Viu l'emoció dels castells i les colles castelleres a Catalunya 2024

Compartir
Viu l'emoció dels castells i les colles castelleres a Catalunya 2024

Els castells són una de les tradicions per excel·lència de la cultura catalana, centenars de persones unides per desafiar la gravetat i enfilades unes damunt les altres per fer construccions que han arribat fins als deu pisos. Les menudes enxanetes que coronen l'estructura en aixecar la mà, són el símbol representatiu dels castells, però la força, l'equilibri, el valor i el seny que hi ha darrera d'aquest gest han permès que aquesta tradició centenària es mantingui i encara posi la pell de gallina als seus espectadors.

Per entendre una mica més el món casteller, cal saber que és una activitat que es remunta a principis del segle XIX i d'origen vinculat amb els balls de festa de la pagesia del sud de Catalunya que acabaven amb petites construccions. Es creu que a base de crear rivalitat per fer aquestes construccions més altes sorgeixen el que avui dia coneixem com a castells.

Les construccions es compten segons l'amplada (el número de persones a cada pis) i l'alçada (el número de persones una damunt de l'altre) tenint en compte que la pinya (la base del castell) i els nens que pugen sols al capdamunt (acotxador i enxaneta) compten com a pisos separats. Quan una colla fa castells de sis pisos es considera que ja té prou nivell per actuar a plaça i les millors colles aixequen construccions de fins a nou i en moments puntuals, deu pisos.

La Temporada Castellera 2024

A Catalunya, hi ha diverses diades castelleres que són considerades importants pel seu nivell tècnic, tradició i popularitat.

Diada castellera de Santa Eulàlia a Barcelona 

Es tracta d'una diada que comença abans de la temporada castellera, coincidint amb la festa de Santa Eulàlia de Barcelona, i enguany es celebra el 12 de febrer de 2024.

Diades castelleres de Sant Jordi 

Per Sant Jordi es celebren diferents diades castelleres a Catalunya, així les colles de municipis com Tarragona, Reus, Terrassa o Vilanova i la Geltrú faran actuacions castelleres durant la diada de Sant Jordi.

Festa Major de Terrassa

El primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny) es celebra la Festa Major de Terrassa. Enguany el dia 30 de juliol de 2024. Durant les festes, els Minyons de Terrassa tiren castells de màxima dificultat. Hi actuen també els Castellers de Terrassa i una tercera colla convidada.

Diada de les Santes de Mataró 

La Diada Castellera de les Santes de Mataró és una de les diades més importants i reconegudes que té lloc a Mataró. Aquesta diada té lloc en el marc de les festes de les Santes, que se celebren el penúltim diumenge de juliol, en honor a les patrons de la ciutat, Santa Juliana i Santa Semproniana. Enguany es celebra el 21 de juliol de 2024.

Diada castellera de Sant Magí a Tarragona 

La Diada Castellera de Sant Magí és una diada molt important que se celebra a Tarragona en honor a Sant Magí, patró de la ciutat. Aquesta diada té lloc el 19 d'agost de 2024, durant les festes de Sant Magí.

Diada castellera de Sant Fèlix a Vilafranca 

És una de les diades més importants i antigues de Catalunya. Es celebra el dia 29 d'agost de 2024 a Vilafranca del Penedès. Hi participen les quatre millors colles de la temporada anterior, i és coneguda per la seva competitivitat i espectacularitat.

Diada castellera de Santa Tecla a Tarragona 

Es celebra a Tarragona el dia 23 de setembre de 2024, en el marc de les festes de Santa Tecla. És una diada multitudinària amb la participació de nombroses colles castelleres. 

Diada castellera del Mercadal a Reus 

La Diada Castellera de la Diada del Mercadal se celebra el primer dissabte d'octubre, però ull! només ens anys senars, per tant la propera diada serà el 4 d'octubre de 2025, coincidint amb les festes majors de la ciutat. Les colles castelleres es reuneixen al Mercadal, una de les places més emblemàtiques de Reus, i un un lloc especialment apropiat per a l'activitat castellera, ja que les seves dimensions i disseny permeten l'acomodació de gran nombre de castellers i espectadors.

Diada castellera de Santa Úrsula a Valls 

Aquesta diada es celebra el dia 27 d'octubre de 2024 a Valls. És una de les més antigues i destacades, i forma part de la Festa Major de la ciutat. Destaca per la presència de castells de vuit, que són els més alts i complexos.

Diada castellera de Sant Narcís de Girona 

La Diada de Sant Narcís, es celebra el tercer o quart diumenge d'octubre, enguany té lloc el dia 27 d'octubre de 2024 a Girona, durant la festa major de la ciutat. És una de les diades més importants de la zona nord de Catalunya, i reuneix a diverses colles castelleres de la regió.

Diada castellera de Tots Sants de Vilafranca del Penedès 

Per Tots Sants té lloc la Diada castellera de Vilafranca del Penedès, que tindrà lloc el dia 1 de novembre de 2024 a la Plaça de la Vila. En aquesta diada actuen els Castellers de Vilafranca i tres colles més convidades.

Diada castellera dels Minyons de Terrassa 2024

Coincidint amb el tercer diumenge de novembre, a la recta final de la temporada, als Minyons de Terrassa, de camisa malva, celebren la seva diada juntament amb dues colles convidades més. Enguany es celebra el 17 de novembre de 2024.

 

Cal tenir en compte que hi ha moltes altres diades castelleres importants a Catalunya, la cultura castellera està molt arrelada en la societat catalana i es celebren diades arreu del territori

Viu la màgia i emoció dels castells en directe amb les diades i trobades castelleres que se celebren arreu de Catalunya.

El fet casteller

Destacats

Mon Casteller- Museu Casteller de Catalunya

Valls

Llegir més...

Esdeveniments relacionats

Tarragona, ciutat de Castells

24/06/2024

Tarragona

Fira de Sant Miquel a Santpedor

Santpedor

Fira de Santa Úrsula a Valls

Valls

Diada castellera a Sant Celoni

Sant Celoni

Destaquem...

Arriba un any més la Serenalla Market a la Massana!

Llegir més...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Agenda

Curses de Muntanya al Lluçanès

24/06/2024 ...

Llegir més...

Fira de Sant Joan i xollada d'ovelles amb tisora a Sort

24/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!