Marcats pel 38, La Batalla de l'Ebre Corbera d'Ebre

Compartir
Avinguda Casal, Corbera d'Ebre Corbera d'Ebre
Trucar 618 30 02 63
Contactar info@marcatspel38.com

Marcats pel 38 és un projecte que neix amb la idea d'aproximar la batalla de l'Ebre des d'una perspectiva social i comunitària. Poc o molt tots hem sentit històries dels combats i tots poc o molt creiem entendre el conflicte. Però entenem que en tot el que comporta una guerra hem deixat d'explicar una part de la història, per nosaltres una part molt important, que és la d'aquells protagonistes els quals històricament no han estat posats en el pedestal històric que s'han merescut. Els iaios, iaies, pares, mares, cosins,... que van viure a portes de les trinxeres i els refugis, o bé d'altres que van marxar a zones de rereguarda. Tots i cadascun d'ells van haver de sobreviure com podien. Volem posar el focus en aquestes persones i les seves experiències, en la marca que els va deixar com a generació i que indirectament ha influït en les generacions futures, les nostres.

Activitats

Activitat 1 Europa mira “Els cucucs” (Durada 3 hores)

A finals de setembre del 1938, davant les tensions internacionals que podien preveure l'inici proper d'un conflicte armat, els combats a l'Ebre s'intensifiquen. Es viu una de les batalles més sagnants de tota la guerra. L'orografia dels “cucucs” zona on s'estava combatent, juntament amb la climatologia van acabar d'endurir les condicions. Són, sense cap dubte, els dies més transcendentals de la Batalla de l'Ebre.

Activitat 2 Combats a les Altures (Durada senderisme 5 hores, combinant cotxe i senderisme 4 hores, sol cotxe 3 hores)

En aquesta ruta es veuen combinats el senderisme i la batalla (També es pot realitzar amb cotxe). Batalla de l'Ebre i Pàndols i posteriorment Cavalls són termes que indiscutiblement sempre han anat de la mà. Controlar les altures era una prioritat pels dos exèrcits. Aquestes serralades compten amb el llegat dels combats més durs de tot el conflicte i ofereixen una panoràmica excel·lent de tot el territori on es va combatre.

Activitat 3 Primera línia de combat (Durada 3 hores)

En les zones atrinxerades el visitant pot fer-se a la idea de com era el dia a dia a la guerra, des de les zones de descans a les zones de combat. Els entramats de trinxeres no deixaven res a l'atzar, línies de transmissió, línies d'evacuació, nius de tirador, entre molts d'altres. Recórrer aquests sistemes defensius i la orografia que els acompanya permet entendre perquè la batalla de l'ebre va ser tan dura i llarga.

Preparat per viure una experiència a primera línia de combat!

Activitat 4 Corbera sota les bombes (Durada 2:30 hores)

Si es pogués parlar d'un poble especialment castigat durant la Batalla de l'Ebre, no dubtaríem en anomenar Corbera d'Ebre. El poble i el seu terme van estar situats al centre de l'acció directa durant molts combats. Les seves cases en ruïna i els seus pinars, encara ara plens de metralla, expliquen el testimoni cruel del que va suposar la guerra. Corbera d'Ebre sota les bombes és una activitat que et descobrirà relats increïbles.

Activitat 5 La Terra Alta: una història de vi i guerra (3 hores)

Tant el vi com la guerra han estat dos factors que han condicionat les nostres tradicions i formes de viure. Però, també és veritat que el vi i la guerra són dos elements que van conviure i que difícilment es poden separar. Voleu descobrir aquesta peculiar relació?

En aquesta ruta combinarem els dos conceptes visitant zones de combat amb vins del terreny. Els llocs i cellers dependran de la disponibilitat existent.

En la cerca de que sigui una experiència el més enriquidora possible, s'han escollit cellers amb un fort arrelament històric a la comarca, amb vins fets amb tradició i peculiaritats similars a les dels vins dels anys 30.

Destaquem...

Torna "La Verema del Cava" amb activitats per a tots els públics

Llegir més...

Descobrint el Penedès al teu ritme a través dels Camins del…

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!