El Pessebre de Bàscara Bàscara

Compartir
Plaça Major, 1 Bàscara
Trucar 972 56 00 35
Contacte elpessebre@gmail.com

El Pessebre de Bàscara, fidelitat a una tradició

Bàscara és un petit poble de l'Alt Empordà de poc més de 600 habitants situat a la riba dreta del riu Fluvià i al peu de la N-II entre Girona i Figueres.

Des de 1973 cada hivern Bàscara prepara amb entusiasme la representació del seu pessebre. La idea va sorgir d'un grup de joves que veient la similitud del paisatge de l'entorn del riu, amb fonts, coves naturals, arbredes,.... amb el pessebre que cada Nadal feien a casa amb molsa, suro, figures de fang,... van decidir emprendre l'aventura de fer un pessebre vivent en aquell lloc, convertint-se ells en les figures. Amb el pas dels anys el pessebre es va estendre fins al casc antic del poble.

Actualment gairebé 300 persones de totes les edats vingudes d'arreu participen en la preparació i representació de les diferents escenes en un recorregut d'aproximadament un quilòmetre.

El Pessebre de Bàscara consta de dues parts diferenciades, la primera part té lloc a la plaça de l'Església, després de la benvinguda s'hi representa la irrupció de l'Imperi Romà obligant a la gent a empadronar-se, aquesta part acaba amb l'Anunciació de l'Àngel a la Mare de Déu. Des del passat Nadal vam incorporar-hi la presentació de 1977 que consistia en desplegar una senyera des del campanar de l'església per reivindicar els drets de Catalunya, 40 anys després hem volgut hissar-la per reivindicar les llibertats del poble català. Un cop acabada aquesta part comença un recorregut on el visitant es passeja entre les diferents escenes plàstiques que representen la vida quotidiana de la Palestina de fa 2000 anys i el naixement de Jesús.

Una de les primeres escenes que trobem al llarg del recorregut, és la dels gladiadors i el circ romà, que es va incorporar com a novetat el passat Nadal, seguidament baixem cap al riu on l'aigua pren especial protagonisme, aquí hi trobarem a més de les tradicionals escenes del naixement i els reis, samaritanes anant a buscar aigua a la font, pescadors i llenyataires feinejant al riu, caminants, pastors vigilant el seu ramat, dones fent bogada al rentador, nòmades acampats fora muralla i si estem atents veurem el caganer, que després de molts anys de no ser-hi vam recuperar-lo fa dos Nadals. Arribant de nou al poble trobarem l'esclat de colors que és el mercat i els carrers adjacents.

El Pessebre de Bàscara té especial cura en la decoració i el vestuari que confecciona seguint l'estètica de l'època.

Consulta la programació a la nostra agenda!

Us hi esperem!


També et pot interessar: Els Pessebres Vivients a Catalunya 2023

Destaquem...

Viu la tardor a Roses!

Llegir més...

Sorteig: Catalunya en miniatura

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!