El bosc de la Ribera a Santa Maria d'Oló

Compartir
El bosc de la Ribera a Santa Maria d'Oló

Per la carretera C-25 (Eix Transversal) des de Vic a Manresa trobem la sortida de Santa Maria d'Oló, i seguint per la carretera BV-4315 fins a Oló. Just a l'entrada del poble, es troba la Plaça Catalunya i punt d'inici de la ruta.

Des de la plaça es segueix avall pel carrer principal passant per la plaça Sant Antoni Maria Claret i la nova església de Santa Maria. Es continua, pels carrers estrets i després pel caminet, de baixada fins anar a creuar la riera d'Oló.

Des d'aquest punt, direcció sud-oest aigües avall de la riera, es segueix pel camí lateral que va vora la riera d'Oló fins el molí d'Altimires. A partir d'aquí es revolta per la part de baix del molí i es travessa la riera per l'antiga palanca. Aquest es un petit i curt caminet que connecta amb el corriol de les Marrades des d'aquí es retorna al poble prenent el mateix camí que hem pres a l'inici del nostre itinerari.

 

La riera d'Oló presenta un cabal variable segons l'època de l'any, arribant a quedar pràcticament sec en alguns moments estivals. Als sòls de banda i banda de la riera hi penetra l'aigua i al subsòl hi ha aigua subterrània. Les aigües porten sediments, que es dipositen i donen nutrients minerals al sòl. La humitat i la riquesa de nutrients al sòl són elements que confereixen productivitat I biodiversitat a l'àrea de la riera.

A l'espai inundat de riera trobem comunitats heliòfiles, herbacis que tenen les seves arrels i la base de Ia tija cobertes d'aigua, a diferència de la resta de la planta qua es troba en posició aèria. També trobem plantes higròfiles, que poden aparèixer tant a l'espai inundat de la riera on creixen els halòfits, com en sòls molt humits no necessàriament inundats.

Als marges de la riera d'Oló trobem vegetació riberenca que, en alguns trams, ha arribat a una fase avançada, donant bosc de ribera. Al llarg d'alguns trams, especialment a l'àrea de la capçalera, trobem la comunitat de la salzeda amb sarga, situada en una primera línia de vora la riera, i de l'albereda amb vinca, situada a segona línia. En alguns indrets de la capçalera de la riera s'ha detectat la presència d'un bell lliri protegit, el marcòlic vermell.

En el medi aquàtic són característics dos peixos autòctons, la bagra i el barb cua-roig. Al curs alt de la riera hi ha la presència d'algun exemplar de cranc de riu, un invertebrat que s'ha reduit molt en número d'individus. També hi trobem una gran diversitat d'insectes aquàtics com la papallona graèllsia o l'espiadimonis. Entre els amfibis destaquen el gripau comú o la granota verda. Alguns d'aquests amfibis són capturats per la serp d'aigua i el bernat pescaire. També s'ha detectat la presència d'alguna llúdriga, un mamífer protegit en perill d'extinció.

Font: Ajuntament de Santa Maria d'Oló


També et pot interessar: Coneix la flora de Catalunya

Centre d’Interpretació de la Bruixeria

Sant Feliu Sasserra (a 7.8 Km)

Llegir més...

Turisme Lluçanès

(a 14.7 Km)

Llegir més...

Guies Arania - Guies de muntanya i barrancs

Balenyà (a 17.6 Km)

Llegir més...

Fuives, centre mundial del ruc català

Olvan (a 24.9 Km)

Llegir més...

Hostal de Montclar

Montclar (a 27.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Picant

Berga (a 29.8 Km)

Llegir més...

Restaurant Marisquer Can Ladis

Sant Fruitós de Bages (a 19.3 Km)

Llegir més...

Bar Restaurant Xato

Gironella (a 22 Km)

Llegir més...

El Racó d'Artés

Artés (a 11.1 Km)

Llegir més...

Sellarés Rural

Sallent (a 10.4 Km)

Llegir més...

Masia La Figuera

Castellnou de Bages (a 19.2 Km)

Llegir més...

Berga Resort

Berga (a 28.7 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Guanya 2 entrades dobles per una visita guiada a la…

Llegir més...

Nova Obertura: Camins del Priorat, estada al cor del Priorat

Llegir més...

Experiències

Centre d'Interpretació Perot Rocaguinarda

Llegir més...

El joc del romànic del Lluçanès

Llegir més...

Agenda

Sessions de Tast al Pati de Can Guineu a Sant Sadurní d'Anoia

18/07/2024 ...

Llegir més...

FeMAP, Festival Música Antiga dels Pirineus a Sant Julià de…

18/07/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!