Ruta pel patrimoni de Balsareny

Compartir
Ruta pel patrimoni de Balsareny

Balsareny és un poble, cap del municipi del mateix nom, situat a la vall del Llobregat, al nord de la comarca del Bages. Situat en un terreny ondulat on predominen els boscos de pi blanc, el terme està molt ben comunicat per carretera en ser travessat per l'Eix del Llobregat.

A continuació, us proposem una ruta per descobrir els principals atractius del municipi. 

Ens hi acompanyeu?

El Castell

El castell de Balsareny és sens dubte el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca. És ben visible no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i del seu bon estat de conservació. Present des dels orígens en els esdeveniments de la història del poble, l'actual fesomia de l'edificació correspon al més pur estil gòtic civil català i data del segle XIV.

Es tracta d'un castell palau gòtic organitzat a partir d'un pati central. A causa d'haver estat ben planificat i edificat, d'acord amb el pla previ i en una sola campanya constructiva, és un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central.

La seva història està lligada al llinatge dels Balsareny. El primer personatge que apareix amb aquest nom és un vicari comtal, Guifred de Balsareny. El seu fill Guillem substituí el cèlebre abat Oliba com a bisbe de Vic, i la seva néta Guisla es casà amb el comte de Barcelona Berenguer Ramon I.

Església Parroquial de Santa Maria

r311_mariaSurt esmentada per primera vegada el 1009. De l'antic edifici preromànic només queden unes restes a la façana, a la nau central i al campanar. Es troba dins l'antic terme del castell, al lloc on després sorgí l'actual població. Molt aviat degué tenir la categoria de parròquia, que conserva encara avui.

És un edifici que fou erigit cap a les darreries del s.XIII, però seguint encara els cànons imposats pel romànic. Els segles XVI-XVII s'hi feren importants reformes. També cal destacar el Crist jacent, obra de l'escultor Josep Cañas.

Fortí del Maurici

Fortí situat damunt del serrat del Maurici, del qual pren nom. Es troba a prop del poble, al costat de la carretera que va cap a Súria i a l'altra banda de l'actual Eix del Llobregat. Malgrat tractar-se d'un dels millors exemples d'arquitectura militar del segle passat, no es va arribar a construir del tot.

Tot i ser edificat per a defensar-se dels carlins, durant la primera carlinada fou ocupat pel Comte d'Espanya, que assetjava Balsareny. El comte hi va instal·lar la seva artilleria i des d'allà va disparar contra les cases del poble, fins a l'arribada de les tropes liberals i la fi del setge.

El fortí destaca per la fermesa de la seva fàbrica i les dimensions de la seva construcció.

L'Ermita del Castell

Al costat mateix de la fortalesa, (en un replà que hi ha a migjorn d'aquesta) i en un excel·lent estat de conservació, s'alça la capella, un magnífic exemple de l'austeritat i la puresa del primer romànic català.

La parròquia de Santa Maria és esmentada ja l'any 1039; l'edifici actual conserva la nau central, del s.XII, rematada per un absis semicircular. 

Mas de Puigdorca

Mas i antic lloc, al sector oriental del terme, a l'esquerra del Llobregat. L'església de Sant Jaume, esmentada ja el 1154, fou sufragània de la de Balsareny va ser renovada al s.XVIII.

Pintures de Josep Obiols en el Casal Mare de Déu de Montserrat

r311_pinturesMurals a la capella del Casal de Balsareny (1945).

Sant Esteve de la Colònia Soldevila

Documentada al 1038, l'església romànica de Sant Esteve, situada a la colònia tèxtil del mateix nom, és un altre monument digne d'admiració. Originàriament constava d'una nau rectangular. 

De la primitiva edificació es fa patent una part de la nau i l'absis central. El 1942 s'amplià, afegint-hi dos absis neoromànics. S'hi han fet restauracions que permeten de descobrir una part de l'antiga edificació.

Sant Ramon de Sobirana de Ferrans

A la carretera de Súria, en un petit serrat que domina la vall de Ferrans, i construïda durant el s.XII, trobem una altra peça arquitectònica interessant, restaurada amb gran encert.

r311_santramonL'església de Sant Ramon, actualment desafectada, és una antiga parròquia; d'estil romànic tardà, forma un sol cos amb la masia de Sobirana, de la qual pren el nom.

Un dels elements més interessants del temple és constituït pel portal d'entrada obert al mur de migjorn. Aquest portal és format per tres arcs de mig punt en degradació fets amb dovelles de mides regulars. La decoració del portal meridional és també interessant per la seva senzillesa tant arquitectònica com escultòrica.

Sant Vicenç de Ladernet

Tot i trobar-se en estat ruïnós, es pot apreciar encara amb total claredat l'estructura i gran part de l'interior d'aquesta església preromànica, situada en un indret emboscat, estès a la riba esquerra de la riera de Conangle, propera al mas Candàliga i sota la torre de Castellnou, a la banda ponentina del terme.

El lloc i l'església apareixen citats el 1035. El conjunt és constituït per dos edificis ben diferenciats: un temple preromànic i una minúscula capella romànica inclosa dins una torre o campanar amb un absis visible a l'exterior. El temple preromànic constava d'una nau rectangular força allargassada.

Ateses les característiques dels dos edificis, sembla que la construcció preromànica fou erigida el segle X i remodelada al segle XI, mentre que la romànica sembla respondre a una obra de finals del segle XII o bé del començament del XIII.

Font: Ajuntament de Balsareny

Teatre Kursaal

Manresa (a 11.1 Km)

Llegir més...

Centre d'interpretació de l'Església de Cal Pons

Puig-reig (a 12.2 Km)

Llegir més...

Oli Migjorn

Navàs (a 10.9 Km)

Llegir més...

Món Sant Benet

Sant Fruitós de Bages (a 13.6 Km)

Llegir més...

Apart Hotel Restaurant Cal Marçal

Puig-reig (a 10.4 Km)

Llegir més...

Restaurant Marisquer Can Ladis

Sant Fruitós de Bages (a 12.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Apartaments Els Roures

Castellar del Riu (a 28.5 Km)

Llegir més...

Gust Pizzeria

Berga (a 26.7 Km)

Llegir més...

Escardívol turisme rural

Viver i Serrateix (a 11.6 Km)

Llegir més...

Hostal del Buc

Castellnou de Bages (a 4.6 Km)

Llegir més...

Apart Hotel Restaurant Cal Marçal

Puig-reig (a 10.4 Km)

Llegir més...

Sellarés Rural

Sallent (a 4.5 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Endinsa't a Espinelves!

Llegir més...

Guanya un cap de setmana en una parcel·la per a 4 persones…

Llegir més...

Propostes

Oleoexperiència amb Oli Migjorn

Llegir més...

380 €

Lloguer vacacional a la Casa Migjorn

Llegir més...

Agenda

Sant Jordi a Tàrrega

17/04/2024 - 20/04/2024 ...

Llegir més...

Fira Lliga't a la terra a Santa Eulàlia de Ronçana

20/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!