Joan Miró, Inspirat en Mont-Roig

Compartir
Joan Miró, Inspirat en Mont-Roig

Ruta senyalitzada de 7 Km. La ruta de senderisme Miró s'inicia a l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca i acaba al Mas Miró passant pels indrets que van ser font d'inspiració de Miró per a la seva obra. La ruta també es pot fer en sentit contràri.

Aquesta ruta forma part de l'itinerari de rutes de senderisme de Mont-roig Miami, 7 rutes dissenyades per a tot tipus de caminants, famílies, grups, individuals. Amb el mapa i la senyalització trobaràs tot el recolzament tècnic per a poder fer l'excursió sense perdre el pas.

Caminar és una forma sana i divertida per poder gaudir de la natura, i gràcies a la ruta de senderisme Miró es pot conèixer el municipi petjada rere petjada. 

Mont-Roig

Joan Miró, Inspirat en Mont-Roig (Poble De Mont Roig Del Camp Miró Ruta)Mont-roig històricament ha estat un poble de pagesia. S'hi feien garrofes, oli, patates, hortalisses, arròs... Hi havia bones pastures pel bestiar. És un terme molt gran. Això i la profusió de pedra va fer que es construïssin moltes “Barraques de pedra seca” on resguardar-se i protegir els estris del camp.

Mont-roig, el 1900, poc abans d'anar-hi Joan Miró, tenia 2.669 habitants. El 1950, 2.296. El 2009 ja tenia uns 13.000 habitants.

Des de finals del segle XIX hi havia dues societats, alhora polítiques i d'esbarjo, una carlina (“Centre Legitimista”) i una altra liberal-republicana (“El Porvenir Democràtic”). També hi va haver un “Centre Obrer” (1911-1925).

El municipi de Mont-roig del Camp, de 63,69 quilòmetres quadrats i prop de 13 quilòmetres de platja, es troba a la comarca del Baix Camp i forma part de la Costa Daurada. Té dos nuclis de població ben diferenciats. A l'interior hi ha el nucli de Mont-roig, que compta amb interessants referents arquitectònics i històrics. A la costa hi trobem el nucli de Miami Platja, nascut arrel del fenomen turístic i on destaca la bellesa de les seves platges i cales.

Joan Miró

Joan Miró, Inspirat en Mont-Roig (Miró A Mont Roig Del Camp)El jove Miró acostumat a l'entorn urbà de Barcelona, ​​a Mont-roig va descobrir-hi la vida del camp i s'hi va trobar a gust, motiu pel qual hi va passar llargues temporades. Malgrat que durant les dècades dels anys vint i trenta del segle passat Miró va marxar a París, els tres mesos d'estiu els passava a Mont-roig; el darrer va ser el de 1976, quan tenia 83 anys.

Durant els 65 anys que Miró va ser un habitual d'aquest poblet del Baix Camp, va rebre les visites d'alguns dels seus amics, il·lustres personatges, com Ernest Hemingway, Alexander Calder o Josep Lluís Sert. 

Recorregut

Joan Miró, Inspirat en Mont-Roig (Miró Sant Ramon Mont Roig Ruta)Des de l'encinglerada ermita de la Mare de Déu de la Roca, baixarem pel camí vell de l'Ermita, cap al poble de Mont-roig del Camp.

Durant l'excursió passarem pels escenaris d'algunes de les obres de Miró, i també pel Mas Miró. La relació entre Mont‐roig i el pintor Joan Miró comença el 1911, des d'aquell primer contacte, any rere any passarà llargues temporades al seu mas, ara anomenat Mas Miró.

Després d'aquell primer contacte Miró observa tota la natura que apareix al seu voltant, admira el treball dels pagesos que conreen la terra amb perfecció geomètrica, absorbeix tota l'essència que irradia aquesta terra situada entre mar i muntanya. I tota aquesta energia la plasmarà a la seva obra.

Els quadres que pinta a Mont-roig són nombrosos i en tots hi destaca l'harmonia entre la natura i el treball del camp, val a dir que Mont‐roig és cabdal a tota la obra mironiana, ''Sóc molt més feliç anant en suèter i bevent en porró entre els pagesos de Mont‐roig que no pas a París. Tota la meva obra és concebuda a Mont‐roig'', digué el pintor.

El Centre Miró

Joan Miró, Inspirat en Mont-Roig (Miró Centre Miró)Una vegada acabat el recorregut, al poble, podeu visitar el Centre Miró, situat a la vella església. Creat en 2004, aquest espai permet gaudir de reproduccions facsímils de totes les obres que el pintor va fer en Mont-roig, i de diversos documentals sobre l'artista i la seva relació amb el poble. El propi artista la pintà en el quadre “Poble i església de Mont-roig” (1919) i està a tocar de la plaça, que porta el seu nom, des del 29 d'abril de 1979, quan el poble de Mont-roig li va retre un sentit homenatge popular. Moriria tan sols quatre anys després. Una de les joies que alberga és el tapís creat pel propi artista i per Josep Royo, a més de reproduccions dels ninots que van inspirar algunes de les seves últimes obres.

A més, el centre organitza, exposicions i activitats relacionades amb la figura del pintor. Una de les més esperades és fa un cap de setmana a l'any, coincidint amb l'arribada de l'estiu, i consisteix que els veïns del poble realitzen reproduccions de les obres de Miró en forma de catifes fetes amb encenalls de colors.

A part d'aquest itinerari per conèixer les arrels pictòriques de Miró, els amants de l'artista, poden continuar gaudint de la seva obra en la Fundació Miró de Barcelona o seguint una de les rutes amb bicicleta que s'organitzen a la capital catalana a propòsit de la seva figura.

 

 

Parc Samà

Cambrils (a 5.4 Km)

El Parc Samà, de 14 hectàrees d'extensió, és el jardí modernista, històric…

Llegir més...

Muntanyes de la Costa Daurada

Els municipis de les Muntanyes de la Costa Daurada conformen un territori…

Llegir més...

Cooperativa Falset Marçà

Falset (a 13.3 Km)

Vine a gaudir de les nostres visites teatralitzades a la Cooperativa Falset…

Llegir més...

Cambrils Charter

Cambrils (a 9.1 Km)

Serveis de lloguer d'embarcacions de vela, creuer i pesca. L'experiència en el…

Llegir més...

Arena Tapas Restaurant

Salou (a 14.6 Km)

Gaudeix d'una cuina innovadora, amb productes locals de proximitat i de gran…

Llegir més...

L'Orangerie de Clos Barenys

Vila-seca (a 12.1 Km)

Sota els nostres focs elaborem alta gastronomia mediterrània seleccionant els millors productes.…

Llegir més...

Restaurant Denver Cambrils

Cambrils (a 9.2 Km)

La història del Denver comença ja fa molts anys, tants com 21…

Llegir més...

Lo Petit Sommelier

Falset (a 13.3 Km)

Gaudeix del menjar i el vi en un restaurant tipus bistró. On…

Llegir més...

Càmping Joan

Cambrils (a 6.8 Km)

Camping Joan està situat a primera línia de platja i ofereix un…

Llegir més...

Càmping La Llosa

Cambrils (a 7.5 Km)

Ens dirigim a un públic familiar, és per això que ens han…

Llegir més...

Magnolia Hotel

Salou (a 15 Km)

Hotel Adults Only situat a 50 m de la platja de Salou…

Llegir més...

Hotel Blaumar

Salou (a 14.7 Km)

Situat en una zona tranquil·la de Salou, té vista sobre la platja…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Karting de 10 minuts per 2 persones al Circuit d'Osona…

Llegir més...

Descobrint el Penedès al teu ritme a través dels Camins del…

Llegir més...

Propostes

Gymkana familiar digital "Un tresor robat" a Cambrils

Llegir més...

A la Primavera...Escapa't amb Universal Holiday Centre!

Llegir més...

Agenda

Festival MicroClima de Camprodon

03/06/2023 ...

Llegir més...

Nits de Jazz & Soul amb sopar a Mas Ravetllat Pla

03/06/2023 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!