Podcast d'un bandoler català, femturisme explica les aventures de Serrallonga

Compartir
Podcast d'un bandoler català, femturisme explica les aventures de Serrallonga

A femturisme.cat ens hem interessat per la vida i prodigis d'aquest bandoler català, en Joan Sala i Ferrer, més conegut per: Serrallonga.

Ho hem fet tant per la seva basant romàntica com històrica i per tant, també, per les seves malifetes, fent-ho sempre des d'una mirada cap a la cultura, la llegenda i la memòria històrica del nostre País.

L'interès que encara desperta arreu en Serrallonga, ha insipirat a femturisme a col·laborar amb Ivoox per fer un podcast. Aquest podcast es distingeix per una dinàmica interactiva, on Ivoox formula les preguntes, mentre que femturisme aporta la seva expertesa responent i desvetllant detalls fascinants sobre la vida del famós bandoler.

El podcast es va titular: Serrallonga, el Robin Hood català i, el podeu escoltar en castellà fent click "aquí".

A continuació, us deixem la transcripció del Podcast:

L'entrevista

Ft. Hola, Estic encantada de poder estar aquí i de col·laborar amb vosaltres sobre aquest tema tan interessant i una mica controvertit, no ho negaré.

Ivoox. En primer lloc, per a qui mai no hagi sentit a parlar d'aquest personatge, qui va ser Serrallonga i per què aquest sobrenom del 'Robin Hood' català? Per què aquest sobrenom li vindria com a anell al dit?

Ft. En realitat aquest personatge es deia Joan Sala i Ferrer i el malnom de Serrallonga, se'l posen en el moment que es casa amb Margarida Talladas procedent del Mas Serrallonga de Querós. Això del Robin Hood català li arriba, de manera natural, en primer lloc perquè era català i després perquè segons la versió més estesa popularment, coses que corren sempre per pobles i ciutats i que corre de boca a boca, va ser qui robava als rics per lliurar el botí als pobres. Qui vol tenir a les seves terres un delinqüent comú? Ningú, la veritat, prefereixen idealitzar-ho.

Ivoox. Podem anar recorrent, si us sembla, els enclavaments que han marcat aquest personatge. I en primer lloc, hem de començar a Viladrau, als peus del màgic Montseny, perquè aquest poble està molt vinculat a la història d'aquest bandoler, oi?

Ft. Doncs sí, perquè Serrallonga, aquest bandoler gairebé idolatrat pels seus conciutadans i descendents, va néixer a Viladrau que és una població que pertany a la comarca d'Osona. Va néixer, com dèiem, en el marc d'una família acomodada, els Sala i Ferrer, i vivia en una masia del mateix nom: La Sala. D'aquesta família que, de mica en mica, va anar caient en desgràcia, Serrallonga, era el cinquè fill de nou germans dels quals quatre es van dedicar, tal com va fer ell, al bandolerisme i assalt de camins, famílies i tot allò que els reportés guanys.

Serrallonga a Sant Hilari Sacalm

Ivoox. Després de Viladrau, ens podem traslladar a una localitat propera, concretament a Sant Hilari Sacalm (ja a la comarca de la Selva, a la província de Girona) perquè allà, aquest Robin Hood català també deixaria la seva empremta. Però en aquest sentit, què té lloc a Sant Hilari dins la vida de Serrallonga i quins llocs són els que cal visitar per conèixer més sobre aquest personatge? Perquè fins i tot hi ha una cova a la zona que porta el seu nom, no?

Ft. Serrallonga, sempre segons expliquen els relats de la població, era tan estimat per la seva gent i per la gent a qui afavoria, que encara avui a la majoria de les poblacions de la comarca de la Selva se celebra alguna festa popular en honor seu. I com diuen els italians de les històries que s'expliquen de pares a fills, "si non è vero, è ben trovato".

Així doncs, a Sant Hilari Sacalm, té lloc anualment una celebració que anomenen "Torna Serrallonga", que se celebra tot un cap de setmana i es poden visitar aquells llocs amb un vincle especial amb el bandoler; com ara els boscos on “treballava” i la cova de Serrallonga fins on es pot arribar amb bicicleta, però que per arribar al final de la ruta cal finalitzar-la peu.

Les Accions de Serrallonga a la Comarca de la Selva

Ivoox. Després de la seva estada a Sant Hilari Sacalm, com estem coneixent, a aquest bandoler (a aquest Robin dels boscos gironí) no li queda cap altra que anar per la comarca de la Selva fent de les seves: això és atracant els més rics i després repartir-ho entre els pobres. Tanmateix, a quines zones concretes d'aquesta comarca es produeixen aquests assalts? On actua exactament el bandoler Serrallonga?

Ft. Bé, aquí discreparem una miqueta, t'explico: En realitat Serrallonga a qui anomeneu bandoler gironí pel seu lloc de “treball”, era barceloní ja que Viladrau, població on va néixer, pertany a la província de Barcelona. L'explicació fàcil? Potser no volia robar als seus i es va desplaçar a La Selva gironina per bandolejar per tota la zona de l'Espai Natural de les Guilleries, sumant a les dues poblacions de què ja hem parlat, les d'Anglès, Osor i Santa Coloma de Farners que van patir i més tard van escampar la fama de Serrallonga.

Les Malifetes i Caràcter de Serrallonga

Ivoox. I si haguessis de quedar-te amb alguna de les malifetes d'aquest personatge, amb quin o quines et quedaries? Quin o quins són aquests assalts que millor representarien Joan Sala i Ferrer?

Ft. Penso que en realitat, no hi ha cap cas destacable que explicar sobre les seves correries, sembla que va ser molt regular en el seu comportament i amb el de la seva quadrilla de bandolers, ja que mai no va actuar sol. Però sí que podríem dir i destacar-ne que era una persona de fort caràcter a qui era fàcil enervar. La gent li tenia por. Diuen que la ràbia que sentia per ser pobre, la transformava en energia. També és fàcil pensar que moltes de les històries que s'hi expliquen, tinguin més a veure amb la por que passava qui se li enfrontava i que després ho explicava, a la seva manera, per no explicar la por que havien passat. Després, la imaginació popular va anar teixint la llegenda i va tenir més pes que la realitat. Potser sí que podem remarcar, que a més a més de robar per camins i masies, es va atrevir amb gran gosadia a robar també els impostos i els diners de l'Estat.

Els Últims Dies i el Llegat de Serrallonga

Ivoox. Com ens adonem, la vida d'aquest personatge dóna per a una pel·lícula completament. Però és que si la seva vida ho dóna, imaginin-se els seus últims dies, que també són per filmar-los, perquè com és la darrera època de Serrallonga? On transcorre i què és el que passa finalment amb ell?

Ft. Queda força ben documentat que els seus últims treballs, quan ja havia estat abandonat pels seus i per la seva quadrilla i per tant sense cap suport, els va fer passejant sense rumb fix pels Pirineus. Bé, en realitat, no anava sol, sinó en companyia d'una noia que havia conegut feia poc i que descriuen com a jove i bella ja que devia tenir tan sols uns 19 anys. Aquesta jove, de nom Joana Massissa, el va acompanyar fins al final i amb ella van cometre nous i múltiples robatoris i fugides fins que van acabar refugiant-se, l'octubre del 1633 a la població de Santa Coloma de Farners, on va ser delatat per un veí d'una important família. Potser per gelosia de la jove? Qui ho sap.

Serrallonga va ser detingut la vigília de Tots Sants de 1633. Posteriorment, el 8 de gener de 1634 el van sentenciar a mort i va ser ajusticiat a Barcelona i el seu cap penjat al portal de Sant Antoni.

La Transformació de Bandoler a Heroi Popular

Ivoox. Serrallonga, sens dubte, és un personatge que ha quedat gravat a foc en allò que és la mentalitat popular (a la ment col·lectiva) de tots aquests pobles de la província de Girona on va fer de les seves. Però en aquest sentit, avui dia se li recorda? hi ha algun esdeveniment o algun monument que tingui com a protagonista aquest Robin Hood català, aquest bandoler gironí? Perquè sí que és cert que la literatura ho ha utilitzat com a personatge recurrent...

Ft. Dels esdeveniments ja n'hem parlat, n'hi ha pràcticament a tota la comarca de la Selva. Podríem citar també per exemple una cançó del grup Els Esquirols i quant a llibres, la seva història, més o menys certa, s'ha narrat per autors com Ricard Dilmé o Xavier Roviró i molts altres, a més d'alguns llibres per a nens i nenes que no citarem ara per no oblidar-ne cap. També tv3, la televisió de Catalunya, va realitzar una sèrie de nom "Serrallonga, la llegenda del bandoler".

I com a anècdota important direm que a Barcelona es pot visitar la Torre del Bellesguard de Gaudí on, en una part, el que va ser en aquells anys el Palau del Rei Martin, concretament a les muralles, quan estava gairebé en ruïnes, diuen que es va amagar en diverses ocasions Serrallonga quan feia incursions per robar els impostos i on ens diuen va ser dipositat un tros del cos de Serrallonga com a record i càstig exemplar per a la ciutadania.

Ivoox. A mi hi ha una cosa que em crida molt l'atenció (i ja per acabar), com és possible que un bandoler o un lladre (perquè al cap i a la fi era això) s'acabi convertint en un heroi popular? Perquè això es dóna en moltíssims casos, una tònica dominant...

Ft. És normal no? Els herois sempre són gent que apareix a les nostres vides per salvar-nos i Serrallonga, si ens creiem tot el que sabem certament i el que la imaginació pugui haver afegit, si no els salvava de les coses dolentes de la vida, sí els salvava de la pobresa. Tota una heroïcitat en aquells temps de grans penúries. No us sembla?.

També podeu completar la informació consultant la ruta Ruta del Bandoler Serrallonga!

Propostes

Horari de patum al Boca a Boca Menjar per emportar

Menjars per emportar Boca a Boca (Berga)

Llegir més...

7è Val d'Aran Walking & Summit Festival

Guies de Muntanya Camins (Vielha e Mijaran)

Llegir més...

120 €

Agenda

Festival 'En Altres Paraules' al CaixaForum

08/05/2024 - 30/05/2024

Llegir més...

La Gastronomia és Cultura a Sentmenat

31/05/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!