Camí d'hivern a Conesa

Compartir
Camí d'hivern a Conesa

Aquest itinerari proposa fer una visita al passat fins al que queda de l'antic poblat de Torlanda recorrent àrees boscoses i camps de cultius. Un cop arribats a l'indret, ens proposa una petita volta per l'entorn, travessant una part de Les Planes de Conesa, on destaquen els cultius de cereals distribuïts en
camps ondulats i diferents eres que remarquen el caràcter rural d'aquestes contrades fins a arribar al tossal Rodó.

La distància d'aquesta ruta circular és de 9,5 km i és de dificultat fàcil, tot el recorregut està ben senyalitzat.

Som-hi! 

Ens situem mirant l'església, a la plaça Major d'esquena a l'Ajuntament de Conesa situat sobre l'antic forn de pa comunal, a l'esquerra hi ha el cafè del Sindicat i a la dreta el carrer que ens porta al portal de Santa Maria per on sortirem. Just davant hi ha una font; deixem a la dreta el carrer de la Muralla i altres carrers i camins, i girem a l'esquerra pel carrer del Pati amunt. A pocs metres, deixem a l'esquerra el racó del Mossèn i un carrer que voreja l'absis de l'església i que condueix a la riera de les Hortes.

Seguim recte amunt pel carrer del Pati seguint les indicacions a Torlanda i al tossal Rodó. El carrer puja suau, a pocs metres a l'esquerra deixarem una font i arribarem al capdamunt del poble. Deixem l'asfalt i continuem pel camí que passa per damunt del camp de futbol. Deixem a l'esquerra el camí que baixa a la zona esportiva, a la dreta un camí, en mal estat, que ens porta a la pista que va a Forès, i un altre que puja a l'era que tenim just davant nostre.

Creuem la pista asfaltada de Conesa a Forès i seguim pel camí que surt davant nostre. El camí és planer, passa entre camps de cultiu i acaba amb una petita pujada molt suau. 

Deixem a la dreta el senderó que enfila amunt al cap de Terme o muntanya de les Peques i continuem recte. Des d'aquí albirem les serres de Comaverd i de Miramar, les muntanyes de Prades, el poble de Rocafort de Queralt i Montblanc. Deixem a la dreta el camí que voreja per darrera el turó a Forès, al Pla de Maria i a Sabella i girem a l'esquerra en direcció a Torlanda.

Creuem la carretera T-2300 de Rocafort de Queralt a Conesa i seguim recte pel camí no asfaltat. Girem a la dreta pel camí que baixa entre camps de conreu. Passem per davant de les restes d'una pallissa. Al fons albirem la serra de Comaverd i uns 200 m més avall ens endinsem en un petit bosc.

Arribem a uns camps de sembrat; el camí s'estreny i baixa suau resseguint la rasa de Torlanda fins a arribar a un camp abandonat. Seguim el traç dibuixat pel pas de la gent cap a l'esquerra fins a arribar a una petita pujada entre roures i alguns pins.

Seguim els senyals en direcció a Torlanda sense desviar-nos del camí principal fins arribar al proper senyal. El camí passa pel mig d'un bosquet de roures i pins. Després d'una petita pujada i una corba molt tancada girem fort a l'esquerra i trobem la següent cruïlla.

r275_torlandaA 200 m a la dreta trobem al capdamunt d'un turó privilegiat les restes de la pedania de Torlanda amb una vista esplèndida de les contrades més pròximes. El 1178, Torlanda era adquirida per Alfons I; posteriorment, però, passà a Santes Creus. El 1378 trobem enregistrats 12 focs; als segles XVIII i XIX només hi habiten dues famílies, i a l'inici del segle XX quedà despoblat. L'església (totalment enderrocada) estava dedicada a Santa Llúcia, la imatge de la qual va ser traslladada a les Piles.

Retornem pel senderó fins el camí. Deixem a l'esquerra el camí que rodeja Torlanda i baixa cap a Rocafort de Queralt, i seguim fins a l'encreuament anterior, per continuar en direcció al tossal Rodó.

El camí de la dreta ens porta a la font de Torlanda que es troba just al peu del camí. Nosaltres continuem recte en direcció al tossal Rodó.

Continuem recte pel camí de les Carduelles ample i de bon ferm. Seguim recte en direcció al tossal Rodó pel camí de les Planes que transcorre entre camps de conreu. Deixem a l'esquerra un camí que ens porta al quilòmetre 1,500 del recorregut. És una alternativa si volem escurçar l'itinerari. Deixem a l'esquerra el camí de les Eres que ens porta directament a Conesa, recorregut per on podem escurçar l'itinerari. Continuem recte pel camí principal sense desviar-nos fins a arribar a la carretera de les Piles.

r275_tossal-rodoPassem entre grans camps de cultiu, magatzems i pallisses i travessem la riera de les Hortes. Creuem la carretera per seguir recte sense desviar-nos del camí principal, anomenat camí del Clot de l'Hospital. Més endavant començarem a albirar, al fons a l'esquerra, el poble de Savallà del Comtat i el tossal Rodó.

Girem a la dreta i seguidament a l'esquerra per pujar al tossal Rodó (765 m). Desfem el camí fins al pal indicador i continuem pel camí a Santa Coloma de Queralt en direcció a Conesa sense desviar-nos.

Creuem la carretera i anem en direcció al centre vila. A 80 m a l'esquerra trobarem un pàrquing i un mica més a baix, a la dreta, la creu de terme. Travessem la riera de les Hortes. Seguim a l'esquerra pel carrer de la Muralla fins al portal de Sant Antoni. Accedim pel portal al nucli antic de Conesa. Just davant nostre es troba la font Vella, girem a l'esquerra per agafar el carrer Major fins al punt de sortida.

Font: Ajuntament de Conesa

Castell de Ciutadilla

Ciutadilla (a 13.5 Km)

Llegir més...

Espai museístic del Cinema - Col·lecció Josep Maria Queraltó

Vallbona de les Monges (a 17.1 Km)

Llegir més...

Adernats - Vinicola de Nulles

Nulles (a 29.8 Km)

Llegir més...

Mas de Colom, Casa Borges

Tàrrega (a 21.9 Km)

Llegir més...

On menjar

El Refugi

Valls (a 25.5 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari de Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb (a 5.7 Km)

Llegir més...

Mas Baldrich / Petit Mas Baldrich

Querol (a 12.2 Km)

Llegir més...

Càmping Santes Creus

Aiguamúrcia (a 20.3 Km)

Llegir més...

La Torre del Codina

Tàrrega (a 15.1 Km)

Llegir més...

Destaquem...

La Primavera del Cava retorna al maig amb 16 activitats entre…

Llegir més...

Propostes

Descobreix el Monestir de Santa Maria de Vallbona - carnet entrada…

Llegir més...

Visita guiada monumental per Montblanc

Llegir més...

10 €

Agenda

Diada de Sant Jordi a Vila-seca

15/04/2024 - 18/04/2024 ...

Llegir més...

Festival Internacional Teatre Màgic a Tarragona

17/04/2024 - 18/04/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!