Pedalant pels aiguamolls de l'Empordà

Compartir
Pedalant pels aiguamolls de l'Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és una de les zones humides catalanes més reconegudes, juntament amb el Delta de l'Ebre i el Delta del Llobregat. La seva dimensió i els seus espais naturals presenten la possibilitat de realitzar múltiples activitats.

La ruta “Pedalant pels aiguamolls de l'Empordà” que us proposem permet descobrir alguns espais d'aquest parc natural des de dalt d'una bicicleta i endinsar-nos a la comarca de l'Alt Empordà.

L'itinerari transcorre per les dues reserves integrals que acull el parc natural, la de les Llaunes i la dels Estanys, per arrossars i closes, boscos de ribera i prats i conreus, tot seguint la franja litoral. Per això, molts trams d'aquesta ruta coincideixen amb el sender GR-92 (sender del mediterrani).

Es tracta d'una ruta circular de 38 km que es pot compartir amb tota la família ja que la seva dificultat és baixa. A més, és una proposta de turisme actiu que permet combinar i dur en practica, a la perfecció, el turisme de natura ja que al llarg de tot el trajecte s'hi troben faristols que permeten conèixer amb major profunditat i amb exactitud la interpretació de l'espai natural.

El Cortalet

Aquesta ruta, tot i que està pensada per iniciar-la des de qualsevol punt, la començarem a Castelló d'Empúries, concretament, al centre d'informació el Cortalet. Així que carreguem la bicicleta i ens protegim del sol i dels mosquits (sobretot a la primavera i a l'estiu) i ens dirigim cap allà.

El Cortalet als Aiguamolls de l'EmpordàEl Cortalet és el centre d'informació del Parc Natural. En aquest s'hi troba informació sobre la flora i fauna del mateix i, fins i tot,  podem obtenir més informació sobre la ruta que us presentem.

Al darrere del Cortalet és on es troba el camí que cal emprendre tot seguint la senyalització. En breu ens trobarem amb l'estany del Cortalet, el qual ens quedarà a la dreta de l'itinerari.

L'estany del Cortalet és una llacuna que s'ha recuperat amb l'objectiu que abasteixi d'aigua el territori per regenerar la diversitat natural perduda amb la dessecació. En aquest estany es troba l'Observatori Quim Franch des del qual, amb cura i silenci, s'hi poden observar els animals que hi viuen.

La Rubina i l'Estany del Tec

Continuem l'itinerari travessant el riu Muga per la seva passera i arribarem a la platja de la Rubina, encara dins del terme municipal de Castelló d'Empúries, travessant la urbanització d'Empuriabrava. Aquest espai és el resultat del repartiment de terres entre veïns de Castelló a causa de la desamortització a finals del segle XIX. Les diferents peces, llargues i estretes, estan separades per fileres de tamarius.  Actualment, la majoria d'aquestes peces es dediquen a la pastura o al cultiu de farratges.

Platja de La Rubina (Aiguamolls de l'Empordà)La platja de la Rubina destaca per la seva riquesa en flora i fauna i ecosistema únic on són característiques les dunes i salzures. Aquesta platja compta amb un aparcament de bicicleta just a l'entrada, així que per refrescar-nos la podem estacionar i remullar-nos uns instants.

Més endavant arribarem a l'Estany del Tec, on hi ha el mirador Carles Fages de Climent, seguint aquesta pista trobarem camins a mà dreta que ens portaran a la platja de la Rubina, platja natural que destaca per la seva riquesa en flora i fauna i els ecosistemes singulars de dunes i sulzures.  Aquesta platja compta amb diversos aparcaments per a bicicletes.  De retorn a la ruta senyalitzada travessarem el rec del mig i arribarem a Sta.Margarida.

 

Els recs i les basses, resultat de la presència humana

Seguint amb l'itinerari ens trobarem amb construccions realitzades per l'home que han transformat el paisatge natural de la zona amb l'objectiu que les persones l'explotessin.

Ens endinsem, doncs, en una zona on són presents els conreus i els cortals (masos ramaders). Així també, podrem veure el rec del mig que tenia com a finalitat conduir l'aigua als molins per fer-los funcionar.

Estany de Palau

Recs i basses entre estanys al Aiguamolls de l'EmpordàLa zona ocupada avui per l'estany de Palau fou, en altres temps, part de l'estany de Castelló.  Aquest indret, travessat pels recs de desguàs que varen permetre la dessecació de l'antiga llacuna, es manté amb un nivell d'inundació que afavoreix la presència de canyís, el qual forma una densa taca de vegetació que no deixa veure l'aigua.  El canyissar és molt important per a la conservació de moltes espècies d'aus. 

Aquesta part de l'itinerari transcorre per un camí asfaltat, fins arribar a un trencant a mà dreta, senyalitzat que ens durà a les basses de les Garrigues, que en total en son tres i que son el resultat d'una activitat extractiva. Actualment no tenen aquesta finalitat i amb el pas de temps s'han convertit en una zona de jonqueres i canyissar interessants a nivell de flora i fauna.

L'estany de Vilaüt i l'Ecomuseu – Farinera de Castelló

L'estany de Vilaüt i la reserva integral que conforma són un dels tres espais més protegits del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, així com el més emblemàtic. Aquests s'ubiquen en el terme municipal de Palau-saverdera i Pau.

L'estany de Vilaüt és l'últim record de l'antic estany de Castelló, que ocupava una gran extensió de la plana.  Un cop desacada la zona, la part més fonda de la cubeta de l'estany encara avui queda inundada de manera més o menys permanent, essent un bon refugi de tranquil.litat de moltes espècies.  El màxim esplendor de l'estany és quan floreixen els lliris grocs i els ranuncles coincidint amb l'arribada dels ocells estivals.

Ecomuseu La Farinera (Castelló d'Empúries)Després de visitar l'estany i haver accedit a l'observatori ens dirigirem cap a la carretera asfaltada de Palau-saverdera a Castelló i creuarem els tres ponts que travessen els canals de desguàs de l'antic estany de Vilaüt, així com el riu Mugueta, amb la finalitat d'arribar, novament, fins al nucli de Castelló d'Empúries.

Un cop arribats a Castelló d'Empúries, recomanem fer una parada de la bicicleta i visitar l'Ecomuseu – Farinera, que mostra com era la vida dels homes i dones que cultivaven el gra del blat a l'Empordà i que ens permet contextualitzar algunes de les construccions i elements que hem observat al llarg de l'itinerari, com és el cas dels recs.

La Resclosa de Vilanova de la Muga

Ermita de Sant Joan Ses Closes (Aiguamolls de l'Empordà)

Des de l'Ecomuseu – Farinera de Castelló seguirem, paral·lelament, el rec del molí, on un trencall ens durà a Vilanova de la Muga on podrem apropar-nos a l'ermita de Sant Joan Ses Closes. Si reprenem el camí senyalitzat arribarem a la resclosa de Vilanova de Muga que és on s'origina el curs de l'aigua que es recull i que arriba fins a un dels tres molins fariners.

Ermita de Sant Antoni dels Cortals (Aiguamolls de l'Empordà)

Des de la resclosa i de retorn al punt d'origen, el Cortalet, seguirem el curs del riu la Muga, pel camí Natural de la Muga. Un cop al tram final, a prop del Cortalet, trobarem l'ermita de Sant Antoni, patró dels Cortals.

Els cortals

Quan la plana de l'Empordà fou poblada per petits agrupaments d'una cinquantena o centenar de famílies i veïnats d'aglomeracions de masos, aparegueren un rodal atípic de masos agroramaders similars els quals foren denominats com a “cortals”.

Cortal d'Avinyó (Aiguamolls de l'Empordà)Avui dia l'ús de la paraula “cortals” ha estat substituïda per “masies”, entenent aquestes com aquelles que estan destinades, exclusivament, a la ramaderia.

Els cortals, doncs, designen unes edificacions característiques de l'Empordà i és un mot vinculat a la pagesia. Per aquest motiu, a Castelló d'Empúries celebren per Sant Antoni Abat, coincidint amb l'existència de l'ermita de Sant Antoni de Cortals, la festa de la pagesia.

Ecoboats

Castelló d'Empúries (a 4.3 Km)

Llegir més...

SK Kayak, Ornithocaiac als Aiguamolls

Llançà (a 6.8 Km)

Llegir més...

Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries

Llegir més...

Abellaires Empordanesos

Garriguella (a 5.4 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant Can Llissa

Colera (a 9.8 Km)

Llegir més...

Restaurant - Hostal Can Dalfó

Torroella de Montgrí - L'Estartit (a 25.2 Km)

Llegir més...

Hostal Can Palol

Peralada

Llegir més...

Mas del Joncar

Sant Pere Pescador (a 7.5 Km)

Llegir més...

Càmping Nautic Almata

Castelló d'Empúries (a 6.5 Km)

Llegir més...

Hotel Vistabella

Roses (a 10.3 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobreix l'Associació d'Hostaleria de Girona!

Llegir més...

Descobreix l'Alta Ribagorça, l'autèntic Pirineu

Llegir més...

Experiències

La Ruta de la Pedra Seca a Llançà

Llegir més...

Escape Experience - EscAPPe Llançà!

Llegir més...

Agenda

Les Falles a l'Alta Ribagorça

14/06/2024 ...

Llegir més...

Festa de les falles a La Vall de Boí

14/06/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!