Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Compartir
Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Punts de recàrrega

Aquesta ruta està pensada per fer-la amb vehicle elèctric, tot i que es pot realitzar amb qualsevol altre cotxe. Al llarg del recorregut us proposarem municipis que disposen de punts de recàrrega i llocs d'interès per visitar mentre carreguem piles.

Els cotxes elèctrics són una bona manera de descarbonitzar el transport per carretera. Aquests vehicles no emeten gasos d'efecte hivernacle i no necessiten combustibles fòssils per funcionar. Això els fa una opció viable per contribuir a reduir la nostra petjada de CO₂. La constant millora de la tecnologia d'aquests automòbils fa que cada vegada siguin més eficients i ecològics.

Consulteu també les recomanacions a l'hora de viatjar en cotxe elèctric.

Número de trams

4

Número de trams
Quilòmetres totals

44

Quilòmetres totals
Emissions locals (cotxe elèctric)

2.26 KG

Emissions locals (cotxe elèctric)

7.26 KG

Emissions locals (cotxe dièsel)

Consulteu també les recomanacions a l'hora de viatjar en cotxe elèctric.

El nom del riu Ebre prové del llatí hiberus o iberus, que prové del mot iber, una paraula que els pobles ibers relacionaven amb l'aigua. I l'aigua és l'element protagonista d'una ruta que transcorre per un dels últims trams del riu més cabalós de la península.

Amb 930 quilòmetres de recorregut, el riu Ebre neix a la serralada Cantàbrica i desemboca al mar Mediterrani, concretament en un paratge únic i espectacular: el Delta de l'Ebre.

La zona humida més gran de Catalunya és un espai protegit on l'aigua hi ha anat arrossegant sediments durant milers d'anys. El riu dona nom a la terra i aquest és la seva ànima.

Al delta de l'Ebre l'home i la natura es fusionen per crear un paisatge natural ric on predomina l'horitzontalitat i la vida, ja que hi conviuen els camps d'arròs, els canyissars, els sòls salins, les platges i una diversitat biològica enorme encapçalada pels diferents tipus d'aus.

La navegació fluvial pel riu Ebre permet als visitants gaudir del riu de múltiples maneres, com per exemple amb un llagut (una antiga barca de fusta), amb un creuer, una embarcació a motor o amb una piragua si tens ganes de fer esport mentre gaudeixes de l'aigua, la terra, les plantes i els animals. La màgia de l'Ebre captiva a propis i estranys, ja que la immensitat del riu fa que els humans puguin formar part d'un paisatge idíl·lic sense igual a la resta del país.

Però en aquest cas no embarcarem en cap llagut, sinó que ho farem en un vehicle per aplicar en aquest territori natural i verge el concepte de mobilitat sostenible.

A continuació us proposem un itinerari per gaudir de l'últim tram del riu Ebre, un territori de meandres, illes fluvials, muntanyes, plantes de regadiu i conreus de fruita dolça que des dels temps més remots ha estat habitat per multitud de civilitzacions.

La ruta ens portarà des de la gran capital de les terres de l'Ebre, Tortosa, fins a petits pobles amb un encant especial com Tivenys, Aldover, Xerta, Benifallet, Rasquera o Miravet.

Tortosa, la ciutat de l'Ebre

Tortosa serà el punt de sortida amb el nostre cotxe elèctric. Travessada pel riu Ebre, la capital del Baix Ebre es troba encerclada pel massís dels Ports i per les serres de Cardó. La ciutat, amb més de 30.000 habitants i una superfície de 218,5 km², és un important centre històric, cultural, religiós i turístic de les terres de l'Ebre.

Declarada com a conjunt historicoartístic, Tortosa va ser conquerida per musulmans, aragonesos, castellans i francesos. La riquesa cultural adoptada de la barreja de cultures fa que circulant pels carrers de la ciutat es pugui respirar un aire de corrents morisques, renaixentistes, barroques i judaiques.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Centre històric de Tortosa. Foto: Sergi Boixader

Indubtablement, el primer punt de parada de la ruta serà la catedral de Tortosa, un imponent temple gòtic ubicat als peus del riu Ebre. Santa Maria de Tortosa va ser construïda l'any 1757 sobre un fòrum romà, una mesquita i una catedral romànica. En destaquen la seva nau central, el claustre i la capella de la verge de Cinta. Marcada per la seva grandiloqüència i la seva decoració luxosa, s'hi poden admirar nombrosos frescos i materials. A més, a la catedral també s'hi pot trobar la tomba de Lluís de Tena, bisbe de Tortosa i president de la Generalitat de Catalunya del 1617 al 1620.

Després de la catedral, la visita al Castell de la Suda també és obligatòria, ja que és un conjunt imponent que captiva al visitant. Aquest és un dels principals monuments històrics de la ciutat de Tortosa. Les seves muralles i fortificacions són un dels tresors de la capital del Baix Ebre i ocupen el turó central de la ciutat antiga. Des d'allí s'erigeix amb magnificència per sobre de la resta d'edificacions i es converteix en un magnífic mirador de la ciutat.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Catedral de Santa Maria de Tortosa des del Castell de la Suda. Foto: Sergi Boixader

Deixant enrere el castell, trobem el barri i el monestir de Santa Clara, un edifici protegit com a bé cultural d'interès local. Situat al nord-est vora la muralla del segle XIV, té el seu origen en el temple de Sant Miquel, de l'orde dels Templers. S'hi conserven les arcades apuntades i en destaca el seu magnífic claustre, datat del segle XIII.

Finalment, un altre pedaç d'història de la ciutat que cal visitar i conèixer és el Portal del Romeu, un dels indrets més turístics de Tortosa. La construcció s'ubica al nucli antic i és l'únic dels portals interiors de la Tortosa medieval que encara es conserva avui en dia. Del Portal del Romeu, a més de la seva arquitectura, en destaca també la seva simbologia, amb dos relleus de sant Jaume i sant Cristòfol obrats al segle XVIII.

Propera parada?

Propera parada?

12.5 KM (Tivenys)

Tivenys i la immensitat de l'Assut

Meravellats per la riquesa monumental de Tortosa, abandonem la capital per la carretera secundària T-301 i recorrem 12,5 quilòmetres al nord, sempre en paral·lel al riu Ebre, per aturar-nos al municipi de Tivenys després d'uns 15 minuts de trajecte.

Tivenys és un petit i encantador poblet ubicat al marge esquerre del riu Ebre, té una extensió de 53,5 km² i una població de 800 habitants. El terme té la forma d'un gran circ tancat i queda coronat pels cims de les muntanyes de Cardó.

A Tivenys és imprescindible visitar la zona de l'Assut, una impressionant obra hidràulica de 375 metres de longitud per 7 metres d'alçada. L'Assut té l'objectiu d'elevar el nivell de l'aigua per tal de canalitzar-la a sèquies de regadiu de la zona. Tivenys i els pobles de la zona tenen una vida estretament relacionada amb el riu.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Vista panoràmica de Tivenys. Foto: ACT. Autor: Miguel Raurich 

Amb la tranquil·litat que caracteritza la zona, la flora, la fauna i el cantar dels ocells ens acompanyaran en una espectacular vista que continuarà per la platja fluvial i l'antiga farinera.

A més, també podrem gaudir d'una àrea de lleure ideal per a infants i un centre d'interpretació de la pesca.

Al costat de l'Assut de Tivenys es troben les restes de la Farinera, una fàbrica de farina del segle XIX on per sota de la qual passa el canal esquerre de l'Ebre. La indústria, aprofitava el corrent de l'aigua del canal per moure les rodes que trinxaven el blat que després passava a ser farina. La farinera és només una mostra intacta del passat industrial del poble i de la vida que dona el riu a tots aquells que habiten a la seva llera.

Propera parada?

Propera parada?

12 KM (Benifallet)

Benifallet, terra i aigua

Sense abandonar la direcció nord del riu Ebre, després de 19 minuts amb cotxe, la carretera T-301 ens portarà direcció a Benifallet. Aquest és un poble petit i encantador, molt similar a Tivenys . Té una extensió de 62,61 km² i una població de 700 habitants. Es troba a l'extrem més septentrional de la comarca del Baix Ebre, al límit amb les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

El municipi de Benifallet ofereix un ampli ventall de propostes turístiques per gaudir i conèixer la seva gent, el riu i la vida. La més destacada, però, es troba sota terra.

L'any 2021, les Coves de Benifallet van ser declarades bé cultural d'Interès local pel Consell Comarcal del Baix Ebre. La Cova Meravelles i la Cova del Dos són dues cavitats obertes al públic on s'ofereixen visites guiades. Al seu interior s'hi poden observar restes del Neolític, de la Batalla del Ebre i també unes espectaculars formacions rocoses que s'han anat creant amb el pas dels anys a causa del lent degoteig de les aigües d'infiltració.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Interior de la cova de les Meravelles de Benifallet. Foto: Sergi Boixader

I tot sortint de l'interior de la terra, tornem al líquid més màgic de les terres de l'Ebre, l'aigua. A Benifallet podem pujar a un llagut que intenta ser una rèplica dels antics vaixells que circulaven l'Ebre i transportaven mercaderies amunt i avall. El Llagut de Benifallet té una capacitat per a 47 passatgers i té un recorregut que circula fins a l'encreuament de les comarques del Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Llagut de Benifallet pel riu Ebre. Foto: Sergi Boixader

A més de terra i aigua, Benifallet ens ofereix altres propostes turístiques per rememorar la seva història com els jaciments arqueològics d'Aldovesta, el Castellot de la Roca Roja o la masia del Cadell.

Cal destacar també la bellesa del seu centre històric, on convergeixen construccions de diverses èpoques.

Propera parada?

Propera parada?

19,6 KM (Miravet)

Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Benifallet

Punts de recàrregaEDAR Benifallet

Rasquera (a 10,4 Km)

Punts de recàrregaCarrer Diagonal, 19

I mentrestant: a Rasquera podrem trobar diferents rutes per fer a peu que ens permetran conèixer un espai emblemàtic i ple de paisatges de gran interès. Si no ens agrada massa caminar, podem visitar el nucli antic de la població, on hi ha mostres del seu passat medieval.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

Miravet i el seu passat templer

L'últim punt de la nostra ruta serà el poble de Miravet. A 19,6 quilòmetres de Benifallet, seguint la carretera N-230C I T-324, s'hi ubica un petit municipi de la comarca de la Ribera d'Ebre. Amb una superfície de 32,41 km² i una població de 700 habitants, Miravet és dominat des de les altures per una antiga fortalesa templera del segle XII.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Vista de nucli de Miravet i el seu Castell. Foto: Sergi Boixader

L'anomenat Castell de Miravet es troba en un gran estat de conservació i se'n poden visitar les muralles i diferents estances com cavallerisses, cisterna, cuina, refetor, magatzems o la important església romànica. Ubicat sobre un turó que guarda el poble de Miravet, és una de les fortaleses templeres més ben guardades de tot Europa. Per aquest motiu, el castell de Miravet és un dels monuments més visitats i admirat de totes les terres de l'Ebre.

Amb el castell sempre present si aixequem la vista, de Miravet també en destaquen l'Església Vella i el nucli antic, també anomenat per la gent de la zona el Cap de la Vila.

Aquesta zona és un formiguer d'admirables habitatges que pengen sobre el riu i que es fusionen per crear un espectacle visual genuí. El temps de dominació islàmica es pot apreciar en els seus carrers i també s'hi veuen restes de la cruenta Guerra Civil. Al Cap de la Vila només s'hi pot accedir caminant i està prohibit el pas de vehicles. 

L'Església Vella és un temple renaixentista que va ser construït entre els segles XVI i XV i durant la Guerra Civil Espanyola va rebre el fort impacte d'una bomba que va travessar la seva cúpula. Actualment, l'església es pot visitar i acull exposicions sobre la seva història.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Castell de Miravet. Foto: Sergi Boixader

En últim lloc, de Miravet en cal destacar els noms d'Isaac Peral i Monturiol. Són dos llaguts que permeten als vehicles travessar el riu Ebre entre Miravet i la C-12 (Eix de l'Ebre). El pas de barca de Miravet és l'últim transbordador fluvial que queda a la zona i que funciona amb els mètodes tradicionals. Els llaguts funcionen com en el passat, sense motor, i amb la força de l'aigua i dels barquers que ajuden a transportar els vehicles d'una banda a l'altra.

Aigua i vida a través de l'Ebre en cotxe elèctric

Pas de barca de Miravet. Foto: Sergi Boixader

 

Necessiteu recarregar?

Necessiteu recarregar?

Miravet  no té cap punt de recàrrega de vehicles, però podeu trobar punts tant a Mora d'Ebre com a Mora la Nova.

Móra d'Ebre (a 7,6 Km)

Punts de recàrregaAv. de les Comarques Catalanes, 5

I mentrestant: proposem gaudir de dos elements essencials de la capital de la comarca de la Ribera d'Ebre. Primer, el castell de Móra d'Ebre, considerat un dels grans tresors de la població, i segon, el paratge de Sant Jeroni, un conjunt d'esbarjo i descans que ens permetrà descansar sota l'obra dels xiprers.

Móra la Nova (a 11,3 Km)

Punts de recàrregaPlaça de Catalunya

Punts de recàrregaCarrer Imperial Tarraco, 2

I mentrestant: el municipi té com a gran reclam el ferrocarril. A l'estació, construïda fa més de 100 anys, hi ha els tallers de la RENFE i el control de circulació de la línia Reus-Saragossa. L'antiga torre de l'estació ha estat rehabilitada i museïtzada per mostrar la història ferroviària de l'indret.

Altres punts de recàrregaAltres punts de recàrrega

Punts de recàrrega

Propera parada?

Consulteu tots els punts de recàrrega que trobareu fins arribar a la vostra propera destinació.

En col·laboració amb

Etecnic

Etecnic és el líder en instal·lacions 360° de mobilitat elèctrica, connectada i renovable. Ha dut a terme més de 1.100 projectes, gestiona més de 7.000 punts de càrrega de vehicles elèctrics, compta amb més de 700.000 usuaris registrats a la seva APP EVcharge, pel qual ha entregat més de 3 milions d'hores de recàrrega i reduït més de 21.000 tones de CO₂.

Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre

Gandesa (a 11 Km)

Llegir més...

Jardí Botànic Medicinal, Ecoherbes Park

L'Ampolla (a 14.1 Km)

Llegir més...

Tarvitur Visites Guiades

Miravet

Llegir més...

Coves de Benifallet

Benifallet (a 2.9 Km)

Llegir més...

On menjar

L’Estany - Casa de Fusta

Amposta (a 21.2 Km)

Llegir més...

Restaurant Hotel Nou Moderno

Vilalba dels Arcs (a 18.2 Km)

Llegir més...

Casa Rural Camins del Priorat

El Masroig (a 14.7 Km)

Llegir més...

Ca la Leonor

Bot (a 11.9 Km)

Llegir més...

Càmping Ampolla Playa -Taiga Delta de l'Ebre

L'Ampolla (a 14.9 Km)

Llegir més...

Hostal Gastronòmic La Creu

Móra d'Ebre (a 6.4 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: guanya entrades i refresca't a Marineland

Llegir més...

Nova Obertura: Camins del Priorat, estada al cor del Priorat

Llegir més...

Experiències

Video mapping la Llum de l'Ebre a Tortosa

Llegir més...

Benifallet, Cor de l'Ebre

Llegir més...

Agenda

Llançà Estiu 2024 vacances actives en família

15/07/2024 ...

Llegir més...

Què ens amaga el Sol? a MónNatura Pirineus

15/07/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!