Ruta literària per Caldetes

Compartir
Ruta  literària per Caldetes

Heu estat mai a Caldes d'Estrac i en coneixeu el seu passat literari? Sabíeu que artistes catalans, de gran renom, van passar temporades en aquest municipi? I que, aquests inspirats per la població, escrigueren i dedicaren vàries obres a Caldes?

Una ruta literària us proporciona les respostes a les següents qüestions. I, a més, us permet descobrir els espais i racons de Caldes d'Estrac, municipi que fou la destinació escollida per Apel·les Mestres, Jacint Verdaguer, Joan Maragall  i Josep Palau per a fer-hi estada i estiuejar. Aquests quatre personatges amb un denominador comú, la poesia, marquen l'eix conductor de la visita pels diversos indrets de Caldetes i n'esdevenen els principals protagonistes.

Una ruta que permet realitzar una passejada per Caldes d'Estrac des d'una perspectiva diferent a l'habitual i que s'escau, considerablement, al mes d'abril.
Així doncs, coincidint amb la celebritat de Sant Jordi i el dia del llibre teniu l'excusa perfecta per a realitzar aquesta ruta literària que permet descobrir la vila marítima de Caldes d'Estrac i aprofundir en la vida d'alguns artistes més notables de la cultura catalana.

La Fundació Palau

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r044-Josep-Palau-Fabra.jpgLa ruta s'inicia a la Fundació Palau, el centre d'art de Caldes d'Estrac, que ha adoptat el nom de l'artista Josep Palau i Fabre i que es troba situat al centre del municipi en un edifici de la Riera.

Josep Palau i Fabre va néixer a Barcelona però residí a Caldes d'Estrac, on es troba enterrat. Fou el creador i l'editor de la revista Poesia i l'any 1989 va rebre la creu de Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya.

Aquesta fundació, inaugurada l'any 2003 i que ell mateix presidí, mostra, evidentment, obres d'aquest artista en les seves múltiples facetes; poeta, dramaturg, contista i assagista. La fundació compta, també, amb una sala dedicada a Pablo Picasso ja que Josep Palau hi establí una relació d'amistat.

Aquesta fundació ha esdevingut l'emblema i el punt de partida per conèixer els altres tres il·lustres que tingueren presència a Caldes d'Estrac: Jacint Verdaguer, Apel·les Mestres i Joan Maragall.

La Caldetes de Jacint de Verdaguer

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r044-Jacint-Verdaguer.jpgA Caldes d'Estrac també hi va fer estada, en diverses ocasions, un gran poeta, Jacint Verdaguer. Aquest anomenava sempre Caldes d'Estrac com a Caldetes.

El motiu del seu desplaçament a aquesta població fou com a conseqüència que el seu cosí germà, Joaquim Salarich, vivia a Caldes d'Estrac i el visitava sovint. Tanmateix, quan acudia a la ciutat, per no abusar de l'hospitalitat dels seus familiars, Verdaguer s'allotjava a la fonda Borràs la qual es troba al Carrer Sant Pere.

Quan Jacint Verdaguer inicià les seves visites a Caldes la població començava a ser freqüentada per molts turistes. I molts burgesos tenien en ment construir-hi les seves segones residències per a passar-hi curtes temporades.

Això mateix va fer el marquès de Comillas, el qual es construí una casa projectada per l'arquitecte Josep Oriol Mestres i que el poeta Jacint Verdaguer els acompanyava per a supervisar les obres. En una d'aquestes ocasions va escriure el poema “Vora la mar”.

Jacint Verdaguer amb les seves visites a Caldes d'Estrac aprofitava per passejar-se i fer excursions per l'entorn del municipi; l'ermita del Remei d'Arenys de Munt, Can Milans, el Santuari de la Misericòrdia, entre altres. I és en aquest poble i en el seu entorn on trobà la font d'inspiració, per això es troben tants escrits amb referències a Caldes.

Els dibuixos d'Apel·les Mestres

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r044-Apel.les-Mestre.jpgApel·les Mestres, l'artista polifacètic català nascut a Barcelona el 1854, establí, també, un vincle amb el municipi de Caldes d'Estrac. Aquest motivat pels primers banys de mar a la població passà llargues temporades d'estiu a Caldes allotjat a la Fonda Borràs, concretament, entre els anys 1885 i 1897. En aquest establiment, com ja s'ha dit, també s'hi allotjava Verdaguer.

Tanmateix, el motiu principal del lligam d'Apel·les amb aquesta ciutat fou la casa que construí el seu pare al marquès de Comillas al passeig dels Anglesos.

A les seves estades a Caldes aprofitava per crear diversos dibuixos que, després, acompanyaven les seves obres literàries.Per exemple, un dibuix on apareix un ase que està parlant amb un gos es troba emmarcat a Caldes. Així ho constata la finestra que hi apareix la qual correspon a una finestra gòtica que es conserva encara, avui dia, a la casa número 1 del carrer de l'Església.

L'empremta de Joan Maragall

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r044-Joan-Maragall.jpgJoan Maragall va ser un dels molts turistes que visità Caldes d'Estrac amb la finalitat de curar les seves afeccions amb les aigües termals del municipi.

Inicialment la família s'hostatjava a l'hotel Providència però, ben aviat, es van instal·lar en una casa del poble ubicada, concretament, al carrer de la Pau número 20. Aquesta casa comptava amb un jardí interior el qual coincideix amb l'actual passeig dels Anglesos.

Maragall aprofitava les estades a aquest municipi per escriure. Entre els seus poemes en destaquen “Vistes al mar”, “Seguit de les vistes al mar”, “Seqüències” i “El pi d'Estrac”, tots amb la inspiració fixada a Caldes. Per exemple, el poema “el pi d'Estrac” estava inspirat en el lloc on Maragall i el seu amic Salvador Albert mantenien converses.

La seva presència al municipi fou tant ben rebuda que existeix un parc amb el seu nom, el parc Joan Maragall, el qual acull un bust del poeta. Des del parc es pot apreciar la incidència dels balnearis al municipi.

També, el vincle d'aquest poeta amb Caldes i la instal·lació de la Fundació Palau generà que a la població s'hi organitzi i realitzi, anualment, el festival “poesia i +” en el qual al llarg d'un mes es duen a terme a Caldes diversos actes i esdeveniments relacionats amb la poesia.

El pi d'Estrac

El pi d'Estrac és un poema escrit per Joan Maragall cap al setembre de 1910. Per a la seva elaboració va realitzar diverses excursions amb la família al indret.

https://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r044-Pi-Estrac-(Joan-Maragall).jpg

Aquest és aquell pi com una catedral
que vora de la mar s'està secularment
bevent l'aire i la llum amb copa colossal
que mai travessa el sol, ni la pot moure el vent.

Immòbil beu els aires amb una remor igual
a aquella que en la platja ressona eternalment,
i llença una gran ombra en l'hora migdial
posant fredor i tenebra al cor del dia ardent.

Jo, a l'hora de la sesta, m'hi solc aixoplugar
de la mortal carícia del sol roent d'estiu,
i veig arran de terra la calda tremolar
entorn; i a sobre sento milers d'aucells; i enllà
la mar, que brilla i riu.

Joan Maragall( 1910)

 

Balneari Titus

Arenys de Mar (a 2.7 Km)

Llegir més...

Fundació Palau

Caldes d'Estrac

Llegir més...

Segway Comarca Aventura

Arenys de Munt (a 3.3 Km)

Llegir més...

Rutatur

Santa Maria de Palautordera (a 12.8 Km)

Llegir més...

On menjar

Pura Brasa

Pineda de Mar (a 15.4 Km)

Llegir més...

Can Mora de Dalt

Sant Vicenç de Montalt (a 2.3 Km)

Llegir més...

Beatrix 2000 - Caliu apartments

Pineda de Mar (a 12 Km)

Llegir més...

Hotel GHT Marítim

Calella (a 11.3 Km)

Llegir més...

Càmping el Carlitos

Arenys de Mar (a 3.7 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig Instagram: Guanya un carnet per visitar els tres Monestirs…

Llegir més...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Dia internacional dels museus. La Dansa del Pintor del Silenci

Llegir més...

Casal mar i platja 2024, Base Nàutica Arenys de Mar

Llegir més...

Agenda

Programa't Cultura del febrer al juny a Alcarràs

19/04/2024 ...

Llegir més...

19 d'abril, dia Mundial de la bicicleta

19/04/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!