Gisclareny, les seves rutes en majúscules

Compartir
Gisclareny, les seves rutes en majúscules

Gisclareny, petit poble de la comarca del Berguedà, és una joia natural inclosa dins el parc natural del Cadí Moixeró. El municipi limita amb Bagà, la Cerdanya, Saldes, Vallcebre i Guardiola de Berguedà i acull uns paisatges únics que el fan esdevenir un racó de muntanya extraordinari. Per poder gaudir del seu potencial de boscos, cims i prats alpins us suggerim una ruta que engloba diversos itineraris, concretament estem parlant d'un itinerari per a cada lletra que conforma Gisclareny. Per tant, proposem deu itineraris pels paratges del municipi.

A continuació, us fem cinc cèntims de cada ruta perquè escolliu aquella que us encaixa més en els vostres plans, o si ho preferiu podeu començar per la ruta G i seguir amb la I, fins a completar totes les rutes que conformen G-I-S-C-L-A-R-E-N-Y. 

 

Ruta G: La Dou

Aquesta ruta s'inicia i s'acaba al Coll de la Bena (1.450 m), el punt més alt d'aquest recorregut que farem en unes quatre hores i mitja aproximadament.

L'itinerari ens permet contemplar la riquesa i diversitat de la vegetació de la zona, com el pi roig, l'avellaner i el boix grèvol entre altres espècies, com també un paisatge de gran bellesa, principalment a l'àrea dels Prats d'Escriga, des d'on podrem veure les Serres del Cadí i d'Ensija i el Pedraforca. La ruta ens porta al naixement del riu Bastareny i a la Bauma del Bisbe, cova antigament habitada. La primera hora i mitja de caminada ens acosta a la Dou (945 m), el punt més baix de la ruta. Sant Martí del Puig, Els prats de l'Escriga, la font de Gisclareny són les zones per on passarem al llarg d'aquesta excursió fins arribar novament al Coll de la Bena.

Ruta I: La Voltrera

El coll de la Bena és el punt de partida i d'arribada d'aquest recorregut de poc més de dues hores i que té només 200 m de desnivell des del punt més alt (1.520 m) al més baix, la font de Gisclareny (1.300 m).

És un itinerari amb magnifiques panoràmiques de la Vall del Bastareny i de la Serra de Moixeró. Tan sols 30 minuts després d'haver iniciat la caminada travessarem un bosc de pi roig on, si estem en silenci, podrem observar potser algun isard o sentir el repicar del picot. Des del Coll de la Bena, el camí ens porta per la Baga Voltrera, continua per sota la Roca d'en Bosc, passa per la font de Gisclareny i finalment arriba al Coll de la Bena.

Ruta S: El Pinar  

Aquest recorregut de tan sols una hora i mitja de caminada, gairebé no presenta desnivells, cosa que, a més, el fa molt apte per a tots aquells que vulgui iniciar-se en les excursions a la muntanya.

Comença i acaba a la plaça de l'Ajuntament de Gisclareny i s'enfila primer a Cal Martinet i al Coll de la Serra per després baixar fins al Coll de Jovell i, finalment arribar a la plaça de l'ajuntament. Al llarg de la ruta trobarem principalment paisatges molt atractius, des de la Serra d'Ensija fins a les vistes de Saldes, Maçaners i el Pedraforca.

Gisclareny, les seves rutes en majúscules

Ruta C: Comabona

Aquest itinerari comença al revolt que ve després del Coll de Bauma, on s'ha d'agafar una pista forestal a la dreta que està tancada amb una barrera. A uns 100 metres surt un camí a l'esquerra que es va enfilant per dins del bosc (Clot de la Pleta de l'Olla).

Tot seguit arribarem al Grau, lloc amb poca vegetació, on tindrem una increïble vista de la cara nord del Pedraforca, la Serra d'Ensija, la Vall del riu de Saldes, Gisclareny, la vall del Bastareny. Seguim a l'esquerra creuant el prat per sobre de les restes d'una cabana de pastors. Anem pujant fent ziga-zaga i sortim al Cap del Grauet. Aquest indret és un mirador sobre la Vall de Monnell, la serra de la Moixa, el Moixeró, el Pedró dels Quatre Batlles (Tosa) i, el Puigllançada. Seguirem a l'esquerra i en diagonal, i arribarem a la Pleta de la Guilla; si procurem anar en silenci tindrem la possibilitat de veure algun ramat d'isards pasturant per aquesta zona. Continuarem pujant i passarem per l'esquerra del puig dels Terrers, sortirem al coll del Tancalaporta i enfilarem el Comabona per la part est fins al cim. La tornada la farem pel Clot de Comabona, i acabarem a la pista forestal prop d'on havíem començat l'itinerari.

Ruta L: Coll de Bauma

El començament d'aquest itinerari és al Coll de la Bena. D'aquí agafarem la pista del mig en direcció al torrent. Abans d'arribar-hi trobarem, a mà esquerra del camí, dos forats que són antics forns que s'havien fet servir per fer teules.

Després agafarem el camí de l'esquerra que va pujant per dins del bosc, que més endavant travessa un torrent d'aigües clares i riques en fauna i que puja per la seva dreta. Quan gairebé arribem al Coll de Bauma ens trobarem la font de Coll de Bauma i uns fogons preparats per poder gaudir d'un dia d'esbarjo. També veurem un bassa protegida amb un tancat: és un dipòsit d'aigua per utilitzar en cas d'incendi. Continuarem pujant una mica més i ja arribarem al coll. Creuarem la pista forestal i ens desviarem cap a l'esquerra per dins d'un bonic bosc, on podrem veure dues espècies de pi: pi roig i pi negre. Ens anirem enfilant fins arribar a un Coll on novament ens tornarem a desviar a l'esquerra per aquest tram. Si mirem a la dreta del nostre recorregut veurem reflectits en algun pi els treballs realitzats per picot garser o negre. Planejarem fins a trobar la pista forestal que abans havíem creuat al Coll de Bauma i ja no la deixarem fins arribar al Coll de la Bena, on havíem iniciat l'excursió.

Ruta A: Turbians

Sortirem de la cruïlla de la carretera de Gisclareny amb Sant Miquel de Turbians i per la pista forestal ens dirigirem a Sant Miquel. A l'alçada del cartell de Sant Miquel, deixem la pista i sortim a un prat amb vistes al Pedraforca i Comabona.

A la dreta d'aquest pla hi ha l'església de Sant Miquel, que es pot visitar. En aquest punt, al coll de Sant Miquel, el camí tomba a l'esquerra i passa per una zona d'alzines i roures. Més endavant el camí s'obre i passem per una feixa on hi ha una petita colònia de trèmols; al cap de poc sortim a una pista, continuem a la dreta; una mica més endavant agafem un trencall a l'esquerra en direcció a Cal Ralé.

Per sota de la casa i en direcció est, el camí va pujant per una zona de bosc. Arribem a un punt on el camí va a parar a una pista; la seguim un tros i, tot seguit, agafem un caminet que a l'esquerra i passa per una font: la font del Cal Pere Vilella. El camí s'enfila pel bosc fins a sortir al Coll de Turbians.

Del coll hem d'anar en direcció a la Roca Tiraval. A cinc minuts del coll deixarem aquest camí i agafarem un corriol a l'esquerra que va pujant pel bosc fins arribar al Coll de Culledassa.

 A partir d'aquí el camí va carenejant; si ens acostem a la cresta, veurem una impressionant vista de la Vall del Bastareny. Arribem al Cap del Cau. Aquí ens tirem una mica a la dreta i passem pel costat d'una bassa; continuem carenejant, passem per la plana del Cau; a partir d'aquest punt el camí va baixant. Passarem per les runes d'una casa (la Portella). Poc després arribarem al Coll de l'Escriga, i d'aquí fins al lloc de sortida.

Gisclareny, les seves rutes en majúscules

Ruta R: L'Alzina

Sortim de la cruïlla de Sant Miquel de Turbians, passem pel grau del Capellà i, abans d'arribar a l'església, tombem a l'esquerra. Anem baixant fins al coll del Cap de les Barreres; a la dreta ens queda el Pedraforca i l'església de Sant Miquel de Turbians.

Baixem fins a la pista que ens porta al veïnat de Vilella, passant per entre les masies del Paradís i Cal Ponet. Seguim direcció est, trobem un saltant d'aigua, la font d'Abaix, i continuem fins que s'acaba la pista, a la devesa del Bous. Aquí tornem a agafar un camí per dins del bosc. Al cap de pocs metres, el camí es bifurca; agafem el de l'esquerra i pugem fins al Cap del Grapis. Aquí el camí baixa fins a l'obaga de Costa Freda. Trobem una cruïlla de camins i agafem el de la dreta, que va tot planer; passem per un lloc on s'ha d'anar alerta, perquè a la dreta hi ha una gran cinglera. Continuem direcció est, canviem de vessant i veiem la Vall de Saldes i Vallcebre, la casa de Cal Noguera i la roureda de Coma Escura. Seguim el llom de la muntanya i passem per sobre de Ca l'Estevenó. Continuem en direcció a Cal Noguera, on podrem veure una alzina centenària molt a prop de la casa. A partir d'aquí el camí comença a pujar. En deixem un de ben marcat a la dreta i continuem a l'esquerra i aviat tombem a la dreta. El camí s'endinsa per dins d'un Clot que, amb un fort desnivell i fent ziga-zagues, arriba a una zona de conreus i a la masia de Roca de Cans. Passem per la part de baix de la casa, entrem dins del bosc i sortim al Coll de Turbians. Un cop som al coll, seguim la pista forestal fins arribar a l'inici del recorregut.

Ruta E: Els Estanys

Sortim de la font de Gisclareny. Continuem per la carretera fins al coll de Cal Jovell. Seguim la pista en direcció sud i al cap de deu minuts arribem a la collada del Mateu. Entrem al bosc de pi, fins a arribar a una roureda, l'Alou. Continuem per la pista fins al Coll de Jou.

Aquí agafem un caminet per dins del bosc, en direcció est. Arribem a les runes del Cal Paxena, sortim a un espai obert i passem per unes altres runes de la casa dels Estanys. Continuem en direcció est, des d'on veiem Sant Miquel de Turbians i el veïnat del Vilella; a la dreta ens queda l'engorjat de la Pinyera. Al cap de poc, on el camí fa un gir a l'esquerra, ens fiquem dins l'obaga i fem un canvi de panoràmica: just davant ens queda Cal Ros, a la dreta les cingleres de la Balma, a sota Cal Caçador i més a la dreta el veïnat de Vilella. Continuem ara per dins del bosc; a la dreta hi ha la Cinglera del Grau i més a la dreta la Canalassa. Trobem un conglomerat de pedra tosca. Creuem cap a la dreta, per sota  d'aquesta pedra, i arribem a un coll, el Passant del Grau. Fem un gir a l'esquerra, al costat d'una muralla de roca natural, fins que trobem el Pas del Grau. Al davant veiem la casa de Cal Ros i les restes del Castell de Fener. A partir d'aquí, el camí va pujant per una zona de boixeres on s'intercalen grans roques amb orella d'ós i matolls de galzeran. Aviat veurem a la nostra dreta una pedra molt gran, el Roc de Donzell. Continuem pujant i arribem a l'inici de l'itinerari. 

Ruta N: La Solana

Sortim del Coll de la Bena i agafem la pista forestal del mig en direcció al torrent. Deixem la pista i agafem un camí a mà dreta. Passem pel costat de l'estació meteorològica i continuem en direcció al torrent. Trobem un antic camí de ròssec, passem pel bac de la Rentadora i creuem el torrent.

Continuem el camí, per dins del bosc, i creuem un altre torrent. Pugem en direcció est. Deixem el camí de la dreta i seguim pujant pel de l'esquerra. Sortim a un pla, el Planell de l'Avellanosa. Continuem amunt i, al final d'aquest espai més obert, trobem una curiosa escletxa a l'esquerra del camí. Passem per un lloc obert i veiem, a la nostra dreta, el Coll de la Bena i, al fons, la Serra d'Ensija. Més endavant trobem un altre punt amb poca vegetació, des d'on es veu la Vall de Murcarols. Caminem cap a l'est fins a un prat, l'Era Vella. Ben aviat sortim a la carena, on tenim una bonica vista de la serra de la Noixa, la Cambra i, a l'esquerra, el pas del Bou. Continuem a l'esquerra per la carena, passem pels planells de la Solana i arribem a la Solana. Des d'aquí seguirem planejant en direcció a ponent, amb el Pedraforca al davant. Poc després, fem una forta baixada i arribem a una pista oberta; som al cap de la Roca Roja. Continuem per aquesta pista fins al Coll de Balma. A partir d'aquí seguim l'itinerari L i tornem al coll de la Bena.

Ruta Y: Coll de la Bena

Aquest itinerari, igual que el de la Voltrera, comença al Coll de la Bena. Bona part del recorregut coincideix amb l'esmentada ruta.

La primera part és una forta pujada però, per sort, no gaire llarga. Poc després el camí ja se suavitza i continua planer, amb boniques vistes del Puig Terrers, la serra de la Moixa, el Moixeró, el massís de la Tossa, el Puigllançada... De nou, una altra pujada amb força desnivell i arribem al pla de la Voltrera. Ara canviem de vessant, passem al vessant sud, des d'aquest lloc podem gaudir d'una vista excel·lent de la Vall de Gisclareny, el Pedraforca, la serra d'Ensija. A partir d'aquest punt, continuem a la dreta seguint per la carena, i agafem un camí en direcció oest. Anem perdent alçada fins a arribar a la carretera, al veïnat del Coll de la Bena, i la seguim fins a arribar al Coll de la Bena, lloc on hem començat l'excursió. 

Gisclareny, les seves rutes en majúscules

Font: Ajuntament de Gisclareny

Turisme del Berguedà

Llegir més...

Tren del Ciment

La Pobla de Lillet (a 14.5 Km)

Llegir més...

Mina de petroli dels "Francesos" de Riutort

Guardiola de Berguedà (a 11 Km)

Llegir més...

Penyes Altes Outdoor Services

Bellver de Cerdanya (a 10.5 Km)

Llegir més...

El Recó de l'Avi

Guardiola de Berguedà (a 7.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Pizzeria

Berga (a 17.2 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant El Jardí

Sant Llorenç de Morunys (a 20.6 Km)

Llegir més...

Cal Candi

Vilada (a 17.3 Km)

Llegir més...

Cerdanya EcoResort

Prullans (a 14.7 Km)

Llegir més...

Hostal Cal Francisco

Gósol (a 10.4 Km)

Llegir més...

Hotel Casa Duaner

Guardiola de Berguedà (a 7.6 Km)

Llegir més...

Casa Rural 1703

Llívia (a 29.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Descobrint el Penedès i Alella al teu ritme a través dels…

Llegir més...

L'eina definitiva per als amants del cicloturisme i el senderisme

Llegir més...

Experiències

En Rubri i els secrets del riu al Berguedà!

Llegir més...

Ascensió al cim del Cadinell amb Penyes Altes Outdoor Services

Llegir més...

25 €

Agenda

Llançà Estiu 2024 vacances actives en família

15/07/2024 ...

Llegir més...

Què ens amaga el Sol? a MónNatura Pirineus

15/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!