Puig-reig

Compartir
Trucar 938 38 13 02
Veure vídeo
Província: Barcelona | Comarca: Berguedà | Habitants: 4.327 | Extensió: 45,8 Km2 | Altitud: 455 m

Puig-reig és un municipi de la comarca del Berguedà, situat sobre un turó al costat del riu Llobregat. El seu nom significa “gran muntanya”.

El terme municipal de Puig-reig està format, a més de Puig-reig, per 7 nuclis més de població: l'Ametlla de Merola, Cal Marçal, Cal Riera, Colònia Pons, Colònia Vidal, Cal Casas i Cal Prat. Tots aquests nuclis tenen el seu origen en les colònies tèxtils que es van establir al llarg del riu Llobregat durant el segle XIX. N'és un clar exemple la Colònia Vidal, la darrera colònia tèxtil construïda al Berguedà, i que avui s'ha convertit en un interessant museu on poder conèixer com era la vida en una colònia fa 100 anys.

Si ens endinsem per la vila podrem contemplar el castell de Puig-reig, una important fortalesa del comtat de Berga, datada de l'any 907, i que durant el segle XII va ser la residència de Guillem de Berguedà. També en destaca l'església de Sant Martí, del segle XII, i amb una única nau coberta amb volta de canó i un absis semicircular. Ja a les afores del poble hi trobem el pont de Periques un pont gòtic de finals del segle XIII construït sobre el Llobregat.

Les colònies tèxtils

L'Ametlla de Merola

És probablement la colònia tèxtil més coneguda de tot Catalunya. Des de la seva fundació l'any 1876, la història dels seus propietaris, els Serra Feliu, originaris de Vilassar de Mar, i dels seus habitants i treballadors de la colònia s'ha fos d'una manera molt especial: és l'Ametlla i són els ametllans.

La importància de l'empresa, l'estructura urbana de la colònia i les seves dimensions fan que encara conservi vives bona part de les seves activitats culturals, festives i els seus signes d'identitat propis. També es manté l'activitat tèxtil en les velles i modernes naus del conjunt fabril.

Cal Riera

Documentada des del 1890, la fàbrica es va construir aprofitant el salt d'aigua de l'antic molí fariner de la Casa Gran de Cal Riera, que li donà nom, tot i que durant força anys fou coneguda també amb el nom de Cal Manent, un dels principals accionistes de la fàbrica.

Els seus propietaris, una raó social formada per diferents socis: Manent, Massana, Vilaseca i Llibre, impulsaren la construcció de la colònia de la qual destaca, molt especialment, la torre i la mateixa fàbrica. Els habitatges, construïts en diferents èpoques, responen al model d'habitatges plurifamiliars.

Cal Riera fou la primera fàbrica i colònia afectada per la crisi del tèxtil, i tancà les portes l'any 1980, però avui la fàbrica continua treballant, dedicant-se a la producció de filatura de cotó.

La colònia de Cal Marçal

Els Torra, fabricants manresans i cosins dels Pons, van comprar els terrenys de la masia de Cal Marçal l'any 1880 amb l'objectiu de construir una fàbrica i una colònia tèxtil, que inicialment només comprenia un allargassat carrer que formaven els habitatges plurifamiliars.

La fàbrica i la petita colònia fou adquirida el 1915 pels Pons, els quals la van vendre el 1929 als Viladomiu. Fou a partir d'aquesta data que de la mà dels Viladomiu, la fàbrica i la colònia van experimentar un important creixement: es construïren nous habitatges al peu de la carretera i també l'església de la Colònia. La prosperitat féu créixer també, al peu de la carretera i al costat de la colònia, el barri de Cal Marçal.

La colònia Cal Vidal

És l'última colònia tèxtil construïda al Berguedà, i és probablement per aquesta raó que Cal Vidal destaca especialment pel seu ordenat urbanisme, racional i modern, i per l'existència d'un dels salts d'aigua més impressionants de la comarca, atractius d'aquesta colònia situada a peu de carretera i que avui es pot visitar com a museu.

La fàbrica es posà en marxa l'any 1901 i des d'aleshores, els Vidal projectaren el seu creixement i potenciaren els serveis dels treballadors que hi vivien i que avui es poden conèixer gràcies al Museu: Fundació Vicenç Vidal Casacuberta, Cinema, Casal de la Dona, Església, etc.

La colònia de Cal Casas

És la colònia tèxtil menys coneguda de la comarca del Berguedà, perquè fou una de les primeres que va patir la crisi tèxtil l'any 1968, i perquè el creixement urbanístic del poble l'ha absorbit parcialment.

La primera fàbrica no era més que una petita filatura que aprofitava l'antic molí fariner de Puig-reig des de l'any 1870. Foren diferents raons socials, amb industrials sallentins i berguedans les que la van fer funcionar fins que de la mà de Llorenç Mata i Pons esdevení una gran fàbrica de filats. Mata i Pons era una de les grans comerciants de cotó a l'engròs del nostre país, i propietari d'altres fàbriques escampades per Catalunya.

Les naus de la fàbrica allotgen avui noves i emprenedores activitats industrials a l'ombra de l'antiga torre; els habitatges de cal Casas, una sòlida construcció de pedra, formen un dels conjunts més destacables del carrer Llobregat del nostre poble.

La colònia de Cal Prat

Originaris de Sallent, on des del segle XVIII es dedicaven a les activitats manufactureres -primer en una farga d'aram i posteriorment en la fabricació de filats i teixits de llana i cotó- van començar les obres de construcció de la fàbrica de Puig-reig l'any 1871.

Es tractava d'una gran fàbrica de pisos dedicada a la filatura i teixit de cotó a l'entorn de la qual van dissenyar-se també, els espais i els edificis de la colònia.

A Puig-reig, els Prats hi van trobar terrenys barats i sobretot l'aigua abundant del Llobregat, és a dir, l'energia gratuïta per a la seva fàbrica. Van fundar una empresa familiar i una gran colònia amb habitatges i serveis per als treballadors que hi vivien i treballaven. Dels conjunts d'edificacions hi destaca, a més de la fàbrica, la torre dels amos i l'església.

La colònia de Cal Pons

Fundada el 1875 per la família manresana Pons, és probablement la colònia tèxtil més interessant de Catalunya des del punt de vista monumental.

Hi destaquen dues torres, el xalet del director, una magnífica església neogòtica, la casa-convent de les monges, i un conjunt notable de jardins i bosc, a més dels característics habitatges plurifamiliars.

La colònia fou construïda entre 1875 i 1920, els anys de màxim creixement econòmic i d'especial protagonisme polític i econòmic dels seus propietaris. Lluís G. Pons i Enrich, industrial i polític, fou un dels màxims defensors del paternalisme industrial.

La fàbrica, dedicada a la producció de filats i teixits de cotó, amplià la seva producció amb la confecció de tovalloles als anys seixanta, esdevenint la principal activitat fins al seu tancament l'any 1992.

Visites cada mes

Visites al castell, comanda templera i torre de Merola

Fundat en època comtal, segurament a finals del segle IX, el castell de Puig-reig va ser l'escollit pel vescomte i trobador Guillem de Berguedà per ubicar-hi la seva residència. En el seu testament, l'any 1196 va deixar a l'ordre del Temple bona part del seu patrimoni, i convertiren Puig-reig en una de les poques comandes de la Catalunya vella. La visita a l'església romànica de Sant Martí i al castell de Puig-reig, permet copsar la importància que va arribar a tenir aquest indret durant l'edat mitjana.

Hores convingudes. Consultar al web.

Centre d'interpretació de Cal Pons

Declarada l'any 2017 bé cultural d'interès nacional, el conjunt monumental de la colònia Pons representa un dels exemplars més ben conservats d'urbanisme industrial de finals del segle XIX. La visita al centre d'interpretació ubicat a l'església neogòtica de Sant Josep el posterior passeig pel bosquet de la colònia permeten al visitant endinsar-se en l'època de màxima esplendor de la indústria tèxtil catalana i conèixer els seus principals protagonistes.

Hores convingudes. Consultar al web. 

Ruta cultural de l'Ametlla de Merola

L'Ametlla de Merola és una de les poques colònies que es mantenen com a veritable nucli de població amb caràcter propi i en aquest cas, amb un destacat dinamisme cultural. El visitant pot passejar pels seus carrers i places i descobrir la història d'aquesta colònia gràcies als plafons explicatius que l'acompanyaran al llarg del recorregut.

Hores convingudes. Consultar al web.

Museu de la Colònia Vidal

El museu de la colònia Vidal, fundat l'any 1995 és avui en dia, un dels principals atractius turístics de la comarca. Les visites guiades permeten descobrir els espais més emblemàtics de la que va ser l'última colònia fundada al Berguedà i conèixer la vida quotidiana dels seus treballadors així com les condicions de treball a la fàbrica on s'explica el procés tècnic de transformació del cotó en teixit.

Consultar al web.

Descobreix els corrents subterranis de Puig-Reig

Des de l'antiguitat la majoria de construccions s'han fet tenint en compte els corrents d'aigua subterrània. Aquests coneixements s'han aplicat a pobles i ciutats, ja siguin en la construcció de ponts, rescloses, esglésies, fàbriques i edificis públics. Aquests corrents a part d'influir als edificis, també influeixen molt a les persones i en la seva vida quotidiana encara que no en siguem conscients.

Hores convingudes. Consultar al web.

Què fer

Museu de la colònia Vidal de Puig-Reig

Puig-reig

Llegir més...

Centre d'interpretació de l'Església de Cal Pons

Puig-reig

Llegir més...

Turisme del Berguedà

Llegir més...

Granja Natura (Centre d'Apropament a la Natura)

Navàs (a 9.5 Km)

Llegir més...

On menjar

Apart Hotel Restaurant Cal Marçal

Puig-reig

Llegir més...

Bar Restaurant Xato

Gironella (a 6.8 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Pizzeria

Berga (a 14.7 Km)

Llegir més...

Restaurant Gust Picant

Berga (a 14.7 Km)

Llegir més...

On dormir

Alberg Cal Pons, Fundesplai

Puig-reig

Llegir més...

Apart Hotel Restaurant Cal Marçal

Puig-reig

Llegir més...

Fundesplai, Cases de Colònies

Llegir més...

Berga Resort

Berga (a 13.7 Km)

Llegir més...

Agenda

Cicle Culturitza't a Gironella

16/06/2024 ...

Llegir més...

Festes de Sant Joan i els Elois a Prats de Lluçanès

15/06/2024 - 16/06/2024 ...

Llegir més...

Experiències

En Rubri i els secrets del riu al Berguedà!

Turisme del Berguedà

Llegir més...

Escalar al Pedraforca amb Octavi Guia d'Escalada

Octavi Guia d'Escalada (Casserres) (a 5.3 Km)

Llegir més...

Previsió del temps

15-06-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 24º
Mínima 11º
16-06-2024
Matí Previsió del temps Matí
Tarda Previsió del temps Tarda
Màxima 24º
Mínima 10º

Destaquem...

Arriba un any més la Serenalla Market a la Massana!

Llegir més...

Sorteig: 4 entrades, 2 adults i 2 infants, per una visita guiada…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!