Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

Compartir
Carrer Major, 43-47 La Jonquera
Trucar 972 55 65 33
Contactar info@museuexili.cat

Reserva online

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) està situat a La Jonquera perquè aquesta vila es va convertir, el febrer de 1939, en el principal punt d'entrada del mig milió de persones que buscaren refugi a l'Estat francès. Era gent de diversos orígens culturals, socials, ideològics i religiosos, que tenien en comú que fugien de la guerra i de la repressió. És un dels grans èxodes a nivell mundial a cavall de fenòmens històrics que van marcar decisivament l'Europa d'aquells anys: la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.

El MUME té com a objectiu explicar i divulgar l'èxode de 1939 i aprofundir en totes les derives sorgides d'aquell fenomen històric, com ara l'internament dels refugiats als camps de concentració francesos, la deportació i separació de famílies per la geografia de França, la sortida de milers de refugiats cap a Llatinoamèrica, la contribució decisiva dels republicans refugiats en la resistència contra l'ocupació nacionalsocialista, la deportació de milers d'exiliats als camps d'extermini nazi o la lluita que després emprengueren molts refugiats en la recuperació de les llibertats a l'Estat espanyol.

El MUME, doncs, explica, des del rigor historiogràfic i des de la voluntat de fer pedagogia, el trajecte divers i convuls que recorregueren desenes de milers de persones. Un destí, el de les persones exiliades, que ens ajuda a entendre el nostre passat i, alhora, acostar-nos a la crisi humanitària dels nostres dies protagonitzada per milions de refugiats, dels cinc continents, que per diverses causes han estat obligats a abandonar les seves llars.

La comprensió del passat de l'exili, i també del nostre present condicionat per les migracions i el refugi, l'abordem des del MUME a través de múltiples recursos: l'exposició permanent, les exposicions temporals, la proposta d'art i memòria, la visita a la mina Canta-Mina Negrín de la Vajol, el Col·loqui Walter Benjamin a Portbou, o itineraris guiats a través dels principals espais de memòria que tenim a l'abast a comarques gironines i també a la Catalunya Nord.

Experiències

Rutes de l'Exili 2024 - Un Dia per a la Memòria, octubre

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

12 €

Rutes de l'Exili 2024 - Un Dia per a la Memòria, setembre

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

12 €

Rutes de l'Exili 2024 - Un Dia per a la Memòria, juliol

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

12 €

Rutes de l'Exili 2024 - Un Dia per a la Memòria, maig

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

12 €

Rutes de l'exili 2024 - Un dia per a la memòria, març - octubre…

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

12 €

Jornada de portes obertes i visita guiada gratuïta al MUME…

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

Visita guiada mensual a la Mina Canta - Mina d'en Negrín

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera

5 €

Destaquem...

Sorteig: Karting de 10 minuts per 2 persones al Circuit d'Osona…

Llegir més...

Sorteig: 4 entrades, 2 adults i 2 infants, per una visita guiada…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!