Estiuejants i Modernisme als Hostalets de Pierola

Compartir
Estiuejants i Modernisme als Hostalets de Pierola

El patrimoni modernista i unes magnífiques vistes a la muntanya de Montserrat són els principals atractius d'aquest itinerari que transcorre per Hostalets de Pierola. Un recorregut fàcil i planer que ens atansa a la font de l'Ocata, tot passant per camps de vinya i oliveres.

La ruta ens transporta als Hostalets de principi de segle XX, i ens descobreix la història dels edificis que burgesos, africanos i americanos es van fer a la població. Els estiuejants van arribar de bracet del modernisme, buscant aires nets i renovats, natura i gaudi.

Les cases i torres d'estil modernista que veurem provenen d'una burgesia que preuava els valors de la natura. Així, la caça, les fonts i el conreu de la vinya van prendre un protagonisme destacat entre les activitats a realitzar entre la població.

Imitant una tarda d'estiu del segle XX, l'itinerari ens porta cap a la font de l'Ocata, un punt de trobada on anar a berenar, estirar les cames i jeure prop de la natura. De camí, contemplem Montserrat, majestuosa, tot i la llunyania. L'entorn argilós acull conreus de vinya i olivera, i amaga, entre els boscos de pins i alzines, al senglar, la llebre i la perdiu.

No patiu, es tracta d'un recorregut fàcil i planer. Si voleu conèixer una mica més no us perdeu la fira modernista, que cada setembre rememora el patrimoni arquitectònic modernista rural de la població.

d

Can Roviralta

Té planta quadrangular i un estil modernista senzill, la caracteritza una lluerna que rep la llum d'una cúpula que il·lumina l'espaiós interior. Però, l'element més important de la finca és la seva història.

Els Roviralta van fer fortuna venent vins i olis catalans a l'Argentina. Uns “americanos” que van arribar als Hostalets de Pierola comprant la Masia de Can SantJoan, una de les més antigues del poble. A la finca hi van construir tres cellers i l'actual torre de Can Roviralta, que aviat es va convertir en tot un referent de l'estiueig.

Amb la Guerra Civil la casa va ser ocupada pel Sindicat Agrícola que l'utilitzava com a seu i magatzem. L'edifici acull el Centre d'Interpretació Paleontològic, dóna a conèixer el jaciment de Can Mata, un dels jaciments del Miocè més importants d'Europa.

Cal Cucurella i Casal Català

r358_casal La casa Cucurella i el Casal Català formen part d'un mateix conjunt. La decoració d'esgrafiats de la façana i el sòcol de pedra són continus en els dos edificis.

Els Cucurella eren ebenistes, i destaquen en els treballs decoratius de la façana. A la planta baixa de la casa hi havia la cotxera, per això hi ha aquest portal de grans dimensions. La casa té un colomar, obrat amb trencadís, idèntic al de Cal Maristany, i que recorda la tècnica de Gaudí, de qui Cucurella va ser veí. Cal Cucurella s'habitava quan feia fred a la Torre del Senyor Enric.

El Casal Català està format per diverses edificacions: cafè, teatre, terrassa, etc. Destaca per la seva gran alçada i per la decoració amb esgrafiats de les façanes. Acabada la Guerra Civil, el Casal va tenir diversos noms: Centro Recreativo de la Falange Española de las Jons, Casino Nacional, Centro Cultural Recreativo. El 1988 va retornar al seu nom original.

Torre del Senyor Enric i Cal Maristany

Enric Cucurella va néixer als Hostalets, després de fer fortuna a Barcelona, va ampliar amb els negocis immobiliaris a Melilla i al Marroc, i va tornar al poble per construir una torreta de planta baixa per passar-hi els estius.

Era un xalet d'estil modernista envoltat d'un jardí amb un cedre, i una ocellera. Després d'enviudar, el Sr. Enric es va tornar a casar i va engrandir la torre amb un nou pis, un terrat amb merlets i un mirador.

El Sr. Enric també va fer una casa per al seu germà que, a canvi, havia de tenir cura de la seva torre. El germà, Joan Cucurella, va donar el primer nom a la casa: Cal Joanet Fuster. Mort el germà, la casa va passar a la filla gran del Senyor Enric, casada amb Carles Maristany. La façana, ricament ornamentada, i el jardí estan oberts a tramuntana, mirant a la torre del Sr. Enric.

Escola Renaixença

Inaugurades el 1919, l'escola comptava amb una façana simètrica acabada segons un capcer esglaonat, al centre del qual s'hi situa l'escut del poble. Antigament l'edifici i el pati estaven partits en dues meitats idèntiques, arrel de la separació dels dos sexes de l'alumnat.

L'edifici es coneix també com a "Escuelas Nacionales". El projecte va ser executat per Josep Domènech i Mansana com a arquitecte del Ministeri d'instrucció pública, el qual va construir les escoles públiques de Badalona, Argentona, Esparreguera, Torrelles de Llobregat, Llançà, etc.

Cal Senyor Josepet i Casa Pons

Josep Pons Pujol, fill de la casa de Cal Pau Ponset, va retornar de l'Uruguai després d'un afortunat viatge pel comerç de vi. Va marxar sent en Josepet i va tornar sent un ‘senyor'. Llavors es va construir la casa del número 21, al barri de les Cases Noves, per venir a descansar i caçar als Hostalets de Pierola. De la casa destaca el balcó corredor amb forja i les finestres amb motllures d'inspiració modernista.

Pau Pons Pujol s'havia casat amb Magdalena Vidal Rosich, pubilla de Cal Pau Vidal, una antiga casa del poble amb llarga tradició vinatera. L'any 1914, el comerciant de vins va fer construir la Casa Pons. L'edifici cantoner consta de dos habitatges i una façana simètrica ornamentada amb elements de maó vist i forja.

Vistes

r358_vista Des d'aquest camí carener les vistes a Montserrat són magnífiques. El camí marxa direcció sud-est, però nosaltres mirarem cap al nord per topar amb el vessant sud de la muntanya de Montserrat.

Amb els ulls clavats al massís distingim, d'esquerra a dreta, la regió d'agulles i una mica separada d'aquestes veiem l'agulla del Lloro. Seguint aquest itinerari visual, cap a la dreta, distingim un cim més arrodonit, és el Montgros, i al seu costat els plecs del llibre. A continuació, al coll que hi ha entre el Montgros i Sant Jeroni, destaca la Talaia Gran.

El cim de Sant Jeroni és fàcil de reconèixer per les antenes que hi té al capdamunt. Si continuem resseguint l'horitzó, el següent cim planer és l'Albarda Castellana, per darrere seu treu el cap del Cavall Bernat. Ja més apartat trobem el serrat dels pollegons, que s'enfilen com una escaleta cap a la carena. Finalitzem el recorregut visual amb el serrat de les garrigoses, ja al final de la carena.

El paisatge de vinyes i oliveres caracteritza l'entorn dels Hostalets. Va ser a principis del segle XX que el municipi es va especialitzar en la industria vitivinícola. Gairebé tots els seus habitants es dedicaven al cultiu de la terra i la vinya.

Font de l'Ocata

r358_font Amb l'inici del segle XX, Hostalets va atraure la burgesia catalana amb les vinyes, el tren i la caça. Les aigües calcàries també van ser un reclam, i les fonts es van convertir en un lloc de passeig i trobada de la gent del poble i dels estiuejants.

La font de l'Ocata era una de les més concorregudes. Està protegida per una glorieta d'estil modernista, amb una coberta de teules a quatre aigües. Al costat de la font hi ha un majestuós plataner, que va ser plantat amb l'objectiu de proporcionar ombra a la gent que s'acostava a la font.

Torre Solanas

La família Solanas Ventura, dedicats al sector immobiliari, es va fer construir una torre modernista d'aires medievals. “Villa Rosa” va ser el nom que a rebre la segona residència dels Solana, en honor a Rosa Ventura, l'esposa de Joan Solanas.

La casa es troba envoltada per un extens jardí, la silueta de l'edifici destaca pels merlets que coronen la façana i que donen un aire senyorial a la casa, tot evocant la silueta d'un castell. Dalt, hi ha un terrat per contemplar Montserrat.

Durant els estius, la torre s'omplia de vida a l'espera d'uns mesos frescos i airejats que la xafogor de ciutat no permetia. Avui la finca pertany a la família Llopart.

Can Valls

El 1310 ja existia el mas, i es coneixia amb el nom de Mas Alemanys. El 1432 va passar a mans d'Antoni Valls, teixidor de lli de Piera i aquest cognom ha perdurat en el nom de la masia, tot i haver canviat de propietaris.

Es tracta d'una masia que ha quedat incorporada al casc urbà i que manté un pati davanter amb una tanca de maó i un gran portal d'entrada decorat amb teules vidrades. És una de les tres masies propietàries de les terres on es formà el nucli.

Amb la bonança dels segles XVII-XVIII, la casa es va ampliar i va adquirir el volum actual tot dotant-se de sales distribuïdores pròpies del mas català i altres elements decoratius modernistes. De Can Valls n'han sortit diversos personatges de rellevància.

Cal Piferrer

L'any 1924 el matrimoni Piferrer Campmany va reconstruir, amb cert aire noucentista, aquesta casa. Els Campmany eren uns industrials tèxtils del Maresme emparentats amb la noble nissaga dels Feliu de la Penya. Van venir als Hostalets atrets per Montserrat, i fins i tot es van fer pintar un mural de la muntanya a sala de música.

La casa ha tingut diversos usos, va ser escola de nens entre 1915-18, seu de la CNT el 1936 i seu de Falange Española durant la postguerra. Avui perdura a mans dels seus descendents, els Frias Climent.

Cal Xic Carboner i el rellotge

r358_rellotge Entre 1912 i 1914 dos fills de la família Orriols (família humil de carboners), van emprendre un viatge cap a Cuba. Aquell viatge els duria a la fortuna gràcies a l'èxit d'un negoci de ferreteria. La casa dels Orriols va ser confiscada i ocupada per la UGT amb l'esclat de la Guerra Civil. Avui dia pertany als Madorell, els quals restauren la façana segons l'esgrafiat original.

L'antiga casa Consistorial i presó, va acollir la secretaria del municipi cap el 1875. Tot i que l'origen del municipi s'ubicava al veïnat de Pierola, el creixement que havia patit la barriada dels Hostalets, va provocar el trasllat de la seu municipal el 1886.

El 1916, per tal d'ensenyorir l'edifici, es va renovar la façana i es va coronar l'edifici amb una torratxa de forja que alberga un rellotge-campana.

Font: Ajuntament dels Hostalets de Pierola

On dormir

Masia Can Ollé de la Guàrdia

El Bruc (a 11.5 Km)

Can Ollé de la Guardia, masia del Segle XV en plena natura,…

Llegir més...

Cal Farriol

Mediona (a 14.9 Km)

Cal Farriol és una casa rural de poble construïda cap al 1900,…

Llegir més...

Molí Blanc Hotel

Jorba (a 17.2 Km)

Antic molí paperer que data de l’any 1750, construït  a la vora…

Llegir més...

Masia Cal Mestre

Sant Martí de Tous (a 20.9 Km)

Masia Cal Mestre és una casa del segle XVIII totalment reformada, a…

Llegir més...

Arcs Llacuna

La Llacuna (a 21 Km)

Casa situada a La Llacuna on hi ha tres allotjaments rurals independents:…

Llegir més...

Cal Mingo

Olèrdola (a 25.9 Km)

Villa Barcelona- Sitges. Per lloguer de vacances a Barcelona. és una autèntica…

Llegir més...

Can Mata

Aiguamúrcia (a 29.3 Km)

Casa a la sortida del poble, de 360 m envoltada de jardí.…

Llegir més...

On menjar

Cal Pau Xic

Subirats (a 12.6 Km)

Un restaurant de tota la vida. Cuina catalana, de casa , com…

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 16.2 Km)

Descobreix el món del vi en els nostres cursos complets de viticultura…

Llegir més...

Restaurant 4 Esquinas (Cal Tino)

El Pont de Vilomara i Rocafort (a 20.1 Km)

Ideal per gaudir del millor de la cuina de mercat, on la…

Llegir més...

Cal Torrents Xic

Torrelles de Foix (a 23.4 Km)

En el restaurant hi podran trobar la cuina catalana amb plats com…

Llegir més...

Restaurant Marisquer Can Ladis

Sant Fruitós de Bages (a 25.5 Km)

El compromís de tota una família desde 1988 treballant per els nostres…

Llegir més...

Què fer

Barcelona és molt més

Descobreix que Barcelona és molt més! A prop de Barcelona tenim tot…

Llegir més...

Paleoturisme a Hostalets de Pierola

Els Hostalets de Pierola

Els Hostalets de Pierola és una de les zones paleontològiques més importants…

Llegir més...

La Passió d'Esparreguera

Esparreguera (a 8.4 Km)

La Passió d'Esparreguera és un espectacle amb una gran complexitat dramàtica i…

Llegir més...

La Passió d'Olesa de Montserrat

Olesa de Montserrat (a 10.3 Km)

La Passió d'Olesa és més que teatre. És una experiència per a…

Llegir més...

Caves Vilarnau

Sant Sadurní d'Anoia (a 10.4 Km)

Vilarnau és una cava moderna i avantguardista inaugurada el 2005. Amb un…

Llegir més...

Cerveses Bripau

Sant Pere de Riudebitlles (a 10.9 Km)

El nostre obrador està obert a totes aquelles ments curioses que vulguin…

Llegir més...

Globus Kon-Tiki

Òdena (a 11.2 Km)

Després d'haver tocat pràcticament totes les modalitats d'esport d'aventura, Globus Kon-tiki s'ha…

Llegir més...

Bodegues Sumarroca

Subirats (a 12.8 Km)

Bodega Familiar ecològica. Agricultors que estimen la terra. L'implicació de la família amb…

Llegir més...

Agenda

Navegació en lluna plena amb Centre de Navegants

29/01/2021 ...

Llegir més...

Exposicions per aquesta tardor i hivern al Museu Abelló

24/11/2020 - 31/01/2021

Llegir més...

Agenda de gener a Puigcerdà

01/01/2021 - 31/01/2021

Llegir més...

Mostra d'Animació i Curtmetratges de Cassà de la Selva

05/02/2021 - 07/02/2021

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!