Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Compartir
Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Aquesta Ruta del Cister, fa referència al monestir de Poblet, situat a l'interior de les comarques catalanes, a la comarca de la Conca de Barberà.

Ens acostarem tant al monestir com als secrets que amaguen les rodalies, amb un fort paper dels seus habitants de l'època medieval i dels agricultors dedicats al cultiu de la vinya.

El monestir de Poblet centre les visites que rep la comarca de La Conca de Barberà, no obstant, hi ha nombrosos llocs d'interès que envolten aquest indret. Degut a l'històric cultiu de la vinya en aquesta zona cal destacar la gran presència de Cellers cooperatius repartits per la comarca obra de Cèsar Martinell (deixeble d'Antoni Gaudí) o Pere Domènech i Roura. Destaquem fins a sis majestuoses edificacions que amb estil gòtic complien alhora la seva funció de cellers situats a: Montblanc, l'Espluga de Francolí, Rocafort de Queralt, Pira, Barberà de la Conca, Sarral...

Passejada per Montblanc, municipi de llegenda

Iniciarem la ruta a la capital, Montblanc, sorgida en l'aiguabarreig dels rius Francolí i Anguera. La història del municipi es remunta al segle XI i per tant, a part de l'agradable ambient medieval que es respira pels carrers, trobem gran quantitat de construccions interessants de visitar, tot destacant, la imponent muralla que envolta el municipi.

Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Ciutat emmurallada de Montblanc. Foto: Sergi Boixader

Hi ha tres edificacions religioses d'obligada visita. Primerament, l'antiga església de Sant Francesc ja que fou un important centre de culte, així com posteriorment i degut a l'abandó fou usada com a fàbrica de vins i aiguardents, actualment s'usa com a sala d'exposicions i oficina de turisme. En segon lloc, l'església de Santa Maria Major, de grans dimensions i finalment l'Església de Sant Miquel que durant el segle XIV fou temporalment seu de les Corts Catalanes i del Parlament de Catalunya. Totes aquestes construccions varen ser aixecades durant l'edat mitjana. Per altra banda el carrer dels Jueus, el Pont Vell o el Casal de la Josa són altres indrets medievals i de caràcter civil perfectament integrats al dia a dia dels montblanquins.

Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Església de Montblanc. Foto: JL

És la petjada diversa i variada dels habitants de Montblanc al llarg del temps i l'actual interès de conservació que han permès que el nucli antic fos declarat Conjunt Monumental i Artístic i les pintures rupestres que s'hi conserven, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A més a més, és una població llegendària a Catalunya ja que s'hi ha situat la Llegenda de Sant Jordi, per la qual ha esdevingut tradició que els enamorats es regalin una rosa cada 23 d'Abril.

Les rodalies de la capital

Prenent la N-240 direcció Lleida ens trobarem amb l'Espluga de Francolí, població coneguda per les coves de la Font Majormodus vivendi dels homes primitius que habitaven en aquesta zona.

A més a més a l'Espluga de Francolí hi trobem el Celler cooperatiu modernista més antic de Catalunya obra de Pere Domenech i Roura on ara s'hi ha ubicat el Museu del Vi. Les seves belles formes i la seva majestuositat inspiraren a Àngel Guimerà a batejar-lo amb el nom de “La Catedral del vi”.

Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Celler cooperatiu modernista de l'Espluga de Francolí. Foto: JL

Finalment cal destacar l'antic hospital de Sant Joan i l'Església de Sant Miquel com a construccions més importants de la vila.

Ja des del centre de l'Espluga de Francolí trobarem indicadors del Monestir de Poblet.

Seguint la carretera nacional trobarem Vimbodí i Poblet, la petita vila a la qual pertany el Monestir de Poblet. Del nucli urbà en destacarem el Museu del Vidre, edifici que recull el fort pes que tingué la indústria del vidre a principis del segle XX i que actualment es torna a recuperar a una escola local d'artesania. Com a construcció religiosa heretada de l'edat mitjana és interessant visitar l'Església de la Transfiguració dedicada a Sant Salvador.

El reial Monestir de Poblet

Quatre quilòmetres al sud-oest del centre de Vimbodí i Poblet s'hi aixeca el majestuós Monestir de Poblet, però per arribar-hi caldrà travessar el Bosc de Poblet. Aquest espai natural, catalogat com Espai Natural d'Interès Nacional amaga entre la seva frondosa vegetació multitud de racons per on passejar perfectament indicats. En destacarem el mirador “La Pena”, situat a prop de la casa forestal, ja que ofereix espectaculars vistes de la comarca, La Font del Boyo i el Pont del Salt com a zones de picnic on es pot fer una capbussada. Finalment s'han habilitat dues zones d'esbarjo, amb aigua, taules, fogons, aparcament... anomenades Barranc de Castellfollit i Les Colònies perfectes per anar-hi amb canalla.

Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Entrada al Monestir de Poblet. Foto: JL

El Monestir de Poblet va ser fundat l'any 1150 pel rei Ramon Berenguer IV de Catalunya i la seva esposa la reina Peronella. Es va establir com a monestir cistercenc i va arribar a ser un dels monestirs més importants de la península ibèrica durant l'edat mitjana. El monestir va jugar un paper clau en la repoblació i el desenvolupament de la zona.

El monestir va ser construït en estil romànic, però al llarg dels anys s'han afegit elements d'estil gòtic. Destaquen el claustre, l'església i el palau abacial. El monestir també té una gran sala capitular, una sala de professors i una biblioteca.

Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Sala del Monestir de Poblet. Foto: JL

El monestir va ser abandonat i en ruïnes durant l'època de la desamortització, però va ser restaurat i reconegut com a Monument Nacional l'any 1930. Actualment, el monestir de Poblet és Patrimoni Mundial de la UNESCO i acull una comunitat de monges cistercenques que segueixen vivint i treballant al monestir.

El monestir de Poblet és obert al públic i ofereix visites guiades per descobrir la seva rica història i arquitectura. El recorregut inclou l'accés a l'església, el claustre, el palau abacial i altres espais importants. També es pot visitar la sala capitular i la biblioteca, on es conserven nombrosos manuscrits i llibres antics.

El monestir de Poblet és un dels principals atractius turístics de la comarca de la Conca de Barberà i una visita obligada per als amants de la història i l'art. A més, els voltants del monestir ofereixen un entorn natural privilegiat, perfecte per a passejades i excursions.

Ruta del Cister: El Monestir de Poblet, història i actualitat

Interior del Monestir de Poblet. Foto: JL

Museu Fassina Balanyà

L'Espluga de Francolí

Llegir més...

Museu de la Vida Rural

L'Espluga de Francolí

Llegir més...

Reial Monestir de Santes Creus

Aiguamúrcia (a 6.3 Km)

Llegir més...

Bodegues Visendra

Aiguamúrcia (a 9.1 Km)

Llegir més...

On menjar

El Refugi

Valls (a 8.4 Km)

Llegir més...

El Molí Oleari

Montblanc

Llegir més...

Mas Rossell

El Pla de Santa Maria (a 2.1 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari de Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb (a 9.7 Km)

Llegir més...

Mas Baldrich / Petit Mas Baldrich

Querol (a 9.9 Km)

Llegir més...

Destaquem...

La Ruta del Cister: tres grans monestirs reials amb una sola…

Llegir més...

Propostes

Descobreix el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet -carnet…

Llegir més...

15 €

Visita guiada monumental per Montblanc

Llegir més...

10 €

Agenda

Vigília de Corpus a Vilafranca del Penedès

29/05/2024

Llegir més...

Festival 'En Altres Paraules' al CaixaForum

08/05/2024 - 30/05/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!