Pràctiques ecològiques i sostenibles per a una cuina responsable
Has pensat mai la quantitat de recursos que s'utilitzen en un restaurant? Són moltíssims! No obstant això, hi ha una manera que cuinar sigui amigable amb el planeta i sense afectar negativament l'experiència del comensal, especialment quan parlem de cuina industrial, restaurants i hostaleria.
El que mengem i com és cuinat té un efecte a la nostra salut ia la del medi ambient. A Barcelona Culinary Hub, l'escola de cuina i gastronomia referent al sector, trobareu programes formatius que fomenten pràctiques ecològiques i sostenibles aplicables tant dins d'una cuina professional com a qualsevol empresa relacionada amb el sector gastronòmic. Queda't fins al final per descobrir-les!
Què és la cuina responsable?
La cuina responsable fa referència a l'ús de tècniques culinàries que tinguin en compte l'origen dels aliments, dels utensilis de cuina i del medi on es cuina, considerant des de l'electricitat del lloc l'aigua fins al gas per cuinar.
Amb tots aquests factors definits s'estableix una escala que equilibra el menor dany per a la salut personal i l'ecologia del planeta. La idea general és disminuir l'impacte negatiu de la cuina al medi ambient; el criteri de sostenibilitat és el que ens permetrà continuar gaudint de la cuina professional en el futur.
Com fer cuina responsable, ecològica i sostenible?
La gastronomia, incloent-hi la pesca, l'agricultura i la ramaderia, té una enorme repercussió ambiental, per la qual cosa el sector culinari s'ha d'actualitzar cap a una cuina més sostenible. Per dur a terme aquesta tasca, és important que les escoles de cuina tinguin en compte aquesta realitat en els plans d'estudi, i també que els restaurants sentin el compromís de formar-se en matèries de sostenibilitat.
Selecció d'ingredients
Una pràctica sostenible és adquirir les fruites i vegetals frescos al natural, evitant els que estan empaquetats, preseleccionats o segellats al buit. Pot semblar insignificant, però té un impacte ecològic enorme, ja que la cuina d'un restaurant compra en grans quantitats. D'aquesta manera, la quantitat de residus plàstics serà menor.
Estris sostenibles
Hi ha una enorme varietat de materials disponibles que garanteixen un excel·lent rendiment i durabilitat a la cuina professional. Un és el bambú, un material de creixement ràpid, biodegradable, resistent i lliure de químics en la seva fabricació. Una altra alternativa sostenible és fer servir utensilis d'acer inoxidable reciclat.
Proveïdors ecològics
Per oferir als comensals els millors plats i posicionar el teu restaurant a dalt de tot, has de treballar amb productes d'alta qualitat. Per això, és indispensable aconseguir proveïdors compromesos que ofereixin ingredients orgànics, locals (per minimitzar la petjada de carboni) i que siguin de fàcil producció d'acord amb la temporada.
L'energia del local
La zona de consum energètic més gran d'un restaurant és la cuina. És el cervell i el cor de qualsevol establiment culinari, per la qual cosa és essencial que s'executin pràctiques d'eficiència energètica a través de l'ús de maquinària de baix consum (forns, fregidores i graellades), panells solars i llums led.
Menú sostenible
La tendència gastronòmica del moment a restaurants és crear menús sostenibles, promovent el consum de vegetals i en menor mesura d'origen animal, oferint plats més creatius a clients que busquen experiències gustatives diferents.
Són moltes les pràctiques que es poden posar en marxa perquè la cuina sigui responsable. Un dels camins per assolir aquesta transició comença a l'educació rebuda en una escola de cuina que sigui capaç de crear una cultura de consciència als equips de treball. Recorda que això farà que el teu restaurant sigui més eficient.