Endinsant-nos a la Vall de Sau - Collsacabra

Compartir
Endinsant-nos a la Vall de Sau - Collsacabra

A l'extrem oriental de la comarca d'Osona, concretament a 50 km de la mar Mediterrània, s'hi amaga una regió natural en forma de mitja lluna que sedueix moltes mirades per la seva atractivitat, ens referim a la Vall de Sau – Collsacabra

Els elements més identificatius d'aquest paisatge són les cingleres, d'una altitud mitjana de 1.100 metres, juntament amb el pantà de Sau i el bosc de les Guilleries. Tanmateix, aquesta regió natural guarda entre altiplans, la conca del riu Teri la seva vall altres atractius que doten el territori de personalitat, com són, per exemple, les petites poblacions aïllades i disperses que ofereixen una conservada gastronomia casolana i llegendes populars que s'homogeneïtzen amb el seu paisatge.

Per fer un tast d'aquest territori i deixar-nos encisar per les seves postals proposem una ruta que transcorre per tres dels municipi més significatius de la zona i que són un reflex del caràcter d'aquesta demarcació. Així la ruta ens permetrà passejar pel municipi de Tavertet, alçat damunt les cingleres i que preserva una població reduïda a causa del seu aïllament, com succeeix, també, amb el municipi medieval de Rupit i Pruit el qual és de visita obligada. Així com trepitjar els carrers del municipi de Folgueroles tot recordant el fill il·lustre del poble, Jacint Verdaguer, i els espais on va trobar la seva font d'inspiració.

Folgueroles, la terra de Verdaguer

La Vall de Sau - Collsacabra no només és un espai d'admiració i contemplació sinó que també ha esdevingut font d'inspiració.

FolguerolesFolgueroles, on iniciarem la ruta, és el municipi considerat  la porta d'entrada als boscos de les Guilleries i que es coneix, també, com el poble de Verdaguer ja que hi trobà la seva font d'inspiració. 

És un poble on s'aprecia l'abundància de gresos al territori i que es troba, a cavall entre la plana de Vic i la muntanya, envoltat de petits boscos i d'un paisatge contrastat, per una banda format de masies i turons, a la part de ponent, i de barrancs i torrents al sector de llevant.

La població, a dia d'avui, guarda empremtes de les generacions que han habitat aquesta terra, però la presència deVerdaguer al municipi és el llegat que destaca per damunt de la resta.

Jacint VerdaguerJacint Verdaguer va néixer l'any 1845 en aquest poble i és on hi passà la seva infantesa ja  que amb deus anys ingressà a estudiar, per la seva proximitat, al Seminari de Vic. Malgrat això, entre l'any 1863 i 1871 estigué vivint a la masia de Can Tona que es troba a mig camí entre Vic i Folgueroles i on, inspirat pel paisatge i el seu entorn, escrigué les seves primeres obres literàries. També, l'any 1870 cantà missa a l'ermita de Sant Jordi de Puigseslloses.

Recomanem realitzar l'itinerari a peu, d'uns 6 km aproximadament, des de l'església de Folgueroles i fins a l'ermita de Sant Jordi per conèixer els paisatges que inspiraren al literari i passar per espais bonics i encisadors on Verdaguer acostumava a passejar.  Per arribar-hi cal seguir direcció a la font de Foquers i Damunt.

D'altra banda, per conèixer més detalls sobre la vida de Verdaguer al poble es pot visitar la Casa Museu Verdaguer. Aquesta es troba instal·lada a la llar on Jacint visqué fins els dos anys.

Rupit i Pruit, l'annex de dues poblacions

Continuarem la ruta cap al centre de la Vall de Sau – Collsacabra. Ens dirigirem, doncs, a Rupit, un poble medieval amb carrers empedrats i format amb cases de l'època. Per arribar-hi des de Folgueroles agafarem la carretera de Tavèrnoles que comunica amb el pantà de Sau i seguirem per la carretera comarcal C-153.

Rupit, que es troba 

Rupit i Pruit

a 845 metres d'alçada, és un municipi petit amagat en aquest enorme territori de gran riquesa natural on la geologia i la humanitat és homogeneïtzada. Aquest, per la seva fesomia, sembla un poble de postal; petits carrerons fets de pedra, el conegut pont penjat de fusta i casetes amb finestres gòtiques i del segle disset, de l'època del bandoler Serrallonga.

Un altre poble acompanya Rupit, la població de Pruit. Aquest darrer, que es troba a 950 metres, és format per masies escampades i disseminades en prats i turons propers a la Vall d'en Bas i rodejat de senders, com el GR-2 o el Camí Ral.

Ambdues poblacions, que ens generen la sensació d'estar aïllats, són un espai ideal que ens conviden a gaudir de la tranquil·litat i calma que s'hi respira i contemplar el seu paisatge sense presses.

Així, des del sud de  Rupit podem observar una part de la cinglera del Collsacabra i de les Guilleries i el Montseny i el característic monument natural, l'Agullola. Fins i tot, es poden apreciar els cingles veïns com, per exemple, el de Tavertet.

Tavertet i les cingles

Per observar les cingles de Tavertet des d'a prop ens desplaçarem fins a aquest municipi seguint la carretera que s'havia pres anteriorment per arribar fins a Rupit

Cingles de TavertetTavertet s'alça damunt del riu Ter, en un territori geològic abrupta rodejat de precipicis. La seva llunyania i accidentat territori ha vetllat per la conservació de 48 cases bastides dels segles XVII i XVIII que congenien amb l'entorn natural. També, cal tenir en compte que va estar sense carretera i aïllat fins, aproximadament, a la meitat de segle XX. Com a curiositat, afegir que, inicialment, el municipi només comptava amb tres carrers; el Carrer de Dalt, Carrer del Mig i Carrer de Baix.

Tanmateix, aquesta simbiosi, entre la naturalesa i civilització, li ha permès obtenir la categorització de Bé d'Interès Cultural per part de la Generalitat de Catalunya l'any 2003. Tavertet, doncs, permet gaudir de la seva cara més personal i original. Així com ens convida a gaudir dels paratges que l'acullen.

Un dels atractius més espectaculars són els cingles, entre els quals, per proximitat al municipi, hi destaquen els salts del Noguer i del Molí de Bernat. Per aquests s'hi poden desenvolupar múltiples itineraris. Us recomanem el del Puig de la Força que parteix des del Carrer del Mig i transcorre entre els cingles i el camp d'esports.

L'origen del nom de Collsacabra

El nom de Collsacabra es deriva del terme antic del castell de Cabrera que era conegut, altrament, com a Cabrerès. Originàriament, el nom de Collsacabra tan sols era atribuït al sector de ponent de la Vall de Sau – Collsacabra que correspon, actualment, al coll del Bac.

Tanmateix, avui dia, també formen part de la subcomarca de Collsacabra els municipis de l'Esquirol (Santa Maria de Corcó)Tavertet i Pruit. Malgrat això, Tavertet sempre ha estat considerat un terme neutre que limita i és fronterer entre el territori de Collsacabra i les Guilleries, dues comarques naturals diferents que el propi literari Josep Pla diferenciava.

Aquest mateix autor va descriure  el Collsacabra com una delícia de país de les terres altes de Catalunya el qual és a la primavera i a l'estiu com un jardí anglès, un punt dolç entre l'ordre i el desordre... un esplendor de la naturalesa en llibertat.


Massís de Tavertet (Vall de Sau - Collsacabra)

Parc d’Aventura Anigami

L’Esquirol (a 6.5 Km)

Llegir més...

Granja de cavalls i ponis, eQuillet

La Vall d'en Bas (a 12.3 Km)

Llegir més...

MEV, Museu d'Art Medieval

Vic (a 5.1 Km)

Llegir més...

Guies de muntanya 8treks

Susqueda (a 1.7 Km)

Llegir més...

Braseria Les Comes

L’Esquirol (a 6.5 Km)

Llegir més...

La Calma, el Bellver

Tagamanent (a 21.1 Km)

Llegir més...

Restaurant Dachs

Les Llosses (a 28.7 Km)

Llegir més...

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 24.2 Km)

Llegir més...

Càmping El Pont de Barcelona

Vilanova de Sau (a 7.4 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Mateu, Fundesplai

Vilanova de Sau (a 4 Km)

Llegir més...

Hotel Can Pamplona

Vic (a 5.9 Km)

Llegir més...

Apart-hotel Rural L'Avenc de Tavertet

Tavertet (a 2.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Karting de 10 minuts per 2 persones al Circuit d'Osona…

Llegir més...

Sorteig: 4 entrades, 2 adults i 2 infants, per una visita guiada…

Llegir més...

Experiències

Activitats del Càmping la Fageda al Juliol

Llegir més...

Activitats del Càmping la Fageda a l'agost

Llegir més...

Agenda

21 de juny, Dia mundial de la música

21/06/2024

Llegir més...

Talents Jazz La Pedrera

20/06/2024 - 21/06/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!