Fem calçotades

Compartir
Fem calçotades

Poc després de les festes de Nadal arriba la temporada de calçots a Catalunya que s'enceta amb la Gran Festa de la Calçotada de Valls el 27 de gener.

Sobre l'origen del calçot hi ha vàries versions però la més coneguda és la que atribueix a un camperol de Valls a finals del segle XIX, la invenció d'aquest cultiu. L'home va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir casualment un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.

Des de llavors la consumició dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica coneguda arreu, especialment a Catalunya. De fet, el boom del calçot està allargant la temporada, fins i tot després de Setmana Santa.

Cada any es cullen prop de 55 milions de calçots arreu de Catalunya. El Tarragonès, el Baix Camp, l'Alt Camp i el Baix Penedès són les quatres principals comarques productes d'aquesta hortalissa.

calçot-dinsEl calçot és cadascun dels brots d'una ceba blanca que ha estat replantada. Aquests brots, a mesura que van creixent, es van “calçant” (d'aquí l'origen de la paraula), que vol dir que es tapen els costats de terra per blanquejar-ne la base, que és la part comestible. Això provoca que la part enterrada sigui molt tendra i d'un gust i dolçor característica.

Els calçots es couen amb llenya provenint de sarments de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica de Valls, la salvitxada, molt similar al romesco però amb més tomàquet i menys pebrot que aquest i una textura més espessa.

A Catalunya hi ha la tradició de la calçotada, en què el consum dels calçots es fa a l'aire lliure, s'acompanya de vi, carns a la brasa i en un ambient de celebració.

No espereu més i escolliu el millor lloc per gaudir d'una bona calçotada amb amics o en família, us en llepareu els dits!

Establiments

El Refugi

Valls

Restaurant de tracte familiar on l'especialitat és el calçot i es fan…

Llegir més...

Mas de Teret Events, Grupo Casablanca

El Catllar

Gaudeix d'una gran calçotada en plena muntanya. Calçots escollits i cuinats al…

Llegir més...

Agenda

Amposta de banda a banda

25/01/2020

Llegir més...

Trobada gegantera a Vila-seca

25/01/2020

Llegir més...

Festa Sant Francesc Gil de Federich a Tortosa

24/01/2020 - 25/01/2020 ...

Llegir més...

Tastautors a Cardedeu

25/01/2020 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!