Refugi Antiaeri de Flix Flix

Compartir
Carrer Sant Josep Flix
Trucar 654 65 19 66
Contactar lacana.flix@gmail.com

El refugi antiaeri de Flix és un refugi antiaeri construït a Flix (Ribera d'Ebre) durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Està situat al carrer de Sant Josep, i té també una obertura a la plaça de la Música. És una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Actualment el refugi està museïtzat, amb audiovisuals i plafons informatius. L'espai recupera la memòria històrica dels diferents espais de la Batalla de l'Ebre i és visitable prèvia visita concertada amb l'Associació la Cana.

El refugi antiaeri de Flix formà part del grup de 12 refugis que es tenen localitzats. La construcció dels refugis es va acordar després del sobtat bombardeig del 23 de febrer de 1937, fet que obligà a la Junta Local de Defensa Passiva de Flix a excavar dins la població. La direcció de l'obra va anar a càrrec dels tècnics de la companyia Riegos y Saltos del Ebro que des de l'any 1936 estaven construint la pressa, i amb la col·laboració de la població.

L'exèrcit franquista va sospitar que a la fàbrica de la Societat Electroquímica de Flix podien fabricar-se compostos químics necessaris per produir explosius. Això, juntament amb la posició estratègica de Flix durant la batalla de l'Ebre, va transformar la vila en un objectiu de bombardeig. Els primers bombardejos van tenir lloc el 23 de febrer de 1937, i en els dies següents es va acordar la construcció de refugis antiaeris a Flix, entre els quals el del carrer Sant Josep. No es coneix amb exactitud quants bombardejos va patir Flix, però els atacs foren constants fins al 17 de novembre de 1938, quan després de 115 dies de la Batalla de l'Ebre, Flix fou ocupada per les tropes feixistes.

 

Agenda

Ascó Batega

20/07/2024 - 24/08/2024

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya 2 entrades dobles per una visita guiada a la…

Llegir més...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!