Descobreix les cases indianes més emblemàtiques del Garraf

Compartir
Descobreix les cases indianes més emblemàtiques del Garraf

El terme indià va ser usat com a denominació col·loquial d'aquell immigrant espanyol a Amèrica que va tornar enriquit. Aquesta denominació es va estendre durant temps, ja fos amb connotacions positives o pejoratives. Indians que es van convertir en líders a l'època del caciquisme i que, a més, van influir moltíssim en la construcció a molts llocs d'Espanya. Si es volen veure construccions de tipus colonial, caldrà demanar un visat Cubà per poder gaudir de tota l'arquitectura de les illes caribenyes. Tot i això, si es vol gaudir de les cases indianes, Catalunya pot ser el lloc perfecte.

La riquesa indiana de la comarca del Garraf

Una de les zones més interessants per conèixer l'arquitectura indiana a Catalunya és el Garraf. Entre Tarragona i Barcelona van ser molts els “americanos”, com els coneixien a la zona, que se'n van anar a Amèrica a buscar fortuna. En arribar es van convertir en la nova burgesia i va ser el moment de començar a edificar les cases ostentoses. Cases eclèctiques, modernistes, neoclàssiques i plenes d´encant. La majoria ubicades molt a prop del mar.

Els amants d'aquesta arquitectura poden informar-se de tots els pobles que tenen alguna empremta indiana. Per la seva banda, els amants de l'illa del Carib poden anar a visitar Cuba, sense oblidar-se, això sí, de sol·licitar un visat a través de pàgines com Visagov.

Sitges: trobar-se amb Cuba a Garraf

De tota la ruta de les cases indianes pel Garraf, Sitges és un dels punts més importants. En aquest racó de la costa catalana, la història dels indians comença al segle XVIII, quan Sitges comptava amb tan sols 3.500 habitants, principalment pagesos i pescadors. Quan Carles III va permetre a Espanya el lliure comerç amb les seves colònies, com Cuba, Puerto Rico i les Filipines, moltes persones d'aquest lloc es van llançar a l'aventura de la importació. Al principi era la gent més acabalada, però després de la plaga de la fil·loxera, van ser molts més els que es van veure obligats a marxar.

Després de fer fortuna, van tornar a Sitges construint mansions elegants i cridaneres, i aquesta arquitectura està curiosament al carrer que es coneix com a carrer Illa de Cuba. És just aquí on es concentra la majoria de les cases, totes singulars. També palauets o edificis modernistes, destacant entre d'altres la Casa Pere Carreras o la Casa de Bartomeu Carbonell. Aquesta última també és coneguda com la casa del rellotge, ja que és l'element que més destaca de la façana. Es tracta d'una de les construccions indianes més importants de Sitges, l'autor de les quals va ser també l'encarregat de construir la plaça de braus la Monumental Barcelona (Ignasi i Mas i Morell). L'element més característic, a més del rellotge, és l'anomenat trencadís de la seva torre. Petits trossos de ceràmica de colors que s'assemblen molt a la feina de Gaudí.

L'Havana petita: Vilanova i la Geltrú

Si bé és cert que Sitges pot ser un bon exemple d'arquitectura indiana, un altre dels tresors d'aquesta zona que no ens hauríem de perdre és Vilanova i la Geltrú, coneguda com l'Havana petita.

El nucli de la riquesa patrimonial que van deixar aquí els indians el trobem al centre històric. Passejant-hi, podem veure construccions com Can Pahissa, Foment Vilanoví o la Casa Cabanyes.

Cal destacar, a més, la Plaça de la Vila, que és una de les places més importants de Catalunya i que va ser promoguda per un altre indià, Josep Tomàs Ventosa, com es pot apreciar gràcies a la gran escultura que li ret homenatge.

Sens dubte, la comarca del Garraf és un lloc perfecte per endinsar-se a totes les empremtes arquitectòniques que van deixar a Catalunya.

Propostes

Sortida 1 dia. Els Jardins de Cap Roig i el Museu de la Pesca…

Viajes Apolo (Barcelona)

Llegir més...

60 €

Sortida 1 dia. Pobles Medievals de Catalunya, Pals i Peratallada

Viajes Apolo (Barcelona)

Llegir més...

50 €

Agenda

Recital de flamenc al Castell de Concabella

27/04/2024

Llegir més...

Fira de Primavera de Puigcerdà

27/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!