Castell del Remei Lleida

Compartir
Finca Castell del Remei Lleida
Trucar 973 58 02 00
Contactar info@castelldelremei.com
Veure vídeo

Castell del Remei és un celler centenari ubicat en una finca històrica de la Denominació d'Origen Costers del Segre, on els primers vestigis d'activitat vinícola es remunten a l'any 1780.

És el celler més antic de Catalunya en l'elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, i també el primer celler català construït segons el model tipus bordelès de château envoltat de vinyes.

Es nodreix dels raïms procedents de la finca i de parcel·les de vinyes de les muntanyes properes. És dirigit pel seu propietari, el vitivinicultor Tomàs Cusiné, reconegut enòleg, i considerat un dels millors assembladors de vins del país.

Les característiques de Castell del Remei, com a propietat vinícola, són tan interessants com la seva llarga història i juntament amb el valor patrimonial del complex completen un conjunt sense parangó a les regions viticultores del sud d'Europa.

La propietat està emplaçada en el terme municipal de Penelles, en la comarca de La Noguera, a Lleida, a uns 120 km de Barcelona.

La finca, idònia per a la producció vinícola, és de clima mediterrani-continental: àmplia oscil·lació tèrmica, amb hiverns molt freds i estius calorosos; baixa pluviometria i una humitat mitjana. En aquesta comarca predominen els vents de l'oest i el nord-oest, que s'accentuen a la primavera. El més preuat d'ells és la marinada, que a les caloroses tardes d'estiu arriba per refrescar el raïm. Una altra de les singularitats climàtiques de la zona són les persistents boires a l'hivern.

Els sòls de la propietat són predominantment argilo-calcaris. Les parcel·les de vinyes se situen a la llera del mar interior que ocupava bona part de la Depressió Central durant l'era Cenozoica i s'emplacen en sòls fèrtils de composició majoritàriament al·luvial. El celler disposa d'unes 100 hectàrees de vinyes en propietat. El conreu de la major part de la vinya (80%) té lloc en vinyes de les muntanyes properes al Castell, amb una altitud (entre 700 i 800 metres), sobre sòls de textura franca (francollimosa o francoargilosa) amb abundant presència de graves, les quals permeten un bon drenatge.

Pel que fa a la composició varietal, inclou les vinyes autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) a les que s'hi van sumar en el seu moment les d'origen francès que Castell del Remei introduí a la península en el segle XIX (cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc).

L'edat mitjana dels ceps supera els 25 anys i les vinyes estan conduïdes en emparrat, d'acord amb el sistema de doble cordó (Royat Doble), amb una densitat de plantació d'entre 4.000 i 5.000 plantes/hectàrea.

Les instal·lacions originals del celler comprenen una superfície total de 5.500 m2 i estan distribuïdes en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb una estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm d'amplada.

Actualment, les estances destinades a la criança allotgen aproximadament 1.000 botes (de roure francès i americà, al 50%), mentre que la zona de vinificació està equipada amb dipòsits d'acer inoxidable termoregulats, premses pneumàtiques i altres eines tècniques d'última generació que permeten elaborar anualment més d'un milió d'ampolles de vi.

Castell del Remei fa una gestió ecològica i sostenible de tota la finca. A més, es minimitzen els tractaments per afavorir el desenvolupament vegetatiu dels ceps.

En aquest sentit, cal destacar que a Castell del Remei es promou la recerca en els àmbits de la viticultura i l'enologia en una aposta clara per l'ecologia i per la innovació.

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Sorteig: Guanya 2 entrades dobles per una visita guiada a la…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!