Descobert el primer santuari paleolític de Catalunya a l'Espluga de Francolí

Compartir
Descobert el primer santuari paleolític de Catalunya a l'Espluga de Francolí

Importantíssima nova troballa arqueològica a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí. L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha descobert diverses mostres d'art rupestre, un centenar, a l'interior de la cova, fins ara desconegudes. Es tracta d'un santuari d'art rupestre de fa uns 15.000 anys, localitzat en galeries de difícil accés.

La troballa es va fer pocs dies després dels tràgics aiguats de l'octubre passat i va ser totalment inesperada, segons l'investigador de l'IPHES i autor de la troballa, Josep Maria Vergès.

Es tracta dels gravats més antics que s'han localitzat fins ara a Catalunya, una fita referent en la història de l'arqueologia catalana. La majoria de les representacions es poden atribuir, pel seu estil, al paleolític superior, més concretament al període magdalenià, ara fa uns 15.000 anys, si bé n'hi ha que poden ser lleugerament més antigues, i d'altres que podrien relacionar-se amb el neolític i etapes més recents.

gravatEl conjunt d'art rupestre que es va descobrir a les parets de la cavitat es va dur a terme exclusivament mitjançant la tècnica del gravat. Es compon de més d'un centenar de motius, entre símbols abstractes, signes i representacions figuratives d'animals, principalment cérvols, cavalls i bous.

La descoberta ja ha estat digitalitzada per part dels tècnics del Departament de Cultura i els investigadors de l'IPHES mitjançant tecnologia 3D.

Ara s'obre per davant una etapa de documentació i estudi de la troballa. El que ja és evident és que la Cova de la Font Major multiplica el seu valor com a jaciment històric.

 

Establiments

Coves de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí

Les Coves de l'Espluga són unes cavitats naturals utilitzades per l'home des…

Llegir més...

Agenda

Visita guiada al Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua…

12/04/2020 ...

Llegir més...

Carnaval a Ascó

21/02/2020 - 22/02/2020

Llegir més...

Carnestoltes a Mataró

22/02/2020

Llegir més...

Ball de Gitanes a Mataró

22/02/2020

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!