Ruta per Sidamon, Fondarella, El Palau i el Tossal de les Tenalles

Compartir
Ruta per Sidamon, Fondarella, El Palau i el Tossal de les Tenalles

Vols conèixer els entorns de Sidamon, Fondarella, El Palau i el Tossal de les Tenalles? Et convidem a gaudir d'aquest passeig d'unes 3 hores de dificultat moderada. 

T'hi animes?

d

La ruta comença al costat a la creu de terme del Palau d'Anglesola, situada a la cruïlla de l'avinguda de sant Roc amb el carrer de l'Urgell. Des d'allà eixim per la primera via en direcció sud-oest, fins a arribar en tres minuts a l'ermita de sant Roc, un temple de nova construcció que substitueix a un d'anterior desaparegut i que estava ubicat en un altre indret proper.

De seguida fem cap a una rotonda, on arranca la carretera del Palau d'Anglesola a Fondarella. En aquest punt, tirem per la dreta, en direcció oest, pel camí Gran, o camí del Palau d'Anglesola a Sidamon. Uns metres més endavant trobem una altra cruïlla. Ací anirem per la via de l'esquerra, que és per on continua el camí del Palau d'Anglesola a Sidamon.

Caminem per la partida de Lo Vedat, entre camps de conreu i alguns coberts. Cinc minuts després del darrer encreuament, apleguem a un altre, a l'altura de la torre de Lluc. Aquí es bifurquen els camins que, des del Palau d'Anglesola, van a Sidamon i a Bell-lloc d'Urgell. Nosaltres hem de continuar l'excursió pel de l'esquerra, que és el de Sidamon.

Avancem uns minuts més i, enfront nostre, apareix el cobert del Torres. Ara, el camí del Palau d'Anglesola a Sidamon camina uns metres unit al camí de Fondarella a Bellvís. Tanmateix, aquesta superposició dura poc ja que el camí de Sidamon trenca poc després a l'esquerra. Nosaltres anem amb ell en direcció sud-oest. A mà dreta tenim Lo Negral; a l'esquerra para Lo Prat.

A mesura que caminem ens aproximem a l'autovia A-2, fins que el camí del Palau d'Anglesola a Sidamon s'hi fica en paral·lel, en direcció oest, per a anar a buscar un pont per on travessar-la. Creuem l'autovia pel nou traçat de la carrerada de Fontanal que, de seguida, ens aboca a un encreuament. Hem de girar a la dreta per tal d'incorporar-nos al camí de Fondarella a Sidamon.

Avancem cap a l'oest, amb Lo Benefici i els contraforts de la Serra a migjorn. Passem per dalt del canal auxiliar d'Urgell i, ja a la partida de Lo Bassal, rebem per la dreta novament el camí del Palau d'Anglesola a Sidamon. Al fons, ja albirem aquesta localitat.

Travessem les vies de la línia de ferrocarril Barcelona-Lleida i, en dos minuts, entrem al poble de Sidamon. Per la seguida que portem, eixim a la plaça Major, on és l'església. Després, trenquem a l'esquerra pel carrer Major, passem per l'Ajuntament i fem cap a la Carretera.

Ens endinsem per la part sud de Sidamon a través del carrer de la Font, via que, lleugerament, ens fa guanyar altura. Sense abandonar-lo, i en direcció sud-est, deixem els darrers habitatges de la localitat i arribem a un encreuament. Nosaltres hem de seguir la ruta al recte, en direcció sud-est, pel camí de les Graveres, també dit camí del Depòsit.

Passem per algunes granges i coberts i, al cap de cinc minuts, arribem a la Pineda. Es tracta d'una zona d'oci propietat de l'Ajuntament de Sidamon. Tot just en havent-la passat, veurem el Depòsit que dóna nom a aquest camí. El deixem enrere mentre no deixem de pujar de manera suau. El camí de les Graveres mena constantment cap al sud-est.

r364_torregassa En arribar a l'altura de 274 m, a mà esquerra, veiem un planet sense conrear. A través d'ell, i pel límit de la cantera que hi ha un poc més endavant, podem trencar en direcció nord per a assolir la cota de 276 m, més o menys on estava situat el desaparegut cim de la Torratxa.

Tot plegat, aquest desviament no ens pren més de cinc minuts. En acabant tornem al camí de les Graveres i el seguim per la vora de la cantera. La mateixa via ens duu cap a septentrió i, finalment, ens aboca al pantà de la Serra, o pantà de Sidamon.

L'observem des de la seua banda meridional i continuem l'excursió cap al sud-est fins a eixir al pla de la Serra, o Lo Pla. Allà trenquem a la dreta, en direcció sud. Pugem una llometa i, en baixar-la, sens descobreix ja el terme de Torregrossa.

És aquí on tirem cap a l'esquerra, per la carrerada Reial, que ens fa envoltar per la seva banda septentrional la partida de Lo Barranc. La via, que primer ens condueix cap a l'oest, ens gira lleument cap al sud-oest. Des d'aquí gaudim unes bones vistes de tot el paisatge de Torregrossa, localitat que veiem de lluny. Sense eixir-nos-en de la carrerada Reial, passem pel costat d'una cadena. Ignorem el pas particular que tanca i continuem per la nostra seguida. Comencem a guanyar altura mentre pugem cap al cim de la Fita Alta pel seu vessant sud-est.

r364_fita-alta Guanyem un collet, girem a la dreta i recorrem els pocs metres que ens separen de la Fita Alta, punt més elevat de la nostra excursió amb el seus 290 msnm. Aquest puig, on confronten els termes de Sidamon i de Torregrossa, és una bona talaia sobre aquesta banda del Pla d'Urgell. Per un costat albirem fins a més enllà de Torregrossa. Per l'altra banda es controla tota la depressió de la Coma i de la Quadra, Sidamon i les terres al nord-oest del poble.

Vist el cim, tornem a la carrerada Reial que camina pel límit de termes. Després de recórrer uns setanta metres, a mà dreta, ens apareix un corriol poc marcat que s'adreça cap al nord-oest mentre perd un poc d'altura. L'agafem i, després d'una suau i breu pujada, assolim el cim del tossal Rodó, o tossal de les Tenalles. Enfront nostre, protegit per una tanca, queda el poblat ibèric del tossal de les Tenalles.

Des d'aquest punt, desfem els nostres passos durant vora quinze minuts fins a tornar a l'encreuament on havíem agafat la carrerada Reial. Si abans havíem fet cap a ell per una travessa que ve del camí de les Graveres, ara agafem per la dreta, en direcció nord-est, el camí de Torregrossa a Fondarella.

Amb ell apleguem de seguida a Lo Pla. A mà dreta ens queda l'Aeròdrom. Sense abandonar-lo, deixem enrere la Serra per a baixar a la partida del camí de la Barca. En acabant, creuem la sèquia Gran, la partida de Lo Puntal i també la carretera N-IIa. Al remat, travessem la línia de ferrocarril Barcelona-Lleida pel pas a nivell de les Planes i ens endinsem pel nucli urbà de Fondarella.

Creuem el poble en direcció nord-oest, per a anar a buscar l'ermita de sant Sebastià i la carretera de Fondarella al Palau (LV-3321). Agafem aquesta via, amb la que passem per dalt de l'autovia A-2, i entrem al polígon industrial de l'Hospitalet.

Ara, per a finalitzar la ruta, només ens queda remuntar cap al nord l'avinguda de sant Roc del Palau d'Anglesola per tal d'arribar a la creu de terme, lloc on havíem començat l'excursió tres hores abans i lloc, també, on l'acabem.

Font: Ajuntament de Sidamon

On dormir

Cal Puro

Castellnou de Seana (a 7.2 Km)

Casa reformada completament el 2005 situada davant l'església del poble, en una…

Llegir més...

Era de Cal Falillo

Vilanova de Bellpuig (a 7.4 Km)

L'Era de Cal Falillo data des de 1776, i en l'actualitat està…

Llegir més...

El Palauet de la Muralla

Balaguer (a 16.6 Km)

Més que un allotjament, el Palauet és una autèntica experiència medieval i…

Llegir més...

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 16.8 Km)

El nostre Ibis hotel a Lleida s'integra a la zona comercial de…

Llegir més...

Apartaments Real Lleida

Lleida (a 17 Km)

Els Apartaments Real estan ubicats en una zona privilegiada com és el…

Llegir més...

Hotel Real Lleida

Lleida (a 17.3 Km)

Hotel de 3 estrelles situat al centre comercial i administratiu de la…

Llegir més...

Hostal-Restaurant Roma

Cubells (a 23.2 Km)

Disposem de 7 habitacions recent reformades, al nostre restaurant trobareu els millors menjars típics…

Llegir més...

Casa rural Estada de L'Urgell

Agramunt (a 23.9 Km)

Estada de l'Urgell és una gran casa situada al poble de Mafet,…

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 12.6 Km)

La característica diferencial de El Dien és la seva particular filosofia: la…

Llegir més...

Restaurant Teresa Carles Lleida

Lleida (a 17.9 Km)

Teresa Carles és un dels Restaurants Vegetarians de referència a Lleida. Els…

Llegir més...

Hostal-Restaurant Roma

Cubells (a 23.2 Km)

Disposem de 7 habitacions recent reformades, al nostre restaurant trobareu els millors menjars típics…

Llegir més...

Què fer

Pessebre Vivent de Linyola

Linyola (a 6.3 Km)

Proposem als nostres espectadors un recorregut per algunes de les curiositats d'aquest…

Llegir més...

Vinya els Vilars

Arbeca (a 10.9 Km)

Una petita explotació vitivinícola, amb una producció que no supera les 20.000…

Llegir més...

Oli Raig d'Arbeca

Arbeca (a 11 Km)

Raig d'Arbeca disposa d'una botiga (oleoteca) on s'ofereixen diverses varietats del nostre Oli…

Llegir més...

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

Lleida (a 17.7 Km)

El Museu de Lleida reuneix col·leccions centenàries de diferents èpoques, des de…

Llegir més...

Celler L'Olivera Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges (a 21.5 Km)

El Celler L'Olivera, que des de fa 40 anys treballa per trencar…

Llegir més...

Cooperativa la Fraternal de l'Albagés

L'Albagés (a 21.7 Km)

Cooperativa agrícola situada al bell mig de la comarca de Les Garrigues,…

Llegir més...

Camp de Cervià de les Garrigues

Cervià de les Garrigues (a 23.1 Km)

Des de la Cooperativa Camp de Cervià us animem a visitar la…

Llegir més...

Castell de Ciutadilla

Ciutadilla (a 23.6 Km)

Monument interessantíssim d'una estranya i arrogant bellesa arquitectònica i bressol d'un dels…

Llegir més...

Agenda

Navegació en lluna plena amb Centre de Navegants

26/02/2021 ...

Llegir més...

Exposició del Concurs Albert Iturria a Vila-seca

26/01/2021 - 26/02/2021

Llegir més...

Itinerari El Masnou terra de mar

28/02/2021 ...

Llegir més...

Amposta Arts Escèniques

28/02/2021 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!