pot visitar.

També es pot passejar pel camí de Ronda que en 20 minuts a peu en portarà fins a la veïna Calella de Palafrugell.

Calella de Palafrugell

Calella és el barri mariner, que es troba situat al sud-est del municipi i és, de fet, l'antic port de Palafrugell.

A Calella podem destacar Sa Perola, un edifici de dues plantes del segle XIX on els pescadors hi tenyien les velles xarxes i arreus, i on avui hi trobem l'oficina de turisme de Calella. El Passeig del Canadell és on a mitjans dels segle XIX es van començar a construir les primeres cases d'estiueig amb els soterranis, una de les quals és l'antiga residència d'estiu de la família de l'escriptor Josep Pla. També cal destacar la Torre de Calella, una torre de guaita i de defensa construïda al segle XVI que actualment s'ha convertit en un hotel que porta el mateix nom.

Pel què fa a monuments eclesiàstics, destaca l'església de Sant Pere de Calella (1884-1885) d'estil eclèctic, que fou reformada l'any 1958.

Davant les platges del Port-bo i d'en Calau, hi trobem Les Voltes, antigament utilitzades com a aixopluc dels pescadors i que han esdevingut part insubstituïble del perfil de Calella, on pintors, fotògrafs i escriptors s'han vist seduïts per la visió del Port Bo des del seu aixopluc.

Situat al sud de Calella, a la zona anomenada el Golfet, hi trobem el jardí Botànic de Cap Roig, un projecte del matrimoni Woevodski iniciat l'any 1928 i continuat per la Fundació Caixa de Girona. Es tracta d'un espaiós recinte amb grans terrasses on es pot admirar tot tipus de vegetació mediterrània de vistosos colors. D'allà estant es contempla una magnífica vista panoràmica del litoral que va des de Calella fins als mateixos penya-segats de Cap Roig.

Finalment hem de parlar del Camí de ronda, que voreja la costa de Calella a Llafranc i de Sant Roc al Golfet, es tracta d'una part del sender de gran recorregut GR-92 que travessa tot Catalunya, de nord a sud, per la costa, enllaçant la població de Portbou amb Ulldecona.

Tamariu

Tamariu és la platja situada a la part més septentrional del municipi, amb la urbanització d'Aigua Xelida sobre la cala del mateix nom. En destaca la Font d'en Cruanyes, una de les més populars del terme de Palafrugell, l'aigua de la qual s'havia embotellat i venut a la vila.

A peu de platja hi podem veure El Liris, una Barraca comunitària que data del 1872, propietat d'un grup de socis que l'utilitza per a activitats d'esbarjo, àpats, cacera i pesca.

Un cop més hem de parlar del Camí de Ronda, que en aquest cas va de Tamariu a Cala Pedrosa  i de Tamariu a Aigua Xelida.

On dormir

Hostal Plaja

Palafrugell

Hostal familiar situat al centre de la vila, molt confortable i acollidor.…

Llegir més...

Le Rondini

Mont-Ras (a 1.4 Km)

Le Rondini (les golondrines) es troba a Mont-Ras, al cor de la…

Llegir més...

Fonda l'Estrella

Palafrugell

La Fonda l'Estrella és un “bed & breakfast” tranquil i acollidor, situat…

Llegir més...

Càmping Relax-Ge

Mont-Ras (a 3.5 Km)

Càmping situat a Mont-ras, al centre geogràfic de la Costa Brava, en…

Llegir més...

Càmping Mas Patoxas

Pals (a 4.2 Km)

Càmping tranquil i d'ambient familiar. Situat al bell mig de la Costa…

Llegir més...

Càmping Moby Dick

Palafrugell (a 3.4 Km)

Càmping situat en un bosc de pins, sures i alzines, a 100…

Llegir més...

Hotel Hostalillo

Palafrugell (a 3.4 Km)

L’Hotel Hostalillo, situat a Tamariu, un dels llocs més bonics i pintorescs…

Llegir més...

Immo Cala Marquesa

Palafrugell (a 3.3 Km)

Immo Cala Marquesa realitza les seves activitats immobiliàries (Lloguers, Vendes i Gestió)…

Llegir més...

On menjar

La Xicra

Palafrugell

Cuina de Mercat al cor de la Costa Brava, en una antiga…

Llegir més...

Restaurant Abrasa'm

Pals (a 6.1 Km)

Abrasa'm Pals neix de la passió per la restauració, l'estima pel poble…

Llegir més...

Restaurant Fonda Caner - Hotel Rosa - SpaBegur

Begur (a 5.4 Km)

Si vas a visitar Begur o la costa Brava, de ben segur…

Llegir més...

El Racó

Palamós (a 8.7 Km)

Pizzeria mediterrània situada a 200m del mar, al passeig de Palamós.

Llegir més...

Hostal Chic

Sant Feliu de Guixols (a 18.8 Km)

Sense limitacions a l'hora de deixar les habitacions: A casa nostre teniu…

Llegir més...

Restaurant l'Horta

Bellcaire d'Empordà (a 18.7 Km)

A l'Horta de Bellcaire oferim una cuina casolana, elaborada amb cura i…

Llegir més...

Restaurant Pirineus

Celrà (a 26.4 Km)

Tenim una cuina didàctica i alegre alhora que podeu trobar plats típics…

Llegir més...

Restaurant la Gruta

Tossa de Mar (a 29.3 Km)

El restaurant cocteleria La Gruta es troba al centre de Tossa de…

Llegir més...

Què fer

Secret Room Escape Palafrugell

Palafrugell

El poblat us necessita per tal de parar les desaparicions i amb…

Llegir més...

Begur Dive

Begur (a 4.5 Km)

A través d'un total de 16 immersions, podrà endinsar-se en la fabulosa…

Llegir més...

Triton Diving Llafranc

Palafrugell (a 3.6 Km)

El centre està situat a uns 100 m de la platja i…

Llegir més...

Paintball Empordà

Palafrugell (a 4.6 Km)

Zona de joc apta per a tothom, amb un únic objectiu: "fer…

Llegir més...

Pessebre Vivent de Pals

Pals (a 6.3 Km)

El Pessebre Vivent de Pals va més enllà del seu significat religiós…

Llegir més...

Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya

Pals (a 6 Km)

L’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya és una associació cultural no…

Llegir més...

Globus Empordà

Colomers (a 9.1 Km)

Mogut per un esperit d'aventura i per la fascinació per els globus,…

Llegir més...

Tela Marinera

Palamós (a 8.7 Km)

Ofereix diverses activitats relacionades amb la navegació: pedagògiques, turístiques, esportives, lúdiques, gastronómiques,…

Llegir més...

Destaquem...

Femturisme per pobles amb encant

Llegir més...

Sorteig entrades al Gran Museu de la Màgia

Llegir més...

Previsió del temps

24-04-2019
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 20º
Mínima 10º
25-04-2019
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 21º
Mínima 11º

Agenda

Rally Costa Brava Històrics a Palamós

25/04/2019 - 28/04/2019

Llegir més...

Visites guiades a Santa Cristina d'Aro

28/04/2019 ...

Llegir més...

Abril d'activitats a Palamós

08/04/2019 - 30/04/2019

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!