Ruta Circular en el tram sud del camí del riu a Lleida

Compartir
Ruta Circular en el tram sud del camí del riu a Lleida

Des de La Peria fins als aiguamolls de Rufea, per tornar a on vam començar. No us perdeu el recorregut urbà de El Segre, més que un riu per a Lleida i per l'Horta de Lleida

Travessareu ponts plens de llegendes com el del Boc de la Biterna o el Pas de la Palanca de Montoliu, on poderu gaudir d'unes vistes inigualables.

Durant el camí trobareu castells i fins i tot uns aiguamolls.

La ruta és de 15 kms i el seu recorregut va des del Meandre del Segre, al límit municipal amb Corbins, fins als Aiguamolls de Rufea i l'ermita de Butsènit, passant pel parc de la Mitjana i travessant la ciutat de Lleida pel parc fluvial del riu.

Es tracta d'un recorregut per a vianants i ciclistes i discorre al costat del riu Segre en tot el terme municipal de Lleida. Una nova oportunitat d'oci respectuosa amb el medi ambient i la cultura local, amb un recorregut de poca dificultat al costat del riu i l'horta de Lleida.

Resseguint el camí del riu, ben segur que ens adonarem del valor del Segre com a corredor ecològic i territorial. I és que quan mirem com el riu passa, ens ofereix aigua, paisatge, fauna i vegetació. Si el seguim des de Grenyena fins a Butsènit descobrirem vestigis del passat: ermites, molins, canals, séquies, hortes... Mostres de la concentració d'activitats productives que la presència de l'aigua ha provocat.

També comprovarem que els espais naturals fluvials com el Meandre del Segre, la Mitjana, els aiguamolls de Rufea, els patamolls de Butsènit o la Mitjana d'Alcoletge, aparentment separats, estan físicament connectats pel riu. Així, els martinets que s'ajoquen a la Mitjana, després van a pescar a les aigües somes de Grenyena o, també, els verns d'Alcoletge, deixen caure les seves llavors a l'aigua que després germinen aigües avall en un revolt de Butsènit.

El camí del riu és una invitació a descobrir el patrimoni natural, paisatgístic, històric i cultural que ens aporta el riu... , tot gaudint i conservant aquesta continuïtat fluvial, que s'inicia al naixement del Segre, a l'alta Cerdanya francesa i continua fins a la seva desembocadura al riu Ebre, a Mequinensa.

Palau de la Paeria

El Palau de la Paeria, que acull la seu de l'Ajuntament de Lleida, és un dels edificis del romànic civil català més ben conservats a Catalunya malgrat les seves successives restauracions. A banda del desenvolupament de l'activitat política municipal, permet visites a un interior que conserva vestigis dels seus usos originals.

Parc de la Mitjana

El parc de La Mitjana és un gran espai verd situat al límit de la ciutat. Un lloc privilegiat per a l'observació de la natura, la pràctica de l'esport i l'oci. El riu defineix aquesta Àrea d'Interès Natural caracteritzant-ne la flora i la fauna. Disposa d'un Centre d'Interpretació que ofereix visites guiades.

Riu Segre

La Canalització del riu va permetre definir, a banda i banda del Segre, un parc enjardinat d'una gran longitud que els veïns de Lleida utilitzen amb freqüència per practicar l'esport o gaudir d'un distès dia de sol. Té diversos accessos des dels ponts que uneixen els dos marges de la ciutat.

Passarel·la del Tòfol

A la sortida de Lleida el camí del riu canvia de voral a través de la passarel·la del Tòfol. En aquest punt podem contemplar el riu en el seu hàbitat més salvatge i tindrem una perspectiva de la Seu Vella diferent de l'habitual. Els bernats pescaires sovint prenen la fresca a les lleres del riu, que en aquest punt comença a baixar una mica més obert i dinàmic.

Séquia de Torres

La Séquia de Torres, al marge esquerre del riu Segre i amb un traçat similar a la Séquia de Fontanet, deu el seu nom a la localitat de Torres de Segre amb la qual connecta fins a Lleida. Es tracta d'una séquia centenària que encara avui en dia s'utilitza per al rec de l'Horta i per abastir d'aigua a diverses indústries de la zona

Aiguamolls de Rufea

Els Aiguamolls de Rufea, situats prop de l'ermita de Butsènit, són un espai recuperat per a usos naturalistes i educatius que permeten entendre i gaudir de les característiques d'aquesta zona humida d'interès ecològic a partir de les llacunes, boscos de ribera i fauna que li són pròpies.

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

Lleida

Llegir més...

Boulder Indoor

Lleida (a 3.3 Km)

Llegir més...

Cooperativa Arbequina

Arbeca (a 25.8 Km)

Llegir més...

Sala d'arts escèniques La Mercantil

Balaguer (a 24.5 Km)

Llegir més...

On menjar

El Dien Restaurant

Vallfogona de Balaguer (a 21.4 Km)

Llegir més...

On dormir

Hotels Ibis Lleida

Lleida (a 1.5 Km)

Llegir més...

Lo Palauet de la Muralla

Balaguer (a 24.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Arriba un any més la Serenalla Market a la Massana!

Llegir més...

Experiències

Pack 3 dies d'aventura amb Boulder Indoor

Llegir més...

290 € 269 €

Agenda

18 de juny, Dia mundial de la Gastronomia Sostenible

18/06/2024

Llegir més...

Nit de la Candela a Ordino

20/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!