Les Costes d'en Batlles a Riells del Fai

Compartir
Les Costes d'en Batlles a Riells del Fai

Les Costes d'en Batlles són les costes dels Cingles de Bertí a la vall del torrent de Llòbrega, al terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental, en terres del poble de Riells del Fai.

Són la part baixa de la cinglera, al costat meridional dels Cingles de Bertí, justament al nord del poble de Riells del Fai i al nord-oest de la Vall Blanca i de Vallderrós. Reben aquest nom per fet que pertanyien a la masia de Can Batlles. Antigament eren totes conreades en estretes feixes que contenien alguns rengles de ceps. La fil·loxera va arruïnar aquestes vinyes i actualment romanen abandonades, si bé són apreciables des de lluny les feixes separades per marges de pedres.

A continuació us acostem els elements més destacats que trobareu a la ruta. 

Font de la Pineda

Al costat del Tenes hi ha el Plàtan (Platanus hispanica) de la Font de la Pineda, que és un arbre de grans dimencions situat al davant de la font que li dóna nom, concretament al mig del camí de la Pineda (que va a Sant Miquel del Fai), on a l'alçada d'aquest arbre el camí es bifurca en dos i el plàtan queda al mig del camí dins d'un test de pedra. Té un perímetre de 4'72 metres, un DBH de 1'51 metres i està declarat com a Monumental pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca dins del Decret 214/1987 d'arbres Monumentals. La Font de la Pineda consta d'un broc metàl·lic.

Gorg d'en Jeroni

Al llarg de la vall de Sant Miquel, el Tenes forma tot un seguit de gorgs, alguns d'ells més fàcilment accessibles que d'altres. Quan el Tenes comença a deixar enrere els Cingles de Bertí, aproximadament a l'alçada de la Madella, hi ha el gorg d'en Jeroni, possiblement un dels més macos i fàcilment accessibles de la zona, un lloc sorprenent ple de pau i tranquilitat.

Molí de la Madella

El Molí de la Madella és un edifici d'estil popular del gòtic tardà (segle XVII) de planta rectangular, de dues alçades, en un estat avançat d'enrunament.

r296_moliConserva l'estructura de molí, amb els carcavans a la part inferior i algunes moles a dins. En una paret lateral encara s'endevina el forn de pa que tenien molts d'aquests edificis. Les llindes i brancals de les obertures són de carreus de pedra arenisca, ben treballats. Les parets exteriors eren de paredat, amb pedres de riu carejades.

La Madella

La Madella és una masia d'estil gòtic tardà (segle XVII) amb diversos cossos afegits, situada en el recinte que tanca un barri, on a més hi trobem pallisses i estables per als animals.

L'edifici principal és de grans dimensions, de planta baixa, pis i golfes, de tres cossos d'amplada i coberta a dues aigües. Les obertures estan emmarcades amb carreus escairats de pedra sorrenca de la zona i el portal és d'arc de mig punt adovellat. Una llegenda explica que el propietari de la casa va matar la última lloba dels cingles. Encara es conserva una pota de lloba clavada a la porta principal.

El Paller del Boll

r296_pallerEl Paller del Boll és una roca singular situada en el vessant meridional dels Cingles de Bertí, al nord-est de la Vall Blanca. És a la dreta del torrent de Llòbrega i a llevant del Grauet de l'Ullar. A la seva part superior, al nord-est, hi ha la Plaça de les Bruixes, on la dita popular situa antigues trobades de bruixes amb el Diable. És, de fet, un contrafort meridional del Turó de l'Ullar.

Can Batlles

Masia formada per construccions de diverses èpoques, amb origen al segle XVII però amb importants reformes durant el segle XIX. El cos principal és de planta baixa i pis, cobert a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal. En aquesta, hi podem veure dues obertures emmarcades de pedra treballada, amb les dates 1679 i 1855 a la llinda de la porta.

A la façana lateral i posterior, però, hi ha finestres amb les llindes amb arcs conupials. La planta baixa està coberta amb voltes de mocador allargades, i la coberta està aguantada sobre bigues de fusta. El cos on hi havia les premses està construït del 1860, tal i com diu la llinda sobre la porta. Tot el conjunt estava situat en una feixa sobre la riera, protegit per un mur en forma de muralla i tancat per un portal d'accés.

Font: Ajuntament de Bigues i Riells (Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles de Bertí)

Inspirabike - Lloguer de bicicletes

Centelles (a 13.4 Km)

Llegir més...

Balneari Termes Victòria

Caldes de Montbui (a 7.1 Km)

Llegir més...

Museu Arxiu Tomàs Balvey

Cardedeu (a 11.8 Km)

Llegir més...

Cim d'Àligues

Sant Feliu de Codines (a 4.6 Km)

Llegir més...

On menjar

La Calma, el Bellver

Tagamanent (a 9.5 Km)

Llegir més...

Hotel Molí de la Torre

Bigues i Riells del Fai (a 1.4 Km)

Llegir més...

Aparhotel Atenea Vallès

Granollers (a 10 Km)

Llegir més...

Balneari Termes Victòria

Caldes de Montbui (a 7.1 Km)

Llegir més...

Casa Rural Can Gual

L'Ametlla del Vallès (a 2.3 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Experiència astronòmica per un grup de fins a 6 persones…

Llegir més...

Sorteig: guanya entrades i refresca't a Marineland

Llegir més...

Experiències

Oferta juliol a l'Hotel Molí de la Torre!

Llegir més...

370 € 299 €

Gravel al Vallès Oriental, Ciclisme d'Aventures

Llegir més...

Agenda

Talents Jazz La Pedrera

11/07/2024 - 12/07/2024 ...

Llegir més...

Llançà Estiu 2024 vacances actives en família

12/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!