Vallfogona de Riucorb

Compartir
Trucar 977 88 00 00
Província: Tarragona | Comarca: Conca de Barberà | Habitants: 89 | Extensió: 10,9 Km2 | Altitud: 573 m

És situat als confins amb La Segarra, comarca a la qual anteriorment havia pertangut, i l'Urgell. Com a terme fronterer, les divisions administratives l'han afectat variablement ja que pertany a la província de Tarragona, al partit judicial de Valls, però havia estat del de Cervera i del de Montblanc; fins el 1957 va ser del bisbat de Vic i després va passar a l'arxidiòcesi de Tarragona. Al sud vers Conesa i Rocafort de Queralt, on empalma també amb la C-241.

Vallfogona fou repoblada abans del 1038 com a resultat de la restauració que feren per aquests indrets els Queralt i els Cervelló. En aquells primers temps i fins avançat el segle XII la vall de Vallfogona s'anomenava Vallis Alfedi o vall d'Alfeu, nom que també surt en els primers documents com Alfez o Alfoz i que sembla correspondre a un antropònim d'un moro o cristià anomenat Alfeu.

A la fi del segle XII senyorejava el lloc Gombau d'Oluja, descendent dels Queralt-Timor, el qual el 1190, junt amb la seva muller, va donar el castell de Vallfogona a l'orde del Temple; el 1197 va repetir i ampliar aquesta donació amb motiu de l'entrada del matrimoni en l'orde del Temple. El 1193 els templers ja hi tenien instal·lada una preceptoria, que al principi del segle següent es va convertir en comanda de Vallfogona. En depenien Albió i la torre i la quadra de Carbonells. La comanda de Vallfogona va continuar dintre l'orde templer, sovint amb un comanador comú amb Barberà, fins a la dissolució de l'orde el 1312; després va passar als hospitalers. El 1416 els hospitalers feren restaurar el castell, que continuà com a cap de comanda fins el 1811, dita comanda de Vallfogona de Comalats. Els comanadors tenien tot el domini i la jurisdicció per compra feta al rei Pere III el 1312. Quan el comanador no residia al lloc hi tenia algun cavaller de l'orde i un batlle que el representaven.

El poble, que era fortificat i tancat amb murs i torres —la torre del Planell, propera a la rectoria, es va demolir al segle XVIII— es regia per un consell que administrava la vida quotidiana i els béns comunals. També hi havia un hospital, que va continuar la seva tasca d'assistència als pelegrins i als malalts fins al segle XIX.

De l'esplendor passada de Vallfogona i del seu culte és un indici el fet que, a més del seu rector, dels segles XV al XVII hi havia a l'església uns altres quatre sacerdots beneficiats.

Rutes

  • Volta a Vallfogona de Riucorb, tribut a Johan Cruyff
  • Camí dels Penjats
  • Font d'en Ballart i Sant Pere dels Bigats
  • El Solà del Seniol i la font d'en Ballart
  • Passejada a Balneari de Vallfogona de Riucorb
  • Alta Vall del Corb

Espai d'entorn Rural: Eines de pagès i miniatures

A Vallfogona de Riucorb destaca també, l'Espai d'entorn rural : Eines de pagès i miniatures. L'any 2008, la família Solé de Vallfogona, de manera totalment desinteressada, va cedir a l'Ajuntament part de la col·lecció de miniatures construïdes per Llorenç Solé i la col·lecció d'eines del camp que, amb la col·laboració de diverses famílies del municipi va anar recopilant. Amb aquesta mostra, Llorenç Solé va voler retre homenatge a tots els vallfogonins que treballen les terres de la Vall del Corb. A part de l'exposició hi apareixen diversos plafons informatius on s'explica els processos de treball de la terra.

Espai d'interpretació del Rector de Vallfogona

Aquest espai es troba dins l'església parroquial, i està dedicat al Rector de Vallfogona. Es repassen diversos aspectes de la vida i entorn del Rector: el context biogràfic i patrimonial, la síntesi històrica dels orígens de la parròquia, la obra poètica, la seva bibliografia…

Carrer Johan Cruyff

Després de la mort de Johan Cruyff, el 24 de març 2016, Vallfogona de Riucorb es va plantejar la idea de dedicar un carrer a un dels millor futbolistes de la història. Després de consultar-ho amb la família de l'holandès, el que primer era una simple il·lusió, es va convertir en una moció que es va aprovar en el plenari de l'Ajuntament el 31 de maig de 2016.

A l'acte d'inauguració de la placa d'homenatge celebrat el 9 de setembre del mateix any –recordant el dorsal que Cruyff lluïa al camp-, van assistir la seva filla Susila Cruyff, el seu nét Jesua Angoy Cruyff, i el gendre Jesus Mariano Angoy. També va estar present el president del F.C. Barcelona Joan Laporta així com els directius MaciàCubells, i Camps, l'expresident de la Federació Catalana de Fútbol, Jordi Casals, l'ex responsable de material del club, Txema Corbella o el mateix Josep María Minguella. L'acte també va comptar amb una representació de les penyes de Tàrrega, Nalec i Johan Cruyff de Santa Coloma de Gramenet.

El carrer que llueix el nom del mític savi del futbol és el que condueix a la zona esportiva, on hi ha les piscines i la zona d'esbarjo infantil del poble. Vallfogona és la primera població del món que ha dedicat un carrer a un futbolista que ha creat escola pel seu tarannà esportiu però també personal.

Pump track de Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb disposa d'un dels pump track asfaltat més gran de Catalunya. Amb aquestes instal·lacions es complementa l'activitat ciclista de la Vall del Corb, una zona molt valorada pels amants de la Btt i el ciclisme en general.

El Pump track està situat a l'antic camp de futbol de Vallfogona al costat de la zona esportiva al carrer Johan Cruyff. La instal·lació està finançada per Electrotarrr sccl, una empresa molt vinculada al municipi. També compta amb la col-laboració de l'Ajuntament de Vallfogona de Riucorb i la construcció ha anat a càrrec de l'empresa Pumptrack park SL especialista en aquests tipus d'instal·lacions.

Què fer

Espai museístic del Cinema - Col·lecció Josep Maria Queraltó

Vallbona de les Monges (a 13.2 Km)

Llegir més...

Espai Maldanell

Vallbona de les Monges (a 13.2 Km)

Llegir més...

La Passió de Cervera

Cervera (a 12.1 Km)

Llegir més...

Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Vallbona de les Monges (a 13.2 Km)

Llegir més...

On dormir

Hotel Balneari de Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb

Llegir més...

La Torre del Codina

Tàrrega (a 8.3 Km)

Llegir més...

Camping Montblanc Park Capfun

Tarragona (a 21.2 Km)

Llegir més...

Agenda

Festival Internacional de Música de Cervera

14/07/2024 - 20/07/2024

Llegir més...

Paupaterres, El Festival d'Estiu de Ponent a Tàrrega

17/07/2024 - 20/07/2024

Llegir més...

Experiències

El llegat jueu a Tàrrega

Tàrrega (a 12.4 Km)

Llegir més...

Els frescos de l'Església de Santa Maria de l'Alba

Tàrrega (a 12.4 Km)

Llegir més...

Previsió del temps

21-07-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 31º
Mínima 16º
22-07-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 32º
Mínima 13º
Font: Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Sorteig: Experiència astronòmica per un grup de fins a 6 persones…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!