Camí de la Ribera a Alp

Compartir
Camí de la Ribera a Alp

El camí de la Ribera transcorre aprofitant el traçat d'antics recs que permetien regar el sector dels Prats de la Costa del Ramonet i els paratges de Sant Esteve, Roc d'Esquer, Prat Lloser i Prat del Bac

Aquests recs són canalitzacions antigues i tradicionals construïdes per portar l'aigua d'un torrent o riera fins a sectors de prats, horts o feixes per augmentar-ne la productivitat. Recs més importants també permetien abastir d'aigua una població. Al llarg del temps han estat infraestructures de cabdal importància i trobem rastres de la seva presència fins a l'últim racó de qualsevol vall entre muntanyes.

Ens hi acompanyeu?

Es tracta d'un sender que remunta per la vall de la Riera d'Alp fins arribar a la Molina. És un recorregut suau (desnivell de 325 metres) de 7,5 km que travessa primerament un sector de prats vora la riera i després s'endinsa en el bosc.

El caràcter obac d'aquest vessant de la muntanya, la passejada vora la riera, els densos boscos i els petits torrents que es travessen fan que sigui especialment agradable de recórrer a l'estiu. A més, el fet que la major part del recorregut es realitzi per un petit corriol fa que sigui un passeig força atractiu.

r283_riberaÉs un recorregut bastant obac, així que a l'hivern s'ha d'anar en compte amb les plaques de gel, especialment quan es travessen les petites palanques (ponts) per sortejar els torrents. Com que el desnivell és molt suau, és un camí molt agradable de fer en els dos sentits.

El camí de la Ribera transcorre aprofitant el traçat d'antics recs que permetien regar el sector dels Prats de la Costa del Ramonet i els Paratges de Sant Esteve, Roc d'Esquer, Prat Lloser i Prat del Bac. El 6 i 7 de novembre de 1982 la Riera d'Alp va experimentar una espectacular crescuda arran d'unes intenses pluges: en dos dies van caure prop de 600 litres per metre quadrat, l'equivalent al que plou a la plana cerdana en tot l'any. Es varen produir importants destrosses... Tot i que aquests són els darrers aiguats que es recorden es tracta d'un esdeveniment cíclic; en els darrers 1000 anys es té constància de 18 episodis d'inundacions.

La ribera de la Riera d'Alp i la Vall de la Molina eren de pas obligat per anar cap a la Vall de Ribes: per aquí passava el Camí Ramader més important de la comarca i un dels més importants de Catalunya. La Cerdanya havia estat una important zona de pasturatge d'estiu i els ramats d'ovelles hi venien provinents del Vallès, el Maresme i el Penedès principalment.

Tota la solana de la vall de la Cerdanya, desarbrada encara en gran part, reflexa fortament aquest passat recent de sobrepastoreig i cremes per mantenir les pastures. Els pastors de la Cerdanya, abans d'arribar l'hivern, enfilaven la Riera d'Alp amb totes les seves ovelles i baixaven per la vall del Rigat fins a Fornells, on normalment passaven la primera nit.

Mina de petroli dels "Francesos" de Riutort

Guardiola de Berguedà (a 13.9 Km)

Llegir més...

Penyes Altes Outdoor Services

Bellver de Cerdanya (a 7.9 Km)

Llegir més...

Formatgeria Artesanal Tiraval

Bagà (a 13.8 Km)

Llegir més...

Jardins Artigas

La Pobla de Lillet (a 15.3 Km)

Llegir més...

Hostal la Muntanya

Castellar de n'Hug (a 14.8 Km)

Llegir més...

Cal Candi

Vilada (a 27.1 Km)

Llegir més...

El Recó de l'Avi

Guardiola de Berguedà (a 15.6 Km)

Llegir més...

Restaurant Apartaments Els Roures

Castellar del Riu (a 29.8 Km)

Llegir més...

Hostal la Muntanya

Castellar de n'Hug (a 14.8 Km)

Llegir més...

Hotel Terminus

Puigcerdà (a 6.9 Km)

Llegir més...

Cerdanya EcoResort

Prullans (a 12.3 Km)

Llegir més...

Casa Rural 1703

Llívia (a 13.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Descobreix l'Associació d'Hostaleria de Girona!

Llegir més...

Experiències

Escape Room Urbà - El secret de Dalí

Llegir més...

20 €

DTO. 10% Llarga estada 7 nits o més

Llegir més...

Agenda

Jornades Gastronòmiques del Llagostí de Les Cases d'Alcanar

24/05/2024 - 21/06/2024

Llegir més...

Nit de llegendes a Balaguer

21/06/2024

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!