DO Pla de Bages

Compartir
DO Pla de Bages

Al bell mig de Catalunya, a l'extrem oriental de la depressió Central, es troba una illa vinícola, el Pla de Bages.

La comarca del Bages, al cor de Catalunya, prop de les muntanyes de Montserrat, és una zona de gran tradició vinícola. Ja en el segle X, els monjos del monestir de Sant Benet de Bages produïen vi. Després de la plaga de fil·loxera que va afectar la majoria de vinyes catalanes, a finals del segle XIX, aquesta indústria va tornar a agafar impuls amb la creació del Celler Cooperatiu d'Artés, a principis del segle XX.

Dins d'un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d'un sòl franc argilós i calcari. El rigor climàtic comporta rendiments de raïm curts, però d'una qualitat excel·lent.

Les barraques de vinya, construccions en pedra seca, conformen el paisatge d'aquest territori, i són una mostra de la tradició vitivinícola del Pla de Bages.

En aquesta denominació d'origen, s'hi cultiva una varietat autòctona de raïm, el picapoll. Es tracta d'un raïm de gra menut, pell molt tendra i amb unes taques o picades característiques. La seva maduració és tardana, i el vi que s'elabora amb ell és afruitat, d'un color groc brillant i lleuger.

A banda del picapoll, els vins fan servir sobretot les varietats ull de llebre, cabernet sauvignon, macabeu i chardonnay. Els vins negres i rosats són afruitats i aromàtics, i els blancs, lleugers i exquisits.

Tines entre vinyes al Pont de Vilomara i Rocafort

Fa cent cinquanta anys la comarca del Bages estava pràcticament entapissada de vinyes, els pagesos excel·lien en la construcció d'elements…

Llegir més...

Esdeveniments relacionats

La Pedrera amb DO - Tast complet de vins

Badalona

Una oportunitat especial per conèixer a fons les característiques dels vins de qualitat que s'elaboren a Catalunya, així com la cultura…

Llegir més...

Històries de vi al Monestir de Sant Benet

Sant Fruitós de Bages

Sabíeu que el monestir de Sant Benet fou un gran productor del vi? Durant segles els monjos elaboraren una gran diversitat de vins, alguns d'ells en grans…

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: 8 entrades dobles pel Pessebre Vivent de Sant Fost…

Llegir més...

Sorteig: guanya dues entrades per veure els Bcn Gospel Messenger

Llegir més...

Sorteig: 1 entrada doble per visitar la Casa Vicens

Llegir més...

Sorteig de dos packs familiars per visitar el Museu de les mines…

Llegir més...

Participa i guanya entrades al Gran Museu de la Màgia

Llegir més...