Memorial de l'Exèrcit popular Pujalt

Compartir
c/ Sant Andreu, 5 Pujalt
Trucar 691 24 27 94
Contactar memorialexercitpopular@gmail.com

El Memorial de l'Exèrcit Popular de Pujalt us convida a conèixer la història dels soldats republicans durant la Guerra Civil, com vivien, què sentien...

La Guerra Civil Espanyola, del 1936 al 1939, va ser com totes les guerres una tragèdia col·lectiva que va marcar la vida, els anhels, els projectes de futur de les generacions que la van viure i patir. Així mateix els que vam néixer uns anys més tard vam trobar-nos amb una Espanya dictatorial i encorsetada i amb una Catalunya privada de la seva cultura i dels seus drets històrics.

Aquelles estructures de la passada guerra, piles de pedres, refugis dins la muntanya.... amb les quals el nens jugàvem i que per alguns eren llunyans records d'infantesa, han estat recuperats i han esdevingut testimoni de les vivències de tota una generació. Son també aquestes restes un homenatge a tots aquells que van patir directament els esdeveniments tràgics del 1936 al 1939.

Recorreureu les instal·lacions museïtzades del que va ser el Camp d'Entrenament del XVIIe Cos de l'Exèrcit Popular de la República a Pujalt. Recorrent el bosc, immersos en un paisatge magnífic, anireu descobrint tot un món ple sens dubte d'emocions intenses, d'enyorança de la família, les cartes als pares, germans o promeses, únic i escadusser contacte, moltes vegades, amb allò que havia estat la vida de molts joves, el neguit, la por a allò desconegut, la guerra, l'èpica de lluitar per uns ideals, la llibertat, la República ... tants sentiments, tantes emocions...

Visitant les instal·lacions del campament us retrobareu amb tot aquest món silenciós, desaparegut durant molts anys i que entre tots hem de mantenir com a memòria viva d'allò que va succeir i que no volem reviure mai més.

Es una visita guiada d'una durada aproximada de 2h. Començant en el centre d'interpretació, on hi ha un recull de restes trobades a la base d'instrucció, objectes personals i una mica d'història de soldats que hi vivien. També veureu un audiovisual amb les vivències reals dels que en aquell llavors eren els nens del poble, ens explicaran el seu punt de vista i com ho van viure.

La visita continua per el Bosc dels Obacs, un bosc amb encant que amaga les restes del que va ser la base d'instruccions del XVIIe cos de l'exèrcit. Observareu les restes i comprendreu una mica millor com vivien, s'organitzaven, s'entrenaven i refugiaven, tot acompanyat de les explicacions de la guia.

Al començar o acabar la visita podreu comprar algun refresc o cafè.

Agenda

Visita guiada al Castell de Sant Esteve a Castellfollit de Riubregós

14/07/2024 ...

Llegir més...

Destaquem...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!