Ruta del Carrilet I d'Olot a Girona

Compartir
Ruta del Carrilet I d'Olot a Girona

La Ruta del Carrilet I travessa tres comarques i dotze pobles, així com paratges de gran importància paisatgística, ecològica i cultural, a través dels seus 54 km de sauló compactat. La via que antigament unia La Garrotxa i el Gironès, ara permet ara conèixer els recursos naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i entre altres, els nuclis urbans d'Anglès on hi llegireu història a cada una de les seves pedres.

Quilòmetres: 54 km.
Desnivell: 1,5%.
Dificultat: Mitjana.
Paviment: Sauló compactat.
Altitud màxima: 620 m (Coll d'en Bas)
Altitud mínima: 70 m (Girona)

La Ruta del Carrilet I és un tram de 54 quilòmetres que travessa tres comarques i dotze pobles recorrent les valls dels rius Fluvià, el Brugent i el Ter. A prop de Girona, trobem Salt, municipi molt vinculat al Ter, primer per la pagesia i després per l'arribada de la indústria tèxtil. Seguint la ruta, arribem a Bescanó, municipi caracteritzat per les centrals hidroelèctriques modernistes. Una de les més destacades es troba a la sortida i encara conserva la maquinària original. A l'altre costat del riu, hi ha la població de Bonmatí, on fer una passejada permet conèixer una de les colònies que van aprofitar l'aigua del Ter. Seguint el pas del riu, albirem Anglès, la part alta del qual conserva vestigis de la vila medieval emmurallada, mentre que al barri vell en destaquen les cases modernistes.

Concloem la ruta del Gironès a Amer, nucli creat al segle x al voltant d'un monestir, del qual queden l'església i les dependències abacials, que acullen el Museu Etnològic, amb més de 2.500 peces. Un altre element remarcable és la plaça Porxada, una de les més grans i elegants de Catalunya.

Tot seguit, ens endinsem a la comarca de la Garrotxa. La falla d'Amer va enfonsar més de 1.000 metres els marges entre les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols. Aquesta falla és la responsable dels volcans que caracteritzen la zona. Som al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Si ens hi fixem bé, arribant a Sant Feliu de Pallerols veurem nombroses roques volcàniques als costats del camí. Hi trobem tot tipus de volcans que s'hi poden visitar. Els amants dels volcans i de la geologia hi teniu una visita obligatòria.

Poc després de les Planes d'Hostoles, trobem un castell del segle IX i, més endavant, els gorgs, paratges naturals formats de tosca i travertí, on a més ens podem banyar si el clima hi acompanya. Arribats a Sant Esteve d'en Bas, veiem una vall àmplia de fons pla, envoltada de relleus molt escarpats, dominats pel Puigsacalm. Entre Les Preses i les fonts de Sant Roc, podeu visitar el parc de Pedra Tosca, un terreny pantanós en alguns llocs del qual calia apartar els nombrosos fragments de roca expulsats pel vulcanisme.

Recorrent els secrets de les vies verdes, coneixerem alguns pobles de la vall d'en Bas com els Hostalets i el Mallol, on trobem vestigis de la història remença i des d'on podem contemplar la bellesa dels relleus que els envolten.

Ruta del Carrilet I d'Olot a Girona

Si ens endinsem a Olot, capital de la Garrotxa, veurem el paisatge volcànic més important de tota la península Ibèrica. Al Casal dels Volcans trobem tota la informació sobre la situació volcànica de la Garrotxa. No us hi perdeu el simulador de terratrèmols!

Tot i el vessant lligat amb el vulcanisme característic de la zona, l'arquitectura modernista i d'altres estils també té una forta empremta a Olot, on destaquen les construccions del claustre del Carme o l'església de Sant Esteve. No us podeu perdre la Casa Museu Can Trincheria, que acull un pessebre monumental.

La Ruta del Carrilet que va des Olot fins a Girona té un pendent suau des d'Olot (440 m) que va descendent fins a Girona (70 m). El seu punt més alt se situa al coll d'en Bas, a 558 metres sobre el nivell del mar. El recorregut, apte per a vianants i bicicletes, es troba en molt bon estat i està condicionat amb nous ponts, baranes i senyalització.

Viles Florides

Llegir més...

Vol de Coloms

(a 4.5 Km)

Llegir més...

Xplore Girona - Escape Room Urbà

Girona (a 3.1 Km)

Llegir més...

Museu Trias de la Galeta

Santa Coloma de Farners (a 11.6 Km)

Llegir més...

Restaurant La Moixina

Olot (a 1.5 Km)

Llegir més...

Braseria Les Comes

L’Esquirol (a 10.5 Km)

Llegir més...

Restaurant Mític

Camprodon (a 16.3 Km)

Llegir més...

Restaurant el Pont 9

Camprodon (a 17.6 Km)

Llegir més...

Hotel Rural La Sala de Camós

Girona (a 12.6 Km)

Llegir més...

Can Banal Natural Càmping

Montagut i Oix (a 10.3 Km)

Llegir més...

Càmping la Fageda

Olot (a 3.6 Km)

Llegir més...

Mas el Carrer

Santa Pau (a 9.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Nova Obertura: Camins del Priorat, estada al cor del Priorat

Llegir més...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Experiències

Estades de cap de setmana pedalant al Càmping les Preses Natura

Llegir més...

Activitats del Càmping la Fageda al Juliol

Llegir més...

Agenda

Cicle Racons d'Agramunt

24/07/2024 ...

Llegir més...

Festival Jardins de Terramar a Sitges

24/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!