Espai museístic del Ferro Casa Sintet Alins (Vall Ferrera)

Compartir
Contactar casasintet@gmail.com

El ferro, a la Vall Ferrera, ha estat l'origen i la història durant segles. La tradició siderúrgica va ser el motor econòmic del municipi fins a finals del segle XIX.

L'any 1801, Pau Casimiro Gaspá obria una farga, l'última en funcionament de la Vall. Dos generacions més tard, quan la farga estava regida per Joan Casimiro de Moragues, als voltants del 1880, la farga va haver de tancar, bàsicament a causa de la mecanització del procés de producció del ferro amb els Alts Forns de Vizcaia i amb la greu conseqüent caiguda del preu. L'era de la producció del ferro a la Vall Ferrera es va acabar per sempre.

El ferro produït a la farga era transportat amb animals de peu rodó a diversos punts de tota la comarca; Sort, La Pobla de Segur, La Vall de Boí... A la primavera, l'època del desgel, el riu baixava amb un cabal bastant considerable, i llavors era transportat amb rais fins a Lleida, Tortosa, Tarragona i Sagunt; com també se n'exportava a França.

Quan el preu del ferro ja minvava , l'economia de Casa Sintet es va anar decantant cap a la ramaderia, activitat que encara poden dir que en continuen vivint.

El juliol del 2014 es va obrir aquest espai amb l'objectiu d'explicar la història de la siderúrgia de la Vall Ferrera vinculada directament amb una de les famílies més importants de l'època del ferro, així com l'evolució de la mateixa casa de pagès durant desenes d'anys; tot això en una antiga cort i paller de la mateixa casa.

Amb una visita guiada, feta pels mateixos descendents de la casa, us ensenyaran tot el recinte, on us explicaran, passant per les més de 300 peces d'exposició de totes aquestes èpoques; des dels orígens de la família, al funcionament de la Farga i tota la economia que girava al seu entorn, i a la feina de pagès que es porta desenvolupant a la casa des de fa més de 200 anys.

Destaquem...

Sorteig: 4 lots de samarretes de Carros de Foc

Llegir més...

Sorteig: 6 packs d'entrades dobles per a una visita amb espectacle…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!