Museu de Carrosses Fúnebres Barcelona

Compartir
C/ Joan d'Àustria 130. Barcelona

Coneix l’oferta cultural del Cementiri de Barcelona i la col·lecció de Carrosses Fúnebres

La Col·lecció de Carrosses Fúnebres, inaugurada l’any 1970 i exposada al soterrani del tanatori de Sancho d’Àvila, es va traslladar a un nou espai del Cementiri de Montjuïc i va ser inaugurada al 2013. 

La raó de ser d’aquest conjunt de peces de gran valor patrimonial rau en el fet que, quan es va preveure la concentració de tota l’activitat funerària en un sol edifici, es va haver de decidir què fer amb aquests vehicles que havien fet servei a la ciutat de Barcelona durant 90 anys i que ja estaven completament en desús, a causa de l’evolució de la tècnica i l’aparició del cotxe a motor. La important decisió de conservar-les i reunir-les en un sol espai va significar la creació de la primera i única col·lecció de carrosses fúnebres que hi ha arreu d’Europa i que s’exposa públicament. 

La col·lecció consta de 13 carrosses fúnebres, 6 carruatges per acompanyar les famílies a la parròquia i posteriorment al cementiri, i 3 cotxes a motor, juntament amb els complements que les ornamenten i que fan possible el seu funcionament. Tot el conjunt ens mostra com els nostres avantpassats van adaptar nous hàbits funeraris alhora de transportar els seus difunts fins als cementiris. 

El Servei Educatiu

Mitjançant material didàctic, classificat per cicles escolars i dissenyat des de la pedagogia per encaixar amb el conjunt educatiu escolar, oferim una visita guiada amb diferents activitats que, a través d’un passeig interactiu pels 6 àmbits que conté l’espai de les Carrosses, dóna una visió de conjunt molt enriquidora per a l’alumnat.  El nostre objectiu és ensenyar, de ben a prop, l’art de les Carrosses i aprendre, mitjançant les més innovadores tecnologies, el significat de les expressions artístiques a través de la variada i rica simbologia funerària que contenen. A més, mostrem el canvi que patí Barcelona al llarg del segle XIX i XX i fem entendre aquesta evolució i el que representà culturalment pel gruix de la societat barcelonina

La Biblioteca

El nou espai, situat juntament amb la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, compta amb un fons bibliogràfic de més de 2000 exemplars centrat en l’àmbit funerari que el posicionen com el més important d’Espanya i el segon més important d’Europa.  La Biblioteca Funerària s’ha integrat dins del sistema de biblioteques i fons departamentals especialitzats de l’Ajuntament de Barcelona, liderat per la Biblioteca General. 

Què és la ruta dels cementiris?

La Ruta dels Cementiris és una iniciativa liderada per Cementiris de Barcelona, que vol promoure el paisatge funerari. Recorda que Barcelona no és una ciutat sinó moltes ciutats. És un viatge al passat i al present en el qual es troben personatges històrics, populars i d’aventures, així com relats de riquesa i pobresa, amor i mort. Alhora, la Ruta forma part de la Ruta Europea de Cementiris, reconeguda pel Consell d’Europa com a Itinerari Cultural des del 2010.

Actualment, la Ruta dels Cementiris comprèn un recorregut pels cementiris de Montjuïc, Poblenou i Les Corts. Les visites poden realitzar-se lliurament qualsevol dia de la setmana, o bé amb un guia durant els caps de setmana.

 • Ruta pel Cementiri de Poblenou
 • Ruta pel Cementiri de Montjuïc
 • Ruta pel Fossar de la Pedrera
 • Ruta pel Cementiri de Les Corts

Horaris visites guiades

Ruta Poblenou

 • 1r diumenge
  • 10.30 hores, català
  • 12.30 hores, castellà
 • 3r diumenge
  • 10.30 hores, castellà
  • 12.30 hores, català

Ruta Montjuïc

 • 2on diumenge
  • 11.00 hores, català
  • 11.15 hores, castellà
 • 4t diumenge
  • 11.00 hores, català
  • 11.15 hores, castellà

Ruta les Corts

 • 1r dissabte
  • 11.00 hores, català

Ruta fossar de la Pedrera

Un diumenge al mes  11.00 hores, català

Visita col·lecció carrosses fúnebres

Tots els dissabtes de 12.00 hores, català

Tot i les visites guiades, la Col·lecció està oberta tots els dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores. Així mateix, Cementiris de Barcelona organitza per a grups visites guiades a mida de dilluns a divendres. Només fa falta concertar-les prèviament per telèfon.

Destaquem...

Descobreix la primera Fira de la Passió d'Esparreguera

Llegir més...

Sorteig: entrades a l'Església de la Colònia Pons

Llegir més...

Agenda

Trial Indoor a Barcelona

03/02/2019

Llegir més...

Festes de Santa Eulàlia a Barcelona

08/02/2019 - 12/02/2019

Llegir més...

Festa de Sant Medir

03/03/2019

Llegir més...

Primavera Sound a Barcelona

27/05/2019 - 02/06/2019

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!