Ruta Pau Casals a El Vendrell

Compartir
Ruta Pau Casals a El Vendrell

La figura de Pau Casals és única. És una figura capaç de transportar-nos a moments importantíssims de la història de Catalunya.

Pau Casals no és simplement un violoncel·lista. És el violoncel·lista per execel·lència de les nostres terres i, possiblement, del món sencer. Però a la vegada, Pau Casals és aquell músic català que ho va fer saber a les Nacions Unides mentre els catalans es quedaven bocabadats de tal proesa. I no és en va que la seva decisió ens l'ha fet present fins als nostres dies, tot i exiliar-se per la Guerra Civil.

La seva presència es manté ben viva a la seva terra natal, a El Vendrell. I la ruta que oferim a continuació ens convida a fer un recorregut en bicicleta, apta per a tots els públics, pels indrets per on havia passejat milers de vegades i per endinsar-nos a la seva vida més íntima i familiar, a través de la seva casa natal i la d'estiueig.

Véns?

Pau Casals

Ruta Pau Casals (Pau Casals El Vendrell)Pau Casals (1876-1973) va ser el millor violoncel·lista de tots els temps i un dels millors músics i directors d'orquestra de la seva època. Va néixer a El Vendrell, en el si d'una família amb una gran sensibilitat per a la música; el pare, també músic, li va transmetre els primers coneixements musicals.

Amb estudis a Barcelona i Madrid, i posteriorment també a Brussel·les i París, va perfeccionar el seu art fins a arribar al màxim nivell. Com a intèrpret de violoncel, Casals va aportar innovacions i noves possibilitats tècniques i expressives, una expressivitat que també va traslladar a les seves actuacions com a director.

La Guerra Civil va transformar completament la vida de Pau Casals, que ja no tornaria mai més al seu volgut poble natal, exiliat primer a Prada de Conflent (Catalunya Nord, França) i després a Sant Joan de Puerto Rico.

Va guardar un llarg silenci musical, solament trencat en ocasions benèfiques, humanitàries i de defensa de la pau. És cèlebre la seva intervenció a la seu de l'ONU, on va tocar "El cant dels ocells". L'oratori "El Pessebre", que ell mateix va compondre, es va convertir també en un al·legat a favor de la pau. Va morir a Sant Joan de Puerto Rico i les seves restes descansen avui en el cementiri d'El Vendrell.

Pau Casals és el fill més il·lustre de la història d'El Vendrell. Els seus passos per la població són més que evidents i motiu d'una interessant i completa ruta a través del seu recorregut vital.

Recorregut de la ruta

La Ruta Pau Casals es pot fer perfectament en bicicleta a El Vendrell. És un itinerari de 10,39 km amb un desnivell de 48 m de pujada i 48 m de baixada. Es tracta d'una ruta circular que transcorre pels termes d'El Vendrell i de Sant Salvador. En aquesta ruta es poden apreciar diversos atractius com ara: la Casa Natiua Pau Casals, Auditori Pau Casals i la Vil·la Museu Pau Casals.

Ruta Pau Casals (Auditori Pau Casals El Vendrell)Aquest itinerari no pot començar en un altre lloc que a la Casa Nadiua Pau Casals, on s'hi durà a terme la visita per conèixer la vida de la família Casals, al carrer de Santa Anna, que encara conserva l'ambient d'una casa d'una família humil de final del segle XIX i on es pot recrear la infància del mestre.

Un cop s'acabi la visita, la segona parada inexcusable és al Museu Pau Casals i posarem rumb a on dinarem i descansarem. Allà es pot gaudir de la platja de Sant Salvador, el lloc triat per Pau Casals per fer-se construir, l'any 1909, la vila Casals en primera línia de mar on va encarregar la seva reforma a l'arquitecte Antoni Puig, que va dissenyar la sala de música, l'encantador jardí i el mirador sobre la platja.

Hi anava cada estiu per descansar de les gires que emprenia per tot el món i gaudir tranquil·lament amb els amics i la família. Actualment, aquesta casa, restaurada per retornar-li la brillantor dels millors moments, és la seu del Museu Pau Casals.

Ruta Pau Casals (Museu Pau Casals El Vendrell)El Museu Pau Casals disposa de disset sales que recorren la vida del genial músic, amb el suport d'elements de la seva vida privada i professional i de l'última tecnologia museogràfica. Els audiovisuals se succeeixen com a fil conductor amè i profund.

Finalment, també es pot optar per a visitar el modern Auditori Pau Casals, construït el 1981 just davant de la vila. Aquest pot ser un excel·lent punt final de la ruta, assistint a algun dels concerts que es programen durant l'any, entre els quals destaca el Festival Internacional de Música Pau Casals.

Tot seguit, tornarem a El Vendrell on acabarem la ruta.

Al tractar-se d'una ruta d'una distància baixa i una exigència de nivell físic baix es pot considerar com una ruta fàcil, apte per a tota la família i per a totes les edats.

Aquesta ruta està formada per un grapat punts d'interès, que esmentarem a continuació.

Vil·la Museu Pau Casals

Ruta Pau Casals (Museu Pau Casals El Vendrell Estiu)L'espai presenta una museografia moderna que respecta les estances originals de la casa i alhora mostra, d'una forma innovadora, la vida i l'obra de Pau Casals.

El 1910, Pau Casals es va fer construir la Vil·la Casals al barri marítim de Sant Salvador, a tres quilòmetres del nucli urbà d'El Vendrell.

La casa, situada a l'extrem sud de la platja, va ser concebuda inicialment com una petita casa d'estiueig que es va convertir, al llarg dels anys i després de diverses intervencions, en un edifici destacat, amb un harmoniós jardí al costat del qual hi havia una sala de concerts i unes sales per exposar-hi una col·lecció d'art.

Pau Casals hi va viure fins al 1939, quan es va veure obligat a marxar a l'exili, i mai més hi va tornar.

Auditori Pau Casals

L'Auditori Pau Casals està situat al barri marítim de Sant Salvador, davant del Museu Pau Casals. És d'una estructura moderna i àgil, pensada per a la funció bàsica que havia de complir, la de sala de concerts. Va ser inaugurat el dia 6 de juny de l'any 1981.

Ruta Pau Casals (Auditori Pau Casals El Vendrell Interior)La sala d'audicions té una capacitat per a quatre-centes persones. El vestíbul és utilitzat per fer exposicions i recepcions, i l'equipament té àmplies dependències annexes que, a més de donar-li possibilitats de múltiples serveis, atorguen una gran versatilitat de funcions a l'Auditori. Està regit pel Patronat Municipal Auditori Pau Casals junt amb l'inqüestionable suport de l'Ajuntament del Vendrell.

És un equipament al servei de la música en particular, i de la cultura en general. Així, doncs, pot ser utilitzat per assajar i gravar, per fer estades de formació i presentacions d'intèrprets i de gravacions.

La programació musical hi és present durant tot l´any, repartida en diferents cicles, entre els quals també hi ha jazz i dansa. La pedra de toc d'aquesta programació és el Festival Internacional de Música Pau Casals, que es fa des de l'any 1981 i que té cura, sobretot, de les actuacions de prestigiosos violoncel·listes.

Casa Nadiua Pau Casals

Ruta Pau Casals (Casa Natal De Pau Casals El Vendrell)La casa on va néixer Pau Casals es troba situada al carrer de Santa Anna, 4, al centre d'El Vendrell. L'edifici conserva l'ambient d'una casa de finals del segle XIX d'una família molt humil. És un edifici alt, estret i amb balcons, de dues plantes.

El museu es va inaugurar el 29 de desembre de 1998. A la planta baixa es pot seguir tota la infantesa del músic relacionada amb la vila a través de fotografies i de dos instruments musicals molt significatius que marcaren l'inici de la carrera del Mestre: la Carbasseta i la gralla. Una escala arran de la porta estreta de l'entrada condueix als dos pisos que la família Casals ocupava.

Vinculació del recorregut amb el geni  

Ruta Pau Casals (Esglesia De Sant Salvador Pau Casals El Vendrell)Entre les parts muntanyoses del Penedès i el mar, s'hi estén aquesta estreta zona planera, que ha servit com a via de comunicació des de l'antiguitat. En aquest sentit, els camins que unien El Vendrell i la platja de Sant Salvador eren molt usats pels carros que transportaven vi, ja que aquesta platja va arribar a ser un dels principals ports d'exportació d'aiguardent i vi. Per aquest motiu, molt sovint Pau Casals feia aquest itinerari damunt de mules i/o carros que realitzaven aquest viatge transportant el vi fins a la costa. En d'altres ocasions, aquest recorregut el feia acompanyat de la seva mare per anar a veure el mar, i l'ermita de Sant Salvador. Aquesta ermita és d'estil romànic i està datada del segle XI, tot i que la portalada són del 1900.

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 4.7 Km)

Llegir més...

OdySea - Centre de Busseig - Diving Center

Torredembarra (a 14.7 Km)

Llegir més...

Restaurant Can Martí

Cunit (a 7.8 Km)

Llegir més...

Pessebre Vivent Pobla de Montornès

La Pobla de Montornès (a 11.5 Km)

Llegir més...

On menjar

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 24.3 Km)

Llegir més...

El Refugi

Valls (a 23.2 Km)

Llegir més...

Càmping Arc de Barà

Roda de Berà (a 8.2 Km)

Llegir més...

Mas Llagostera

La Bisbal del Penedès (a 8.3 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 4.7 Km)

Llegir més...

Càmping Stel

Roda de Berà (a 8.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

Experiències

Joc Carabouille del càmping

Llegir més...

Sortides de Busseig amb Odysea Diving Center

Llegir més...

38 €

Agenda

21 de juny, Dia mundial de la música

21/06/2024

Llegir més...

Talents Jazz La Pedrera

20/06/2024 - 21/06/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!