La Vilella Baixa

Província: Tarragona
Comarca: Priorat
Habitants: 213
Extensió: 5,6 Km2
Altitud: 218 m

La Vilella Baixa és un municipi de la comarca del Priorat que es troba envoltat per tots costats per diferents municipis de la mateixa comarca. El seu nom deriva del diminutiu de “vila” i de l’adjectiu referent a la seva ubicació en relació a La Vilella Alta. Ha derivat a La Vilella Baixa després de La Vilella Devall o La Vilella d’Avall. Aquest és el segon municipi més petit de la comarca, el primer és el citat anteriorment, La Vilella Alta.

La Vilella Baixa és travessada pel riu de Montsant i el riuet d’Escaladei, això ha fet que un dels elements més característics d’aquesta població sigui el pont que hi ha construït just allà on l’aiguabarreig de les dues conques s’uneixen. Aquest, és un pont romànic de dos arcs i de pedra. Més endavant, se l’hi va afegir un tercer arc per donar pas al riuet. També hem de destacar l’església renaixentista de Sant Joan Baptista i dels segle XVIII.

Però potser, els elements arquitectònics més entranyables d’aquesta població són els carrers i les cases que la formen. Per exemple, hi ha les cases que donen als costers dels dos rius, al barranc d’Scala Dei, i que tenen una alçada de sis plantes o més per la vorera del riu, però en tenen una o dues a la vorera del carrer, essent la mateixa edificació. Llavors també hi ha el Carrer que no passa, que és el nucli medieval de la població. És el carrer més antic de La Vilella Baixa i rep aquest nom fet pel fe de no tenir sortida, però també hi trobem un porxo amb arcs apuntats.

En aquesta població també hi trobem un element del seu passat àrab, és un molí que encara s’hi conserva i és d’estil neoàrab.

En aquesta vila tant petita però, també hi trobem diversos elements característics d’aquestes contrades, els cellers, com és el de Terra de Verema que elabora vins amb la DOQ Priorat.