Itinerari Miró per Mont-Roig del Camp

Cultura / A peu

Compartir
Itinerari Miró per Mont-Roig del Camp

Itinerari Miró (Miró A Mont Roig Del Camp)L'itinerari Miró és un recorregut pels indrets de Mont-roig del Camp que Joan Miró va pintar en els seus quadres. Nou localitzacions identificades, que es poden visitar seguint les indicacions de l'itinerari Miró.

En aquest recorregut es passa per diversos punts importants per l'artista, com el punt 6 que correspon al Mas Miró on va estiuejava Joan Miró. Des del camí d’entrada veiem en primer terme el taller del pintor. A tocar, darrere seu, hi ha transversalment el mas, i a continuació, frontalment, la casa dels masovers. Aquest darrer serà el tema de La Masia (1921-1922), el famós quadre que comprà Hemingway. Sabem que Joan Miró començà el quadre a Mont-roig i que l’acabà a París pintant-lo descalç, trepitjant terra i herbes del Mas. És un inventari de la vida dels pagesos de Mont-roig, amb els seus atuells i animals.

També hi trobem el punt 9 que correspon a l'Ermita Mare de Déu de la Roca. Pel damunt del conjunt blanc hi sobresurt, quasi penjada en el buit la capella de Sant Ramon. El quadre Mont-roig, Sant Ramon (1916) és la visió des del darrer tram del camí vell que ve del poble. Aquesta muntanya de gran devoció per aquella Mare de Déu bruna trobada en una d’aquelles coves és on conflueixen històries antigues d’un “rei moro” i la molt versemblant teoria que les formes d’aquestes coves (d’arenisca) van servir d’inspiració a Antoni Gaudí.

Al llarg del recorregut, els espais es complementaran amb cites pròpies de l'artista i s'escauen en l'entorn.

Tal i com dèiem, l'itinerari Miró és un recorregut per nou localitzacions dels indrets mironians de Mont-roig. Els espais s'identifiquen per un panell (una muntanya roja) i els dividirem en dues parts: la més propera a la platja i situada al sud de l'autopista i la del poble de Mont-roig.

1. Platja

El primer punt el trobem en aquella platja on Miró dibuixava a la sorra, amb qualsevol tros de pal, les seves estrelles, és la “Platja de Mont-roig” (1916). Aquesta és la platja de la Pixerota on Joan Miró anava a banyar-se. Està a uns dos quilòmetres del Mas Miró. Hi baixava corrent i al arribar feia gimnàstica, cosa que a la dècada dels anys deu i la dels vint era del tot incomprensible pels pagesos de Mont-roig; no ho havien vist fer mai. Miró també recollia pedretes i arrels de canyars que duia el mar. Eren l’ inspiració de les seves escultures.

Itinerari Miró (Miró Platja De Mont Roig) Itinerari Miró (Miró Platja De Mont Roig Ruta)

"A la tardor, a la platja de Mont-roig, on no hi va ningú, les petjades dels homes i de les ovelles són com les constel·lacions..." (a Sebastià Gasch, 1963).

2. El Pont

Un xic més amunt, retornant de la platja, pujant pel barranc de la Pixerota trobem “Mont-roig, el pont” (1917), el pont del ferrocarril de la línea de Barcelona a València. Una mica més a l’esquerra hi ha el baixador (“Apeadero”) de Mont-roig on baixava el propi Miró i els seus amics que venien a visitar-lo. La tartana del masover els duia fins el Mas Miró. Mont-roig, a cent vint-i-cinc quilòmetres de Barcelona, aleshores quedava lluny, molt lluny.

Itinerari Miró (Miró Pon De Mont Roig) Itinerari Miró (Miró Pon De Mont Roig Ruta)

"L'atmosfera propícia la trobo en la poesia, en les meves passejades diàries, en determinats sorolls, el dels cavalls a pagès, el carrisqueig de les rodes del carro, els grills..." (a Yvon Tailandier, 1959).

3, 4 i 5. Mas d'en Romeu

Els següents paratges corresponen al “Mas d’en Romeu”, molt a prop del “Mas Miró”. “Hort amb ase”, “La casa de la palmera” i “Les roderes”, tots del 1918, són les visions lateral, frontal i des de darrere d’aquesta masia. La famosa palmera fa anys que va morir, només hi queda un tros de tronc, però molt a prop n’hi ha una altra de plantada pels seus propietaris des del 1919 (la família Cortés). El barranc de “Les roderes” és aquella mateixa “Pixerota”, per on baixava Miró cap al mar, està ple d’atzavares.

Itinerari Miró (Miró Mas Romeu Mont Roig) Itinerari Miró (Miró Mas Romeu Mont Roig Ruta)

Aquesta planta feréstega, quan està a punt de morir, treu al seu bell mig un “pal de ballarí” que s’alça majestuós cap al cel esclatant en constel·lacions d’estels (”Terra llaurada”, 1923-1924).

L'“Hort amb ase” porta a Miró a pensar així:

"Considero el meu taller com un hort. Treballo com un jardiner, com un vinyater. Les coses segueixen el seu curs natural. Creixen, maduren, s'han d'empeltar..." (a Yvon Tailandier, 1959).

A pocs metres hi trobem “La casa de la palmera”, que el trasllada a aquest context:

"A París, vaig viure un any de desorientació absoluta. No vaig saber fer ni una ratlla. A Mont-roig, l'estiu següent, immediatament em tornà la pintura..." (a Francesc Trabal, 1928).

I “Les roderes” el conviden dir:

"Sóc molt més feliç anant en suèter i bebent en porró entre els pagesos de Mont-roig que no pas a París. Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig..." (a Francesc Trabal, 1928).

6. La Masia, Mas Miró

Arribem al “Mas Miró”. Des del camí d’entrada veiem en primer terme el taller del pintor. A tocar darrere seu hi ha transversalment el “Mas”, i a continuació, frontalment, la casa dels masovers. Aquest darrer serà el tema de “La Masia” (1921-1922), el famós quadre que comprà Hemingway. Sabem que Miró començà el quadre a Mont-roig i que l’acabà a París pintant-lo descalç, trepitjant terra i herbes del Mas. És un inventari de la vida dels pagesos de Mont-roig, amb els seus atuells i animals. Per aquests camps hi corria una nena de cabells rossos i mirada immortalitzada a “La Vaileta” (1918). És la mont-rogenca Consol Boquera quan tenia quatre anys; els seus pares eren els mitgers d’aquelles terres. Els camps de darrera del Mas, són els que quedaren reflectits en el quadre “Vinyes i olivers” (1919).

Itinerari Miró (Miró La Masia)

I és el quadre de “La Masia” el que li fa dir a Miró que:

"Nou mesos de treball constant i pesat! Fou el resum de tota la meva vida al camp. Des d'un gran arbre a un petit cargolet, vaig voler posar-hi tot el que jo estimava al camp..." (a Francesc Trabal, 1928).

7 i 8. Poble de Mont-Roig

Ja al poble hi trobem “Poble i església de Mont-roig” (1919) i “Mont-roig, el poble” (1916). El primer és la visió des del “Primer Pont”, al costat de la Cooperativa Agrícola.

Hi ha alguns elements significatius: el pagès cavant, la bandera catalana (afegida per Miró) al terrat d’una casa del carrer Major (en primer pla), la simplificació d’unes canyes que encreuant-se formen gairebé estrelles mironianes, i un “173” fora de mida. Miró en aquell llibre/entrevista de Georges Raillard dirà: “si faig una sèrie de coses, sempre són en quantitat imparell...”, i quan l’autor li pregunta per la desmesura del “173”, respondrà: “no es tractava d’un interès plàstic, era per les pròpies xifres”. L’altra perspectiva del poble és lateral, des del turó de “Les Creus”. Es poden pressentir aquells carrers que el creuen longitudinalment en direcció al mar, i les costes que els uneixen esglaonadament i un xic abruptament.

Itinerari Miró (Poble De Mont Roig Del Camp Miró) Itinerari Miró (Poble De Mont Roig Del Camp Miró Ruta)

Però és el “Poble i església de Mont-roig” el que li fan dir que:

"Quan viatjo duc sempre en el maletí una garrofa de Mont-roig. Mai he perdut aquest contacte amb Mont-roig. M'ha donat una força d'arbre..." (Miró a la pel·lícula "D'un roig encès: Miró i Mont-roig" de Martí Rom, 19179).

Itinerari Miró (Poble I Església De Mont Roig Del Camp Miró) Itinerari Miró (Poble I Església De Mont Roig Del Camp Miró Ruta)

I “Mont-roig, el poble”el porta a afirmar que:

"En mi va pesar molt Mont-roig. Mallorca és la poesia, és la llum. Fins que he arribat a establir l'equilibri entre Mont-roig i Mallorca no he entrat en la maduresa..." (a Sebastià Gasch, 1963).

9. Mont-Roig, Sant Ramon

Després de l’ermita del Peiró arribarem a la muntanya roja, on hi ha l'ermita de la Mare de Déu de la Roca; per damunt del conjunt blanc hi sobresurt, quasi penjada en el buit la capella de Sant Ramon. El quadre “Mont-roig, Sant Ramon” (1916) és la visió des del darrer tram del camí vell que ve del poble. Aquesta muntanya de gran devoció per aquella Mare de Déu bruna trobada en una d’aquelles coves, és on conflueixen històries antigues d’un “rei moro”, i la molt versemblant teoria que les formes d’aquestes coves (d’arenisca) van servir d’inspiració a Gaudí.

Itinerari Miró (Miró Sant Ramon Mont Roig) Itinerari Miró (Miró Sant Ramon Mont Roig Ruta)

I Miró deia de “Mont-roig, Sant Ramon” que:

"L'ermita de la Mare de Déu de la Roca sempre ha estat un gran impacte per a mi. Aquell color roig envinegrat que donà nom al poble..." (Miró a la pel·lícula "D'un roig encès: Miró i Mont-roig" de Martí Rom, 19179).

Els camps de Mont-roig també són escenari d’aquella “Terra llaurada” (1923-1924), punt de ruptura en la pintura mironiana, on el detallisme poètic anterior, més a prop de la realitat, deixà pas a una irrupció de l’imaginari, esclatant en un singular món de signes. Signes sempre arrelats als paratges de Mont-roig. És el “Pal de ballarí”.

10. Centre Miró

Itinerari Miró (Centre Miró Mont Roig)Finalment per donar per acabada la ruta, us recomanem una visita al Centre Miró.

El Centre Miró és un lloc d’interpretació de Joan Miró en relació amb Mont-roig, tan sobre el pintor com de la seva obra.

Els seus elements bàsics són: les reproduccions facsímils dels quadres de Miró relacionats amb Mont-roig, el tapís “El llangardaix de les plomes d’or” (1989) de Joan Miró / Josep Royo, els sis “Ninots mironians” (1993) que tenen com a referent aquells que Miró va fer per l’obra “Mori el Merma” del Teatre de la Claca (1978). I els vídeos de Martí Rom “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979) i “Mont-roig: Tornaveu mironià” (2002); en el primer, el pintor parla de la seva relació amb Mont-roig i en el segon, les persones del poble que van tenir relació amb ell, parlen de Miró.

On dormir

Hotel Rural Ca l'Amadeu

Vilanova d'Escornalbou (a 3.5 Km)

El Ca l'Amadeu es troba a Vilanova d'Escornalbou, als peus de la…

Llegir més...

Mas Montbrió Belvedere

Cambrils (a 4 Km)

El Mas Montbrió Belvedere és el lloc ideal per gaudir de la…

Llegir més...

Hotel Sant Jordi

Montbrió del Camp (a 5.3 Km)

Ubicat al poble de Montbrió del Camp provincia de Tarragona. Es un…

Llegir més...

Hotel Cal Barber

Botarell (a 5.8 Km)

Cal Barber, l'hotel que no li deixarà indiferent. Benestar i tranquil•litat en…

Llegir més...

Càmping la Torre del Sol

Mont-roig del Camp (a 5.8 Km)

Situat a la Costa Daurada està envoltat d'uns jardins preciosos. Ofereix accés…

Llegir més...

La Massona

Pratdip (a 6.3 Km)

La Massona és una masia restaurada situada al peu de la Serra…

Llegir més...

Càmping Joan

Cambrils (a 6.8 Km)

Camping Joan està situat a primera línia de platja i ofereix un…

Llegir més...

Ecocamp Vinyols

Vinyols i els Arcs (a 7.6 Km)

L’ecocamp Vinyols és un càmping familiar integrat en una finca agro-ecològica de…

Llegir més...

On menjar

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 9.2 Km)

La història del Denver comença ja fa molts anys, tants com 21…

Llegir més...

La Cassola

Gratallops (a 18.6 Km)

Bona cuina casolana a la qual podràs reservar la teva estància en…

Llegir més...

Restaurant Cal Joc

Torroja del Priorat (a 18.7 Km)

Cal joc es un lloc per desconectar i gaudir de la natura.…

Llegir més...

Hotel Cor de Prades

Mont-ral (a 24.8 Km)

Hotel Restaurant Rural a Mont-ral, situat al cor de les muntanyes de…

Llegir més...

Càmping & Bungalow Park Serra de Prades

Vilanova de Prades (a 29 Km)

Vine i gaudeix de la millor oferta en Bungalow al Serra de…

Llegir més...

Què fer

Parc Samà

Cambrils (a 5.4 Km)

El Parc Samà, de 14 hectàrees d'extensió, és el jardí modernista, històric…

Llegir més...

Creuers Costa Daurada

Cambrils (a 8.8 Km)

Viu l'experiència navegant en el Luxury catamarà Ocean Fly. Gaudeix i relaxa't…

Llegir més...

Cambrils Charter

Cambrils (a 9.1 Km)

Serveis de lloguer d'embarcacions de vela, creuer i pesca. L'experiència en el…

Llegir més...

Club de Golf Bonmont

Mont-roig del Camp (a 10.4 Km)

El camp de golf Bonmont (Tarragona) va ser dissenyat per un dels…

Llegir més...

Celler Ferrer Bobet

Falset (a 12.6 Km)

El celler Ferrer Bobet té un gran respecte per la llarga tradició…

Llegir més...

Associació Costa Daurada Destinació de Golf i Pitch & Putt

Vila-seca (La Pineda) (a 15.7 Km)

L'Associació Costa Daurada Destinació de Golf i Pitch & Putt és una…

Llegir més...

Bosc Aventura Salou

Salou (a 15.7 Km)

Parc multi aventura al centre de Salou, amb activitats tant per a…

Llegir més...

Hotel Estival Park i Aquum Spa & Wellness

Salou (a 18.1 Km)

650 m2 de làmina d'aigua entre totes les piscines amb més de…

Llegir més...

Destaquem...

Fem turisme gastronòmic de l'Oli d'Oliva Verge

Llegir més...

Ofertes

Scream Nights Parc Samà, 12 nits de terror mai vistes a Europa

Llegir més...

35.00 € 30.00 €

Oferta Halloween

Llegir més...

122.00 €

Regala una escapada en 4x4 a les vinyes del Priorat

Llegir més...

99.00 € 89.00 €

halloween port aventura al blaumar hotel

Llegir més...

111.00 €

Escapada Rally RACC Costa Daurada

Llegir més...

80.00 €

Agenda

Oktoberfest de Calella

29/09/2018 - 20/10/2018

Llegir més...

Fem una casa modernista, activitat familiar a Cardedeu

20/10/2018

Llegir més...

Festival de Música del Castell de Concabella a Els Plans de…

20/10/2018 ...

Llegir més...

Concerts de tardor a Santa Coloma de Queralt

20/10/2018 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femTurisme.cat des del teu correu electrònic!