Ruta per la Serra de les Torretes i el Castell de Rosanes

Compartir
Ruta per la Serra de les Torretes i el Castell de Rosanes

La zona muntanyosa de Martorell es concentra al sud del municipi on la carena fa de límit del terme municipal.

Nombrosos camins i senders creuen aquesta part de la muntanya, que fa frontera amb l'espai protegit de les Muntanyes de l'Ordal i esdevé una bona atalaia per contemplar tot el municipi i bona part del nord de la comarca.

L'itinerari per la Serra de les Torretes - Castell de Rosanes permet conèixer una diversitat d'aspectes relacionats amb la història de la Vila de Martorell, la utilització del sòl en diverses èpoques i obtenir una bona visió del terme municipal de Martorell i de bona part de la comarca del Baix Llobregat.

Les zones de boscos existents corresponen a boscos molt joves i poc desenvolupats, la qual cosa no impedeix l'existència de paratges d'interès i notable bellesa.

La Serra de les Torretes majoritàriament correspon a la cara nord de la serra de l'Ataix. Antigament estava ocupada per vinyes i avui per boscos de matolls i pi.

La serra de les Torretes es un bon mirador sobre Montserrat i Martorell i que rep el nom per les torres guaita que es varen edificar per vigilar les possibles invasions.

Informació tècnica

  • Punt de sortida: l'inici de l'itinerari és a l'extrem superior del carrer de la Muntanya, al qual s'accedeix des del carrer del Mercadal. Cal passar sota el viaducte de l'autopista A-7 i seguir la pista que neix en aquest punt. La ruta finalitza en aquest mateix punt.
  • Extensió: l'extensió aproximada d'aquest itinerari és de 5,5 Km.
  • Itinerari: des de l'extrem superior del carrer Muntanya seguirem la pista que, amb un pendent notable, ens porta cap a la muntanya, remuntant el Torrent de Rosanes.

Antiga mina d'aigua

Poc després d'haver iniciat l'ascens, a mà esquerra, es troba una porta de ferro que tanca una antiga mina d'aigua. Aquesta mina és una de les poques que s'han conservat de les moltes existents, construïdes per tal de proveir d'aigua les cases de la vila.

La propietat de les mines era privada i les cases més riques disposaven d'aigua directe de la muntanya. En entrar a la mina, baixant uns pocs graons, es pot observar l'arribada de l'aigua i la instal·lació de decantació per evitar l'arrosegament de terra i brutícia.

La mina s'endinsa a la muntanya, sense cap tipus d'obra. L'aigua, amb un cabal escàs, prové de filtracions de caràcter força superficial. Per les característiques de la captació, el cabal està molt directament lligat a la pluviometria.

Des d'aquest punt tenim una bona vista panoràmica de Martorell i de la seva estructura urbana (podem observar la diferenciació entre el nucli antic, les zones urbanes modernes, les zones industrials i les zones de conreu).

La Torreta Griminella i la Torreta del Clos

Seguint amunt trobem la Capella de Sant Francesc.

Més amunt podem observar la vista panoràmica sobre el Congost i el Pont del Diable, que mostra la importància de Martorell com a nucli de comunicacions al llarg de la història.

Camí amunt s'arriba a una petita plana amb algunes oliveres. A la dreta s'obre una pista estreta que ens dona accés a la Torreta Griminella i a la Torreta del Clos. Des d'aquest punt hi ha una interessant vista sobre el Congost i sobre la comarca del Baix Llobregat. Uns pocs metres enrera hi ha la desviació que ens porta fins a la Torreta del Clos.

Entre ambdues torres es poden observar algunes restes de l'antiga vegetació que cobria la muntanya. (oliveres, ametllers i vinya). La vinya va entrar en regressió a la zona de muntanya degut a la plaga de fil·loxera de finals del segle XIX i no es va tornar a replantar. Des d'aleshores la vinya va passar a ocupar exclusivament la plana. Els marges de pedra seca que s'observen al llarg de l'itinerari corresponen a l'obra dels pagesos per facilitar l'ús de la terra i limitar l'acció de l'erosió.

Castell de Rosanes

Des de la Torreta del Clos cal desfer el camí per rependre l'itinerari principal i seguir a la dreta fins arribar al punt anomenat els Quatre Camins. Aquí conflueixen els camins provinents del Palau, amb el de la Roca Dreta, el que segueix cap a les antigues mines de plom i el castell de Sant Jaume.

Des dels Quatre Camins, una pista moderna ens permet envoltar les Roques del Matauet, sobre les quals es conserven les restes del castell de Rosanes. Aquesta zona conserva sectors de bosc especialment dens, amb pins i xiprers plantats en una repoblació el 1964. Entre aquests arbres es conserven algunes oliveres i avellaners, vestigis d'antics conreus. El conjunt de roques és especialment interessant per les formes que a pres l'acció de l'erosió.

Al peu de les roques neix el torrent de la Vall, en l'anomenat Racó de la Vall, una zona lleugerament humida.

Tornada entre roques

Reculant fins els Quatre Camins, retrobem l'itinerari principal que, seguint el torrent de Rosanes, ens situarà davant la torreta del Clos. Des d'aquest punt es pot observar clarament el conjunt de roques del Cap de l'àliga, també interessant pels efectes de l'erosió.

L'últim punt de l'itinerari correspon a la Roca Dreta. Aquesta roca la trobem representada en l'obra de diversos artistes, especialment en la de Lluís Rigalt. Aquest pintor va escollir aquest indret per realitzar alguns dibuixos i pintures, amb vistes de la Roca i de Montserrat. Una d'elles es pot contemplar al Museu del Prado de Madrid

Turisme Baix Llobregat

Llegir més...

La Passió d'Esparreguera

Esparreguera (a 8.2 Km)

Llegir més...

Monestir de Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès (a 12.7 Km)

Llegir més...

Vins El Cep

Sant Sadurní d'Anoia (a 10.6 Km)

Llegir més...

Cal Pau Xic

Subirats (a 13.8 Km)

Llegir més...

Can Solé

Barcelona (a 23.9 Km)

Llegir més...

Fàbrica Moritz Barcelona

Barcelona (a 21.9 Km)

Llegir més...

Pirineu en Boca

Barcelona (a 22.3 Km)

Llegir més...

Casa de colònies Can Santoi, Fundesplai

Molins de Rei (a 10.6 Km)

Llegir més...

Hotel Checkin Montserrat

Collbató (a 14.5 Km)

Llegir més...

Hostal Sans

Barcelona (a 20.3 Km)

Llegir més...

Generator Barcelona

Barcelona (a 21 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

Experiències

Activitats aquàtiques al Baix Llobregat

Llegir més...

Fires, festes i esdeveniments al Baix Llobregat

Llegir més...

Agenda

Toc d'Estiu a Navàs

19/07/2024 - 20/07/2024 ...

Llegir més...

Ruta de la Tapa a les Borges Blanques

19/07/2024 - 20/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!