Sant Martí de Llémena

Compartir
Província: Girona | Comarca: Gironès | Habitants: 566 | Extensió: 43,1 Km2 | Altitud: 256 m

Sant Martí de Llémena s’estén per la vall del Llémena a la comarca del Gironès. Està format per quatre unitats geogràfiques que corresponen els quatre pobles històrics que conformen el municipi: Granollers de Rocacorba, Llorà, les Serres i el mateix Sant Martí de Llémena.

Els entorns del municipi ofereixen paratges fantàstics que són ideals per a realitzar recorreguts a peu i contemplar tot allò que ens ofereix. De fet, en aquests entorns destaquem el Volcà de la Banya de Boc situat al pla de Sant Joan. És de grans dimensions i té una fondària de 100 metres, tot ell està ple de vegetació, tant boscos i matolls com camps de conreu a la part central.

A la zona de Granollers de Rocacorba hi ha itineraris que van des dels voltants de l’església i del castell fins a la font dels Esquirols o la dels Gelats, que són molt afavorides pel sòl d’origen volcànic del que gaudeixen. En aquest paratges també són destacables les coves i els cingles com el de Sant Roc on hi ha la Gorga de les Bruixes o els Cingles de Rocafesa.

Pel que fa a les construccions hi trobem diversos masos, la majoria d’ells dels segles XV-XVIII, d’entre els que destaquem Peradalta, una masia de tres plantes i d’una gran importància arquitectònica degut a les diferents intervencions que hi hagut amb els anys. També trobem una torre de guaita al costat de l’església de Sant Martí que és de la baixa edat mitjana. I, el castell de Granollers de Rocacorba situat al costat de l’església de Santa Maria i datat del segle XI que, encara avui, està habitat.

Si ens centrem en els edificis religiosos trobem una gran riquesa i varietat dins del terme municipal de Sant Martí de Llémena. Per això, en destacarem les següents: esglesiola de Sant Joan del Pla, església parroquial de Sant Martí, església de Santa Maria de Granollers, la de Santa Cecília de les Serres i la de Sant Pere de Llorà. Tot i així, no podem oblidar que en aquesta zona també hi ha una sèrie d’ermites molt interessants.

Els principals atractius de Sant Martí de Llémena són:

  • Església romànica de Sant Pere de Llorà (s.IX)
  • Volcà de la Banya del Boc i volcà del Clot de l’Omera
  • Cingles de Sant Roc i Rocafesa
  • Església de Sant Martí de Llémena (s.XI) i Torre de guaita de Sant Martí
  • Església de Santa Maria de Granollers de Rocacorba (XI)

Festes i tradicions:

  • Festa de primavera de Sant Martí de Llémena
  • Pessebre vivent de Sant Martí de Llémena (més de 50 anys). Dia 1 de gener
  • Pessebre vivent de Granollers de Rocacorba (25 de desembre)
  • Enrondallémena (festa literària i musical a l’ermita de Santa Cecília de Les Serres)
  • Aplec de Santa Cecília de Les Serres (diumenge més proper al 22 de novembre)

La Vall de Llémena

La Vall de Llémena és un dels indrets naturals més ben conservats de les comarques gironines i a tan sols un pas de la ciutat de Girona. A cavall de dues comarques, entre el Gironès i la Garrotxa, i amb una superfície de 184 km2, la vall rep el seu nom de la riera de Llémena, element emblemàtic i de cohesió territorial, que travessa la vall des de la capçalera fins a la seva desembocadura en el Ter, al seu pas per Sant Gregori. A l’entorn de la riera gira la vida dels seus municipis, Canet d'Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena, per on s’estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc de gran valor paisatgístic. La combinació entre els camps de conreu, els diferents tipus de bosc, els cingles i la presència de l’aigua, conformen un paisatge harmònic modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Aquesta situació geogràfica, així com la bellesa del seu entorn, proporcionen les condicions idònies per a gaudir d’una gran diversitat de possibilitats lúdiques, culturals, esportives i gastronòmiques per a tots els públics.

Distribuïts al llarg de la Vall de Llémena, des de ponent fins a llevant, es troben fins a sis volcans: Puig de les Medes, Puig Moner, Granollers de Rocacorba, Puig de la Banya de Boc, Clot de l’Omera i Puig d’Adri. Aquestes manifestacions volcàniques s’emmarquen dins el Camp Volcànic Català que va presentar activitat des de fa uns 14 milions d’anys fins gairebé només 10.000 anys.

La Vall de Llémena compta amb tres espais que pertanyen al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN): la muntanya de Rocacorba, el turó volcànic del puig de la Banya del Boc i la serra de Finestres que pertany a la zona volcànica de la Garrotxa. A més, el volcà del Puig d’Adri, els volcans del Clot de l’Omera i el Puig de la Banya del Boc, estan inclosos a l’inventari d’espais d’interès geològic.

Anualment la Vall de Llémena celebra al maig la Festa Remença, un esdeveniment que rememora els fets històrics de les revoltes remences que es van viure a la Vall de Llémena durant l'edat mitjana entre els pagesos d'aquestes terres i els senyors feudals. Representació teatral, danses populars i quadres costumistes, juntament amb tastet de plats remences, són els principals actes d'aquest esdeveniment supramunicipal que aplega al seu entorn la població de la vall.

Ajuntament de Sant Gregori

Què fer

Fang Aventura

Sant Miquel de Campmajor (a 8.8 Km)

Llegir més...

Gemma Guia turística Girona

Girona (a 14.9 Km)

Llegir més...

Granja de cavalls i ponis, eQuillet

La Vall d'en Bas (a 19.8 Km)

Llegir més...

Fundació Mona

Riudellots de la Selva (a 20.8 Km)

Llegir més...

On menjar

Braseria Les Comes

L’Esquirol (a 22.3 Km)

Llegir més...

Restaurant La Moixina

Olot (a 19.9 Km)

Llegir més...

On dormir

Càmping l'Alguer

Les Planes d'Hostoles (a 8.3 Km)

Llegir més...

Mas el Carrer

Santa Pau (a 11.8 Km)

Llegir més...

Hotel Rural La Sala de Camós

Girona (a 10.8 Km)

Llegir més...

Hotel El Racó de Madremanya, Adults Only

Madremanya (a 25.7 Km)

Llegir més...

Agenda

Festa Major de Mas Llunès a Bescanó

12/07/2024 - 13/07/2024

Llegir més...

L'Estiu és viu a Bescanó

10/07/2024 - 13/07/2024 ...

Llegir més...

Experiències

Banyoles a través d'una app turística i esportiva

Banyoles (a 12.6 Km)

Llegir més...

Allotjar-se a Banyoles té premi!

Banyoles (a 12.6 Km)

Llegir més...

Previsió del temps

14-07-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 33º
Mínima 16º
15-07-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 32º
Mínima 20º
Font: Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya

Destaquem...

Descobreix l'Alta Ribagorça, l'autèntic Pirineu

Llegir més...

Sorteig: Experiència astronòmica per un grup de fins a 6 persones…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!