La cova de Picasso

Compartir
La cova de Picasso

Pablo Picasso va viure un temps als Ports, des del juny de 1898 fins al gener de 1899, on sovint dormia en una cova amb el seu amic, fill d'Horta de Sant Joan Manuel Pallarés. Actualment la cova es pot visitar seguint la ruta que correspon a l'itinerari senyalitzat pel Parc Natural dels Ports com La cova de Picasso.

La cova de Picasso és un itinerari de 3,1 km, circular, de dificultat baixa. Amb una durada aproximada d'una hora, sent un itinerari ideal per a fer amb la família.

L'itinerari parteix de l'àrea de lleure de La Franqueta situada a la vora del riu dels Estrets. La zona és de fàcil accés, amb una bona oferta de senders i dos espais interpretatius a l'aire lliure, el del mas de Quiquet i el de la Marbrera.

Amb aquesta ruta, procurarem guiar-vos per arribar fins a la cova tot seguint el següent itinerari. Estàs a punt?

Sortida des de la Franqueta

Cap a la cova Picasso (El Pont D Horta De Sant Joan)Al terme municipal d'Horta de Sant Joan, endinsant-se pel Parc Natural dels Ports fins a la vall del riu dels Estrets, es troba la magnífica àrea recreativa de la Franqueta, situada al costat del riu. Des d'aquest punt, hi ha diferents itineraris senyalitzats del parc natural, entre els quals aquest, de baixa dificultat però suficient i molt indicat per fer-se una idea de l'entorn natural i patrimonial d'una de les zones més visitades alhora que interessants del massís dels Ports. A la mateixa població d'Horta de Sant Joan hi ha la possibilitat de visitar els centres museístics dedicats a Picasso i a l'entorn Ports.

L'itinerari proposat surt de l'àrea recreativa de la Franqueta. Per arribar-hi des de Gandesa, primer cal dirigir-se a Horta de Sant Joan, bé sigui pel sud, passant per Prat de Compte per la carretera C-43 i després prenent a la dreta la C-230, o bé pel nord, per Bot a través de la carretera TV-3531 i després la T-334. Des d'Horta de Sant Joan, se surt per la carretera T-334 cap al sud fins a l'encreuament amb la T-330, que es pren a la dreta (SO) en direcció a Arnes. Dos-cents metres més enllà, cal tombar a l'esquerra (S/SE) i prendre la pista asfaltada de 9,5 km que duu al punt d'inici de l'excursió.

Àrea recreativa de la Franqueta

Cap a la cova Picasso (Area Esbarjo Del Mas De La Franqueta)L'àrea recreativa de la Franqueta, propietat de l'ajuntament d'Horta de Sant Joan, es troba situada a la vora del riu dels Estrets.

S'hi accedeix travessant paratges amb formacions geològiques d'interès, com són les Roques de Benet, les Gronses o la Roca Llisa.

Als voltants de l'àrea recreativa hi trobarem camins, senders i espais interpretatius a l'aire lliure que conviden a passejar per l'entorn. De fet, l'interès de la zona rau en els valors naturals dels ecosistemes que l'envolten i en les petjades, encara visibles, de l'activitat humana que va tenir lloc a la vall fins a mitjans del segle XX.

De la Franqueta a la cova Picasso

Cap a la cova Picasso (Cartell Cova Picasso Indicacions)

Des de l'àrea recreativa de la Franqueta, es comença a caminar uns 500 metres en direcció sud per la pista que porta al coll de Miralles.

Cap a la cova Picasso (La Cova De Picasso)Poc després apareixen, a mà esquerra (NE), unes escales fetes amb troncs que indiquen l'inici del sender cap a la cova Picasso. Després dels primers metres de pujada es troba un antic forn de calç, construccions que es bastien on es podien trobar afloraments calcaris per, mitjançant una llarga cocció, poder-ne treure la calç per utilitzar-la com a ciment en la construcció. A l'abric de pins i alzines, s'arriba a la riba esquerra del riu dels Estrets.

Un cop prop del riu dels Estrets. Es continua pel sender cap a la dreta (E) i es passa al cap de pocs metres per la font de la Barrina.

Havent remuntat el riu, al cap d'un quilòmetre, es troba un senyal direccional que indica, a la dreta, la situació de la cova dels Ullals de Morago, una petita balma coneguda popularment com a cova Picasso a causa de l'estada que aquest reconegut pintor va fer-hi l'estiu de 1898. Es recupera el sender principal a la dreta i s'accedeix al riu dels Estrets, on hi ha un pont de fusta.

La cova dels Ullals de Morago o la cova de Picasso

Cap a la cova Picasso (La Cova Picasso)La cova dels Ullals de Morago és també coneguda com la cova de Picasso, ja que quan Picasso tenia 16 anys, a l'estiu de 1898, va passar unes setmanes en aquesta petita balma.

Ho va fer, amb companyia del seu amic Pallarès, fill d'Horta i company seu a la Llotja de Barcelona que l'havia convidat allà. Per a l'artista va ser una experiència inoblidable i, de fet, va tornar a Horta uns anys més tard, al 1909. De les seves estades es conserven obres que reprodueixen els paisatges i personatges dels Ports.

De la cova de Picasso a la Franqueta

Cap a la cova Picasso (Passarella Pel Riu Estrets)Trobem el pont de fusta sobre el riu dels Estrets i la pista que puja a la vall d'Uixó. Cal creuar-lo i girar a l'esquerra (NO) per aquesta pista, ja tornant cap a l'àrea recreativa. Poc més endavant, es tomba a la dreta (NE) per una desviació que duu a una antiga marbrera restaurada de forma exemplar, que es troba a 30 minuts. Els plafons d'interpretació expliquen com eren extrets els blocs de marbre i s'hi poden contemplar també els indrets exactes on es treballava i les marques deixades en les feines d'extracció. L'explotació es remunta al 1966 i es va aturar a causa de l'oposició de la població local. Es desfà el camí d'accés i es torna a la pista que baixa resseguint el curs del riu.

Cap a la cova Picasso (Antiga Marbrera De Horta DeSant Joan)Un cop trobats els indicadors cap al mas de Quiquet, es continua a la dreta (N) i, enfilant-se uns metres, s'arriba a aquest mas, també magníficament restaurat, que fa la funció d'equipament social amb diferents finalitats. Està vinculat estretament a l'estada de Picasso al massís dels Ports amb Manuel Pallarès, durant l'agost de 1898, a l'exterior es troben plafons que expliquen quina ha estat l'evolució del paisatge als Ports i dues mostres de la intensa activitat que existia: hi ha reproduïda una carbonera, utilitzada per obtenir carbó de carrasca i també hi ha reconstruït un clot de pega. Els clots de pega eren obres destinades a l'extracció de la pega dels pins, un material emprat antigament per a la impermeabilització de la carena dels vaixells i de les bótes de vi.

Cap a la cova Picasso (El Mas De La Franqueta)Després de passar pel mas de Toni, que es distingeix davant el bonic mas de la Franqueta, l'últim mas habitat del Parc Natural dels Ports. Es continua baixant pel sender.

Després de 3 quilòmetres s'arriba al punt inicial de l'itinerari, a l'àrea recreativa de la Franqueta. I arribem així, a la fi del recorregut.

L'empremta d'Horta a Picasso

Cap a la cova Picasso (El Mas De Quiquet)És evident que l'estada que va fer PicassoHorta de Sant Joan va marcar un abans i un després en l'obra de l'artista i, de fet, ell mateix ho va reconèixer uns anys més tard dient que "tot el que sé ho he après en el poble d'en Pallarès", referint-se, evidentment, a Horta de Sant Joan.

De fet, l'artista ho deixa clar amb obres com la del mas d'en Quiquet. Es tracta d'una pintura a l'oli sobre tela realitzada el mateix any de la seva estada a Horta, el 1898, i on mostra de forma evident l'estudi que va fer de l'ambient rural i del paisatge que fa aparèixer a les seves obres que contenen un gran naturalisme temàtic i cromàtic amb llibertat de traç i de pinzellada.

És en aquest moment quan Picasso deixà enrere, definitivament, les severes regles acadèmiques i dóna un ambient càlid i fresc al mas del Quiquet amb un nou i canviant cromatisme i una gran lluminositat.

Manuel Pallarès

Cap a la cova Picasso (Manuel Pallares I Picasso)Manuel Pallarès i Grau va néixer a Horta de Sant Joan. Es va dedicar a la pintura tot seguint un estil acadèmic i independent.

Tot i ser bastant més gran que ell, Pallarès va convertir en el millor amic de joventut de Picasso amb qui van coincidir a la Llotja de Barcelona el 1895 i amb qui es trobava després de les classes per fer dibuix de nit. I també va ser a la Llotja, on es va convertir en auxiliar de José Ruiz Blasco, pare de Picasso.

De l'amistat entre els dos artistes, en van sortit dos dibuixos i un retrat a l'oli, que a la vegada es van convertir en unes de les primeres obres realitzades per Picasso a Barcelona.

La seva relació d'amistat es va mantenir amb el pas dels anys, fins i tot, Picasso va acollir a Manuel Pallarès quan ja era gran a casa seva, tot i que no n'estava del tot, ja que Picasso volia allunyar-se de tot allò que simbolitzés la vellesa que per a ell era sinònim de decadència, malaltia i mort.

El paisatge dels genis

Ruta de Gaudí a Reus (El Paisatge Dels Genis)El Paisatge dels Genis és una proposta turística per descobrir l'essència del paisatge de Costa Daurada i Terres de l'Ebre que va inspirar l'obra i la personalitat dels quatre grans genis universals Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso.

Podeu trobar més informació a elpaisatgedelsgenis.cat.

Museu Centre Picasso a Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan

Llegir més...

Beniemocions

Benifallet (a 10.1 Km)

Llegir més...

Cooperativa de Gandesa

Gandesa (a 15.2 Km)

Llegir més...

La Passió de Vilalba dels Arcs

Vilalba dels Arcs (a 20 Km)

Llegir més...

On menjar

Restaurant Hotel Nou Moderno

Vilalba dels Arcs (a 19.8 Km)

Llegir més...

Casa Teto

Bot (a 8.2 Km)

Llegir més...

Apartaments Les Valletes

Arnes (a 6.5 Km)

Llegir més...

Ca la Leonor

Bot (a 8.1 Km)

Llegir més...

Restaurant Hotel Nou Moderno

Vilalba dels Arcs (a 19.8 Km)

Llegir més...

Destaquem...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Arriba un any més la Serenalla Market a la Massana!

Llegir més...

Experiències

Parc d'Aventures Beniemocions

Llegir més...

25 €

Bici per la Via Verda amb Beniemocions

Llegir més...

20 €

Agenda

La Gastronomia és Cultura a Sentmenat

20/06/2024 ...

Llegir més...

Nit de la Candela a Ordino

20/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!