Val d'Aran

Compartir

La Val d'Aran és una comarca única situada al vessant nord dels Pirineus, a la província de Lleida, i és l'única vall atlàntica de Catalunya. Coneguda pels seus impressionants paisatges muntanyosos, la seva cultura pròpia i les seves estacions d'esquí, aquesta comarca ofereix una combinació perfecta de natura, història i tradició, tot en un entorn d'alta muntanya.

La capital de la Val d'Aran és Vielha, una ciutat acollidora i punt de partida per a moltes de les activitats que es poden fer a la vall. A Vielha destaca l'Església de Sant Miquèu, d'estil romànic, que alberga el famós Crist de Mijaran, una peça emblemàtica de l'art aranès. Passejant pels carrers de Vielha, es pot gaudir de l'arquitectura tradicional de muntanya, amb cases de pedra i teulades de pissarra. A més, la ciutat compta amb una bona oferta de restaurants on es poden degustar els plats típics de la comarca.

Un dels grans atractius de la Val d'Aran és la seva natura espectacular, que ofereix infinites possibilitats per als amants dels esports d'aventura. Durant l'hivern, l'estació d'esquí de Baqueira Beret és un destí de referència per als esquiadors, amb pistes per a tots els nivells en un entorn incomparable. A l'estiu, la vall es converteix en un paradís per al senderisme i les rutes de mountain bike, amb camins que travessen frondosos boscos, llacs glaceres i cascades. Un dels llocs més impressionants és l'Estany de Sant Maurici, situat al Parc Nacional d'Aigüestortes, un espai protegit amb paisatges d'una bellesa impressionant.

La cultura aranesa és un altre dels seus grans tresors. La Val d'Aran té la seva pròpia llengua, l'aranès, una variant del gascó occità, que és oficial a la vall juntament amb el català i el castellà. Aquesta llengua i cultura es mantenen vives gràcies a la forta identitat dels seus habitants, que celebren festes i tradicions arrelades com les Festes de Sant Joan, amb fogueres i danses tradicionals.

La gastronomia de la Val d'Aran està marcada pels plats de muntanya, amb especialitats com l'òlha aranesa, un contundent plat d'escudella amb carn i verdures, perfecte per als freds hiverns. A més, els embotits i els formatges locals són de gran qualitat i reflecteixen la tradició ramadera de la comarca.

Feu-hi estada, gaudiu de les seves pistes d'esquí, exploreu els seus paisatges naturals i deixeu-vos captivar per la cultura i gastronomia d'una vall que manté viva la seva identitat en un dels entorns més espectaculars dels Pirineus: la Val d'Aran.

Bossòst

Val d'Aran

Destaquem...

Descobreix el Gironès en família, les noves guies que ho tenen…

Llegir més...

Terrassa reforça el seu compromís amb el turisme sostenible

Llegir més...

Agenda

Festival de Tardor a Sant Gregori

10/10/2024 ...

Llegir més...

Barrejant a Sant Boi de Llobregat

04/10/2024 - 10/10/2024

Llegir més...

Troba on dormir