Rusiñol, Jardins d'Espanya

Rusiñol, Jardins d'Espanya

L’exposició Santiago Rusiñol, Jardins d’Espanya, és un homenatge a la figura del pintor (Barcelona, 1861 – Aranjuez, 1931), la seva passió per la naturalesa i la pintura de jardins.

El 1903 Rusiñol va crear l’àlbum Jardins d’Espanya, un recull de 40 làmines dels seus quadres que va seleccionar ell mateix un a un, incloent-hi poemes d’autors com M. Machado, E. Marquina, J. Alcover, R. Pérez de Ayala, Juan R. Jiménez, M. Costa i Llobera, A. Mestres o J. Maragall, entre altres. Tots aquests artistes giraran al voltant d’aquesta temàtica que els va fascinar i que complementa amb el lirisme de paraules poètiques: jardins que són les relíquies d’un món de grandesa, espais d’imaginació i d’evasió.

Rusiñol considerava aquests quadres que formen part de l’àlbum com el ‘nèctar del seu modernisme’. De fet es va consagrar amb la pintura d’aquesta temàtica, a la qual va dedicar gran part de la seva vida. Els jardins d’Espanya són els jardins de l’ànima de l’artista, les seves creacions més personals i més estètiques que resumeixen tota una vida dedicada a l’art i a la bellesa.

Bon coneixedor de la seva realitat, es va dedicar a reunir fragments d’aquesta època al voltant d’una temàtica, els jardins. El jardí no és més, per ell mateix i per la resta d’artistes, que la metàfora en clau natural de la incidència humana sobre el nostre entorn, un reflex d’intimitats i del sentir de l’esser humà. La transcendència d’aquests paisatges donen peu per mostrar a l’artista tot allò que vol expressar, que li mou davant el que està observant. Òbviament, de diferents maneres: amb el pinzell, amb la ploma, amb els sons.

L’exposició, que es va inauguara el 23 de Març i estarà oberta fins el 9 de Juliol, està comissariada per l’experta Mercedes Palau-Ribes i compta amb l’assessorament de Francesc Fontbona i Josep de C. Laplana. Es centra en mostrar l’altra vessant de la pintura d’en Rusiñol, la visió dels jardins que el pintor va recollint al llarg de la seva vida i que resulten les seves creacions més estimades.

 

Font: MMBCN