El Terçon de Lairissa

Compartir
El Terçon de Lairissa

La realitat territorial de la Vall d'Aran ha donat peu al manteniment i configuració de pobles que s'harmonitzen amb els paratges montans i alpins, la pedra, la fusta i la pissarra predominant i significativa en aquesta zona.

Entre aquests elements hi sobresurten torres i campanars que indiquen l'existència d'aquests petits municipis, amb poca densitat poblacional, i que són dels més antics de la Vall.

A la divisió territorial del Terçon de Lairissa s'hi ubiquen set pobles de petites dimensions, els quals estan situats a la Montanha d'Uishèra, envoltats d'una vegetació molt variada on hi predominen els roures, avellaners, cirerers i boscos de pi silvestre i falgueres.

Els terçons són divisions pròpies de la Vall d'Aran que tot i que no ocupin, actualment, una funció administrativa, s'han mantingut com a referent identitari i simbolisme.

Així, el Terçon de Lairissa està format per les poblacions d'Arres de Jos, Arres de Sus, Arró, Begòs, Benòs, Es Bòrdes i Vilamòs, les quals es troben unides per un itinerari i comparteixen una realitat territorial similar que els hi aporta un valor afegit apreciable, especialment, pels amants de la natura.

Arres de Jos i Arres de Sus

Arres de SusAquestes dues poblacions integren Arres, encara que ambdues es van separar a mitjans del segle XVIII compartint, actualment, un únic element que els uneix, l'església romànica de Sant Joan que s'ubica al mig, entre Arres de Jos i Arres de Sus.

Tot i la presència d'aquesta església, Arres de Jos acull una de les esglésies més antigues de la Vall d'Aran, l'església romànica de Sant Fabian, construïda el segle XI i que conserva moltes característiques de l'estil romànic inicial.

Arres de JosSota l'església de Sant Fabian es troba un sender que condueix a la roureda des Artigaus.

Properes a aquestes poblacions es troba la Mina Victòria, una explotació minera d'alta muntanya que és visitable des de l'any 2004.

Al tractar-se d'una mina d'alta muntanya hi ha una ruta traçada que parteix de la Bassa d'Arres i que complementa la visita a aquest espai.

Vilamòs

Seguint la carretera local d'Arres de Sus s'arriba a Vilamòs, considerat el poble més antic de la Vall.

VilamòsAquesta afirmació es justifica, possiblement, per la història que envolta la capella de Sant Miquèu, sobre la qual es conta que és l'espai on s'havia establert la primera població de la Vall i que fou destruïda per una riuada.

Vilamòs es troba, exactament, a la vessant de la muntanya d'Uishèra a peu del Montlude i rodejat, al nord, per la capçalera de la Vall de Margalida. També, acull dos estanys, l'estany Long i l'estany Redó. A més de la capella de Sant Miquèu, acull altres obres arquitectòniques, com l'església parroquial de Santa Maria i la Casa Joanchiquet.

La Casa o Cò de Joanchiquet, juntament amb el safareig públic (lauader) i el forn de calç (horn de caudia), faciliten el coneixement de la forma de vida d'un antic poble aranès.

Es Bòrdes i les seves poblacions

Begós és un poble del municipi de Es Bòrdes que es troba a 100 metres d'altitud.

Begòs (Es Bordes)A Begòs es pot aprofundir sobre la vida tradicional aranesa, ja que s'hi conserva una bella casa aranesa fortificada (Socasau). També cal parar atenció a l'església romànica de Sant Roc.

A Begòs també s'hi arriba realitzant l'encantador camí de ferradura que transcorre pels pobles d'aquesta comarca entre castanyers, rouredes i verdes pastures. Cal dir que es tracta d'un itinerari circular i que és una bona opció per endinsar-se en el territori.

Dins el terme municipal de Es Bòrdes també hi ha la població de Benòs.

Entre les cases de Benòs en sobresurt l'església romànica de Sant Martí. També, vora el riu, encara es troba la central hidroelèctrica de Benòs que funcionava amb l'aigua canalitzada de la Garona.

Es Bòrdes està situat a la confluència del riu Joeu i és on aquest riu neix que té lloc l'espectacular fenomen geològic conegut com “Ulls del Joeu”, com a conseqüència de les aigües provinents de l'Aneto.

Es BòrdesEs considera que a partir d'aquest municipi comença el Mig Aran i és el punt de partida de diversos senders i excursions.

Per Es Bòrdes hi transcorre, per exemple, el Camin Reiau. Aquest és un antic camí que venia des de Toulose, travessava la Vall d'Aran i arribava fins a Tarragona.

De fet, se sap que fruit del pas d'aquest camí per aquest territori nasqué el poble d'Es Bòrdes, ja que era el lloc estratègic on es trobava la fortalesa deth Castèth Leon.

Arró és el setè poble antic que completa la ruta i que, per tant, forma part del terçon de Lairissa.

Aquest és un nucli poblacional d'Es Bòrdes que acull una antiga església romànica però que a causa del seu deteriorament i reformes no conserva el seu estat original.

La ruta dels set pobles a peu

Si es desitja realitzar la ruta pels set pobles del Terçon de Lairissa a peu hi ha un itinerari d'unes 4 hores que els comunica.

Aquest es recomana iniciar-lo des de la plaça de l'església d'Es Bòrdes per seguir cap al pont i reprendre el camí que s'enfila a l'esquerra de les cases que resten a l'altra banda i que es troba de cara. En aquest punt cal seguir l'indicador d'un sender de Petit Recorregut PR-114.

Senderisme en la ruta dels set poblesEl sender PR-114 condueix fins a Arró tot seguint, paral·lelament, la carretera. En aquest tram cal travessar tota la població, on es troba un altre indicador, i seguir en direcció Arres de Jos (G-211).

Per a arribar a aquesta propera població cal trampejar amplis revolts fins a l'encreuament d'Es Manhaits i seguir, en aquesta ocasió, cap a l'esquerra, encara en direcció a Arres de Jos.

Es creua Arres de Jos passant pel costat de l'ermita de Sant Fabian i se segueix un carrer molt costerut que passa per l'església de Sant Joan i s'arriba, finalment, a Arres de Sus.

A Arres de Sus cal seguir el sender de Gran Recorregut que porta a Vilamòs. En aquest cal seguir el rètol G-211 cap a Begòs.

Un cop a Begòs hi ha un sender que comunica amb Benòs i des d'aquest últim, a la Plaça Major, es troba un sender que condueix fins a Es Bòrdes.

Què fer

Guies de Muntanya Camins

Vielha e Mijaran (a 7.4 Km)

Llegir més...

Termas Baronía de Les

Les (a 6.5 Km)

Llegir més...

Carros de Foc

Vielha e Mijaran (a 7.6 Km)

Llegir més...

Les Brases

Sort (a 49.3 Km)

Llegir més...

Carros de Foc

Vielha e Mijaran (a 7.6 Km)

Llegir més...

Casa Coll (Barruera)

La Vall de Boí (a 26.9 Km)

Llegir més...

Càmping Boneta

La Vall de Boí (a 27 Km)

Llegir més...

Destaquem...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Experiències

7è Val d'Aran Walking & Summit Festival

Llegir més...

120 €

Agenda

Visites guiades a Mas Casablanca

15/06/2024 ...

Llegir més...

Festival de música "No Callarem!" a l'Espluga de Francolí

15/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!