Ruta del 1714

Cultura / Història

Compartir
Ruta del 1714

Des de l'any 1980 es celebra a Catalunya la Diada Nacional el dia 11 de setembre.
Aquesta festivitat commemora la derrota que patí el poble català envers les tropes de Felip V aquest mateix dia del 1714. Llavors, Catalunya va perdre les últimes estructures estatals i institucions catalanes que s'havien creat des de l'edat mitjana.

Aquest conflicte s'emmarca en la Guerra de Successió que es desencadenà entre el 1702 i el 1714 com a conseqüència de la mort del rei Carles II sense successió, el qual generà l'enfrontament entre els simpatitzants de Felip d'Anjou o Felip V i de l'arxiduc Carles d'Àustria com a possibles candidats a posseir el control de la monarquia hispànica.

La Guerra de Successió fou un conflicte de caràcter internacional, en la qual hi intervingueren les grans potències europees.

Per a saber-ne més, des de femturisme.cat, us convidem a realitzar la ruta 1714 que transcorre pels cinc escenaris catalans vinculats a la Guerra de Successió, la qual el seu desenllaç comportà, com tots sabem, la ocupació de les nostres terres per les tropes francocastellanes i la conseqüent pèrdua d'identitat. Un recorregut per la nostra memòria històrica que no podeu deixar escapar.

La Seu vella de Lleida

La Seu Vella de LleidaIniciarem la ruta a la capitalitat d’una de les quatre províncies catalanes, Lleida. Aquesta ciutat s’identifica, principalment, amb un monument, la seu vella. Aquesta es troba a un dels punts més elevats de la ciutat, en un turó on es diu que s’hi alçava una mesquita musulmana, des de la qual es permet un control de tota la ciutat i part de la plana del Segrià, especialment, des de l’espigó de la llengua de Serp o des del Baluard de la reina.

Aquest monument ha tingut una gran importància en la història de Lleida.Per començar, la seva construcció s’allargà fins a dos segles.

Aquesta catedral i la seva vinculació amb la Guerra de successió ve donada quan al novembre de 1707 les tropes de Felip V entren a la ciutat de Lleida i la conquereixen, sotmetent-la a una forta repressió i saqueig. Fins i tot, alguns dels seus habitants que es refugiaren al Convent del Roser foren, malauradament, assassinats.

Des d’aquell moment la ciutat fou controlada pel mariscal Louvigny el qual ocupà les estances de la Seu Vella, obligant als catedralicis a traslladar-se. Llavors convertiren la construcció en presó i, posteriorment, en caserna atribuint a aquest espai un caràcter militar.

La Universitat de Cervera

Universitat de CerveraContinuant a la província de Lleida ens desplacem fins a la població de Cervera. Aquest municipi destaca també, principalment, per un element cultural, la Universitat de Cervera la qual al segle XVIII esdevingué un centre neuràlgic de Catalunya ja que era l’únic centre d’estudis superiors de Catalunya com a conseqüència que les sis universitats restants i existents, fins el moment, van ser suprimides. Aquest centre va arribar a tenir fins a 2.000 estudiants, entre els quals hi passaren personatges coneguts com el filòsof Jaume Balmes, el polític Joan Prim, entre altres.

Aquest edifici es construí quan la Guerra de Successió es donà per acabada. I es realitzà amb l’acceptació i aprovació de Felip V quan aquest dictaminà la supressió dels sis centres existents llavors, centralitzant-ho tot en una única universitat, la de Cervera. Aquesta es començà a bastir a l’any 1718 i el primer curs que s’hi dugué a terme fou el 1740 – 1741.

Aquesta decisió de Felip V, la qual va suposar un incentiu econòmic i social pel municipi de Cervera, pretenia premiar la fidelitat d’aquest poble al monarca durant la Guerra de Successió.

Actualment, també, aquesta construcció continua destacant per ser una de les obres més monumentals de Catalunya del segle XVIII. I és un dels escenaris singulars per on transcorre la coneguda festa de l’Aquelarre.

Torre de la Manresana

En aquesta ocasió ens dirigirem al municipi de la comarca de l’Anoia, Els Prats de Rei, per tal de visitar la Torre de la Manresana. Aquesta torre és l’única part que resta, actualment, del castell medieval fronterer que s’alçava en aquesta població.

Batalla 1714Aquesta torre va ser construïda al segle XII, tot i que existeix documentació que situen la seva construcció a l’any 1034.

La vinculació que manté amb la Guerra de Successió és que aquest espai fou un escenari d’un important episodi d’aquest conflicte. A l’entorn i rodalies d’on es troba, actualment, la torre tingué lloc una ferotge batalla entre el setembre i el desembre de l’any 1711 en la qual s’enfrontaren les tropes austriacistes i les tropes borbòniques.

En aquesta confrontació, els austriacistes es van desplegar al sud-est del municipi de Els Prats de Rei i ubicaren la seva seu a la Manresana esdevenint, doncs, la torre un observatori estratègic.

Per l’altra banda, els borbònics s’ubicaren entre Calaf i Sant Martí de Sesgueioles.

Els quatre mesos que va durar aquesta batalla es van cloure el 20 de desembre amb la fugida de l’exèrcit borbònic cap a Lleida impedint, així, el seu avançament cap a Cardona i, posteriorment, cap a Barcelona.

Castell de Cardona

Castell de CardonaAmb els mateixos desitjos d’avançament que l’exèrcit borbònic, ens traslladem a Cardona per fer una ullada a la transcendència d’aquesta població i del seu castell. Tanmateix, tal i com s’ha deixat entreveure anteriorment, cal destacar aquesta població com un escenari de resistència per impedir l’avançament de les forces borbòniques.

La vila va ser ocupada per aquest exèrcit el 17 de novembre de 1711 però el castell, tot i patir un dels enfrontaments més forts, va resistir a l’exèrcit borbònic.

El castell va viure diversos episodis d’àtacs fins que el governador militar del castell, Manuel Desvalls, va haver d’acceptar el 18 de setembre de 1714 la capitulació definitiva d’aquest, una setmana més tard que la de Barcelona en la qual es va pactar les condicions de rendició de la ciutat (l’11 de setembre de 1714).

Rafael Casanova, heroi defensiu de la ciutat de Barcelona

Rafael Casanova (1714)Rafael Casanova fou un personatge clau en la Guerra de Successió, especialment en  l’episodi que es desencadenà a la ciutat de Barcelona.

Barcelona fou assaltada per les tropes borbòniques però 5.500 homes dirigits i organitzats per Rafael Casanova van resistir i defensar la ciutat del setge, exactament, fins l’11 de setembre de 1714.

Rafael Casanova era conseller de la Ciutat de Barcelona, tot i que ell va néixer a Moià l’any 1660. Rafael Casanova va viure a Moià fins als 14 anys que va ser quan es traslladà a Barcelona per seguir els seus estudis de Dret. Per aquest motiu, us convidem a visitar la casa on va néixer aquest personatge, que ha esdevingut un veritable heroi per Catalunya, i conèixer més detalls que giren al voltant d’aquest individu.

La casa natal de Rafael Casanova s’ha convertit en un museu que acull una explicació biogràfica de Casanova, l’arxiu municipal i el museu arqueològic i paleontològic del municipi.

L’11 de setembre de 1714 fou ferit de bala i amb la finalitat de salvar-lo de la repressió se’l va fer passar per mort i es traslladà i refugià a Sant Boi de Llobregat a la casa dels seus sogres.

 

Barcelona guerra 1714

On dormir

Apartaments La Fonda

Cardona

Situat a la població medieval de Cardona, coneguda per les seves mines…

Llegir més...

Hotel Bremon

Cardona

Serenor i hospitalitat, s’amaguen darrere les seves antigues parets, on aturar el…

Llegir més...

El Portal Blau

Cardona

El Portal Blau és un espai diàfan ubicat al Centre Històric del…

Llegir més...

The Streets Apartments

Barcelona

The Streets Apartments va ser inaugurat per un grup de viatgers que…

Llegir més...

Ramon Berenguer IV

Lleida

L'hotel, renovat completament, està situat al centre comercial i de negocis de…

Llegir més...

Apartament el Miracle

Cardona

Apartament amb encant i acabat de reformat situat a la vila ducal…

Llegir més...

Entre Roures

Moià (a 1.2 Km)

Un rústic habitatge d’ús turístic envoltat de bosc, on es prioritza l’accessibilitat,…

Llegir més...

Hostal Cólkida

Barcelona (a 1.3 Km)

Situat en ple centre de Barcelona, a 350 metres de l’estació de…

Llegir més...

On menjar

Restaurant Cátedra

Barcelona

Situat en un lloc privilegiat de Ciutat Vella, podreu gaudir d'una gran varietat…

Llegir més...

Bar Restaurant Eclipse

Cardona

Bar-restaurant situat al centre de la ciutat de Cardona, ofereix menjars casolans,…

Llegir més...

Can Solé

Barcelona

Un dels restaurants més emblemàtics de Barcelona i dels pocs que ha…

Llegir més...

Restaurant Windsor

Barcelona (a 2.2 Km)

El Windsor s'ha de definir com un restaurant de cuina catalana, actualitzada…

Llegir més...

La Llavor dels Orígens (Gràcia)

Barcelona (a 2.7 Km)

Ubicat al centre de la antiga vila de gràcia, que mantingui una…

Llegir més...

Boo Restaurant & Beach Club

Barcelona (a 3.5 Km)

Restaurant i lounge chill-out, el Boo compta amb precioses vistes al mediterrani…

Llegir més...

El Jardí de l'Àpat

Barcelona (a 3.9 Km)

La millor cuina mediterrània catalana i de mercat en un enclau privilegiat…

Llegir més...

Gemmmar Cuina Catalana - Restaurant Gargallà

Montmajor (a 6.5 Km)

Disposa de menú diari i carta, en els quals es poden trobar…

Llegir més...

Què fer

Castellfollit Aventura

Castellfollit de Riubregós (a 11.5 Km)

Senderisme, rutes en BTT, Segway, Room Escape, Paintball, Laser Combat, buggies... Veniu a…

Llegir més...

Bluescape Room

Lleida (a 3.4 Km)

Teniu 60 minuts per superar una sèrie de desafiants enigmes que poden…

Llegir més...

Globus Barcelona

Descobreix la màgia d'un vol en globus amb Globus Barcelona. Volem en globus…

Llegir més...

Escape Room Cuenta Atrás

Barcelona

Cuenta Atrás és el primer Room Escape a domicili 100%. Us duem…

Llegir més...

La Passió de Cervera

Cervera

La Passió de Cervera és una representació teatral de la vida, la…

Llegir més...

Museu de la Sal Josep Arnau

Cardona

El museu Josep Arnau us convida a visitar la seva col·lecció de…

Llegir més...

Rutes BTT Sílvia Rovira

Cardona

Organització de sortides i disseny de rutes a peu , amb BTT…

Llegir més...

Un Cotxe Menys

Barcelona

Us ofereix una forma diferent de conèixer Barcelona a través d'un agradable…

Llegir més...

Notícies

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Ofertes

We love family! escapades en família amb nens

Llegir més...

Visita guiada per la història esportiva de Montjuïc, l'Anella…

8.00 €

Llegir més...

12% -15% de descompte en reserves anticipades

Llegir més...

Camí dels Bons Homes

95.00 €

Llegir més...

Visita la torre i castell dels Comtes de Santa Coloma

2.00 €

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femTurisme.cat des del teu correu electrònic!