Sant Aniol de Finestres

Compartir
Trucar 972 44 30 04
Província: Girona | Comarca: Garrotxa | Habitants: 363 | Extensió: 47,7 Km2 | Altitud: 289 m

El municipi de Sant Aniol de Finestres és el més septentrional de la vall i es troba situat concretament al nord-oest de la mateixa. Forma part de la comarca de la Garrotxa i els seus relleus participen plenament del paisatge garrotxí. Els límits del terme municipal són al nord amb Santa Pau i Mieres, a l'est amb Sant Martí de Llémena i Mieres, al sud amb Amer i a l'oest amb Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d'Hostoles.

Té una superfície de 47,7 Km2 dels quals, gairebé les tres quartes parts són de domini forestal, conformant un paisatge abrupte i escarpat a les vessants de les muntanyes que el voregen i molt celebrat pels amants de l'excursionisme i l'escalada. El municipi està compost pels nuclis de Sant Aniol de Finestres, Sant Esteve de Llémena i la Barroca.

Damunt la serralada que separa la vall de Mieres, Hostoles, Les Medes i Llémena, a 880m d'altitud, s'alça l'església dedicada a Santa Maria. És un temple d'una sola nau, amb campanar d'espadanya de dues obertures, una de les quals conserva la campana de 1840 apadrinada pels Rocafiguera. Els terratrèmols del segle XV van malmetre la seva estructura. El santuari serva el ressò de les guerres carlines.

Festes i tradicions

 • Aplec de Finestres (diumenge de la santíssima trinitat)
 • Aplec de Santa Lena (dilluns de Pasqua)
 • Caminada anual de Sant Aniol de Finestres

La Vall de Llémena

La Vall de Llémena és un dels indrets naturals més ben conservats de les comarques gironines i a tan sols un pas de la ciutat de Girona. A cavall de dues comarques, entre el Gironès i la Garrotxa, i amb una superfície de 184 km2, la vall rep el seu nom de la riera de Llémena, element emblemàtic i de cohesió territorial, que travessa la vall des de la capçalera fins a la seva desembocadura en el Ter, al seu pas per Sant Gregori. A l'entorn de la riera gira la vida dels seus municipis, Canet d'Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena, per on s'estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc de gran valor paisatgístic. La combinació entre els camps de conreu, els diferents tipus de bosc, els cingles i la presència de l'aigua, conformen un paisatge harmònic modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Aquesta situació geogràfica, així com la bellesa del seu entorn, proporcionen les condicions idònies per a gaudir d'una gran diversitat de possibilitats lúdiques, culturals, esportives i gastronòmiques per a tots els públics.

Distribuïts al llarg de la Vall de Llémena, des de ponent fins a llevant, es troben fins a sis volcans: Puig de les Medes, Puig Moner, Granollers de Rocacorba, Puig de la Banya de Boc, Clot de l'Omera i Puig d'Adri. Aquestes manifestacions volcàniques s'emmarquen dins el Camp Volcànic Català que va presentar activitat des de fa uns 14 milions d'anys fins gairebé només 10.000 anys.

La Vall de Llémena compta amb tres espais que pertanyen al Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN): la muntanya de Rocacorba, el turó volcànic del puig de la Banya del Boc i la serra de Finestres que pertany a la zona volcànica de la Garrotxa. A més, el volcà del Puig d'Adri, els volcans del Clot de l'Omera i el Puig de la Banya del Boc, estan inclosos a l'inventari d'espais d'interès geològic.

Anualment la Vall de Llémena celebra al maig la Festa Remença, un esdeveniment que rememora els fets històrics de les revoltes remences que es van viure a la Vall de Llémena durant l'edat mitjana entre els pagesos d'aquestes terres i els senyors feudals. Representació teatral, danses populars i quadres costumistes, juntament amb tastet de plats remences, són els principals actes d'aquest esdeveniment supramunicipal que aplega al seu entorn la població de la vall.

Llocs d'Interès

 • Castell de Finestres de Sant Aniol de Finestres
 • Església de Santa Maria de Finestres
 • Jaciment del Roc de la Melca de Sant Aniol de Finestres
 • Església de Sant Esteve de Llémena
 • Ermita de Sant Cebrià de Sant Esteve de Llémena
 • Pont vell de l'església de Sant Esteve de Llémena
 • Església de Sant Andreu de la Barroca
 • Ermita de Sant Roc de La Barroca

Ajuntament de Sant Gregori

Què fer

Fang Aventura

Sant Miquel de Campmajor (a 7.3 Km)

Llegir més...

La Fageda

Santa Pau (a 10.8 Km)

Llegir més...

Vol de Coloms

(a 11.7 Km)

Llegir més...

Xplore Girona - Escape Room Urbà

Girona (a 19.6 Km)

Llegir més...

On menjar

Braseria Les Comes

L’Esquirol (a 19.7 Km)

Llegir més...

Restaurant La Moixina

Olot (a 15.2 Km)

Llegir més...

On dormir

Càmping el Llac de Banyoles

Porqueres (a 12.2 Km)

Llegir més...

Càmping la Fageda

Olot (a 12.6 Km)

Llegir més...

Càmping l'Alguer

Les Planes d'Hostoles (a 5.6 Km)

Llegir més...

Mas el Carrer

Santa Pau (a 7.2 Km)

Llegir més...

Agenda

Festival Strenes a Girona 2024

12/04/2024 - 13/04/2024 ...

Llegir més...

Aplec a l'església de Sant Julià del Llor, constitució del…

21/04/2024

Llegir més...

Propostes

Vol en globus a la Garrotxa!

Vol de Coloms (a 11.7 Km)

Llegir més...

175 €

Tranquil·litat, descompte i esmorzar inclòs!

Apart-hotel Rural L'Avenc de Tavertet (Tavertet) (a 16.1 Km)

Llegir més...

133 €

Previsió del temps

13-04-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 30º
Mínima 7º
14-04-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 29º
Mínima 9º

Destaquem...

Sorteig: una nit a l'Hostal Sant Bernat d'Olot

Llegir més...

Sorteig: 6 entrades dobles per visitar La Fageda

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!