Sitges, una vila accessible

Compartir
Sitges, una vila accessible

En aquesta ruta, femTurisme us convida a conèixer el costat modernista de Sitges. És una ruta destinada a tots els públics, però en aquest cas hem tingut una especial atenció per aquelles persones amb mobilitat reduïda. És per això que hi ha comentaris destinats específicament a aquest col·lectiu.

Aquesta ruta va des de l'interior de la població –carrer Illa de Cuba- fins a la vora del mar – el Cau Ferrat. Us convidem a descobrir la màgia del modernisme dels segles XIX i XX que s'ha mantingut fins a l'actualitat passant per la mà de diferents propietaris i artistes.

Al final de la ruta podreu veure un mapa amb les ubicacions de cada element a visitar.

1. Casa Bonaventura Blai. Carrer Illa de Cuba, 37

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Casa Bonaventura Blai El Sr. Facundo Bacardí, fundador de l'imperi Bacardí, va néixer a Sitges i va ser un dels molts indians catalans que van emigrar a fer les Amèriques a finals del segle XVIII, quan Cuba era una de les colònies espanyoles. A mitjan segle XIX, alguns indians van tornar i altres es van establir allí, com va ser el cas del Sr. Bacardí.

En aquest carrer es troben diversos exemples d'aquestes cases, on es pot apreciar que, tot i tractant-se de cases del mateix període, les característiques arquitectòniques i decoratives varien.

Aquí trobem una influència neogòtica, amb la torre similar a la d'un castell de l'edat mitjana. Observem com hi ha un gran jardí al voltant de la casa, característic d'aquest tipus de construccions.

2. Carrer Illa de Cuba, 21-22

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Carrer Illa de Cuba Som davant de dues cases de finals del segle XIX, principis del segle XX, però amb característiques totalment diferents. Es tracta de la casa unifamiliar d'un indià, una casa d'estil neoclàssic. Observem les columnes i els detalls, que ens recorden a un temple clàssic.

Davant de nosaltres, ara trobem una casa d'estil modernista pur. Identifiquem les característiques bàsiques del modernisme: les línies ondulades que proporcionen moviment a la composició i la representació de la natura. Observem els motius florals en els vitralls de les finestres i els relleus representant motius vegetals. Es tracta d'un edifici sense cantonades rectes i anguloses, ple de formes ondulades.

Prosseguirem recte fins al carrer Jesús, on girarem a la dreta fins la propera parada: el Cap de la Vila.

3. Cap de la Vila

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Cap de la Vila Ens trobem al centre de Sitges, lloc que antigament, en l'Edat Mitjana, era una de les portes d'entrada de la vila de Sitges, un dels límits de Sitges. L'altre límit de Sitges es trobava al mar. La paraula catalana Cap significa extrem i per això, des de segles enrere, aquest punt es coneix amb el nom de Cap de la Vila. Un edifici a destacar d'aquesta plaça és la Casa del Rellotge, rep aquest nom pel cridaner rellotge que es troba a la seva façana. A primera vista podem pensar que es tracta d'un edifici públic però en realitat es tracta d'una casa d'indians.

Utilitzem una mica la nostra imaginació, remuntem uns segles enrere i imaginem que en aquests carrers es trobava la muralla medieval de la vila de Sitges, per això ara creuarem i entrarem a la vila medieval de Sitges.

 

4. Intersecció carrer Major - Carrer d'en Pau Barrabeig

Observem des d'aquest punt com el traçat dels carrers no és regular, ni en línia recta, sinó sinuós, característica de les poblacions de traçat medieval. Continuem fins al final del carrer on arribarem fins al punt més alt de Sitges, la Plaça de l'Ajuntament.

Hem de tenir en compte que el tram final del carrer Major és molt dret, és de difícil accés per a persones en cadira de rodes que no siguin elèctriques.

5. Plaça de l'Ajuntament, davant de la façana principal de l'Ajuntament.

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Plaça de l'AjuntamentEns trobem ara al punt més elevat de Sitges, encara que només siguin 15 metres. L'Ajuntament, un edifici del segle XIX, va ser construït en el lloc que anteriorment estava ocupat pel Castell de Sitges i des d'on antigament es podia veure el mar. Avui dia no ens és possible per l'existència dels edificis que trobem al voltant i que ens interrompen la visibilitat directa del mar. El castell va ser derruït al segle XIX.

 

6. Plaça de l'Ajuntament, davant de la façana principal del Mercat Vell

Es tracta del mercat antic de Sitges. El podríem comparar amb el de la Boqueria a Barcelona pel que fa a l'estil arquitectònic: modernista. Era el lloc on es venien el peix, la carn, fruites, verdures... Fins al 2020 s'hi trobava la Casa Bacardí, exposició referent a la producció de rom i l'organització de tallers amb relació a aquest producte, però a causa de la pandèmia es va tancar i actualment s'utilitza com a sala polivalent per a celebracions culturals. Observem les estructures de ferro a la façana així com la seva combinació amb el maó a la vista, materials de construcció molt comuns durant finals del segle XIX i segle XX. Una de les raons per les quals aquest edifici ja no funciona com a mercat és la seva petita dimensió.

7. Plaça del Baluard

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Plaça del Baluard Per fi veiem el mar a la nostra visita, per tant, aquest és l'altre límit de la vila del Sitges medieval que ens quedava per conèixer, recordem que l'altre extrem es trobava al carrer Parellades. Ens trobem en aquests moments a l'antic barri de pescadors de Sant Joan, observem la línia blava que voreja el límit del mur que dóna al mar.

Sitges és afortunada ja que es troba envoltada pel massís del Garraf i per l'altra banda es troba protegida pel mar, la qual cosa fa que a Sitges hi hagi un microclima que l'afavoreix. Des del mirador s'observa al Passeig de la Ribera, al fons un gran edifici a l'extrem esquerre del massís, és el lloc conegut com a Terramar, una construcció dels anys 70. Aquest hotel no té res a veure amb la ciutat-jardí anomenada Terramar que es va construir a principis del segle XX en aquest mateix lloc ni amb l'Autòdrom de Terramar, que es va construir en aquest lloc a principis del segle XX, com a forma de distracció dels habitants de Terramar. Des d'aquesta època se celebra anualment el ral·li de Barcelona a Sitges, actualment també, els propietaris dels cotxes d'època es vesteixen amb vestits vintage. No cal aclarir que l'autopista no existia i venien per la carretera del Garraf, molt sinuosa.

Mirant cap a la façana principal de l'església de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Es tracta d'una església d'estil barroc que va començar a construir al segle XVII encara que potser ens sorprengui que tractant-se de barroc la façana sigui tan austera. Les torres i les campanes serien afegides posteriorment.

8. Palau Maricel

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Palau Maricel Si observem les construccions que es troben al nostre voltant, és difícil que siguin les cases de pescadors originals, massa luxoses... Efectivament, els pescadors no vivien en cases tan exuberants, però aquestes sí eren originalment cases, fins que l'any 1911 passaran a ser al Palau Maricel, molt reformades.
Tot això es deu a Charles Deering, un nord-americà que va heretar una gran fortuna del seu pare, que li va permetre poder viatjar per Europa. Va ser gran amant de l'art medieval espanyol i col·leccionista d'art. En una de les seves estades a París va conèixer a Miquel Utrillo, qui li va parlar de Sitges. El 1909 Charles Deering visita Sitges per primera vegada i queda tan pres del lloc que decideix instal·lar-se a Sitges. Adquireix, per una banda, el que va ser l'antic hospital medieval de Sant Joan, que li va donar nom al barri. Encara que en el moment de l'adquisició l'hospital estava en funcionament, la compra no va ser difícil ja que les condicions d'humitat de l'edifici, tan proper a l'aigua del mar, no eren beneficioses per als malalts. Deering desitjava tenir la seva llar i a més un lloc on poder exposar les seves obres, per això va adquirir diverses cases de pescadors situades davant de l'antic hospital.

Miquel Utrillo, gran amic seu i arquitecte, s'encarregarà de la construcció del Palau Maricel. Comunicarà les cases de pescadors afegint un pis superior perquè l'alçada fos la mateixa que la de l'hospital i va afegir peces de la seva col·lecció privada com la porta i les finestres que podem veure en aquesta façana, totes elles peces del gòtic espanyol.

Cal aclarir que el següent tram del recorregut és empedrat, no molt confortable per a cadires de rodes.

Si avancem una mica, s'aprecia la porta principal, d'estil gòtic flamíger, originalment la porta del Palau de Justícia de San Martín de Valdeiglesias. Al costat de la porta, es troben dos escuts, en un d'ells es representa un castell amb tres torres, l'escut de Sitges, en l'altre un sol i les ones del mar, Deering desitjava tenir un palau a manera de palau medieval, per això també necessitava d'un escut d'armes. Es va escollir el nom Maricel, mar i cel. La raó principal és que part del seu palau dóna al mar i part a l'interior, d'altra banda en aquella època l'escriptor Àngel Guimerà havia publicat la seva obra Mar i Cel l'any 1888. Tant Utrillo com Casas i Guimerà eren molt bons amics en aquella època. Quant al pont elevat que trobem unint els dos edificis no existia originalment, és part de la reforma de Deering, d'aquesta manera per passar del Palau de Mar (habitatge) fins al Palau de Terra, no havia de baixar al carrer.

9. Racó de la Calma, enfront del Cau Ferrat

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Racó de la Calma El Cau Ferrat, casa taller de Santiago Rusiñol, que el 1893 decideix, després de diverses estades a Sitges, comprar una casa de pescadors i instal·lar-se aquí ja que s'havia quedat enamorat de la seva llum i dels habitants de Sitges. Curiosament l'anterior propietària de la casa era una senyora que havia deixat en testament la casa a Déu perquè els diners que es tragués amb el lloguer fos invertit en celebrar misses per la seva ànima. Malgrat tot, la compravenda es va poder realitzar.

En aquest lloc Rusiñol va instal·lar la seva casa-taller. Remodelà la façana integrant elements gòtics de finestrals del castell de Sitges que va adquirir quan aquest va ser derruït. Rusiñol li va posar el nom de Cau Ferrat, el mateix que tenia el seu taller de Barcelona. En un any es va adonar que necessitava més espai i va adquirir la casa contigua, va ser poc temps després quan es té lloc la Festa Modernista més coneguda, quan van treure en processó els dos quadres del Greco que l'artista havia adquirit. Com podrem observar a l'interior el Cau Ferrat va ser concebut com un temple per a l'art, punt de visita obligatori per als bohemis de finals del s.XIX que es movien per Barcelona, Pardo Bazán, Enric Granados, Pérez Galdós, entre d'altres. En morir Santiago Rusiñol, el Cau Ferrat i la seva col·lecció passà a ser museu municipal.

Santiago Rusiñol va ser un artista eclèctic en el sentit que va ser pintor, dramaturg, periodista, aficionat a l'arqueologia..., va tocar diferents manifestacions artístiques. Defensava el concepte d'Art Total.

Mapa de Sitges

FemTurisme. Ruta Sitges, un poble accessible Mapa de Sitges

 

Escola de vela adaptada

Sitges (a 1.1 Km)

Llegir més...

Garraf Turisme

Llegir més...

Nootka Kayak & Sup

Sitges (a 2.4 Km)

Llegir més...

Cases Blanques Espai Ecosostenible

Avinyonet del Penedès (a 11.5 Km)

Llegir més...

On menjar

Cal Pau Xic

Subirats (a 20.6 Km)

Llegir més...

Bodega Miquel Jané

Font-rubí (a 25.1 Km)

Llegir més...

Garrofer Green Camping

Sitges (a 2.6 Km)

Llegir més...

Let's Holidays Castelldefels and Barcelona

(a 15.4 Km)

Llegir més...

Hotel Balneari Platja de Comarruga

El Vendrell (a 24.9 Km)

Llegir més...

Hotel Boutique Font de la Canya

Avinyonet del Penedès (a 15.2 Km)

Llegir més...

Destaquem...

Sorteig: L'Aquàrium de Barcelona

Llegir més...

El Pirineu de Lleida, el paradís que busques

Llegir més...

Propostes

Activitat escolar: La màgia del Circ

Llegir més...

10,50 €

Activitat escolar 'Del camp a la panxa', Cases Blanques Espai…

Llegir més...

11 €

Agenda

Auto Sacramental a Sant Vicenç dels Horts

29/03/2024 ...

Llegir més...

Setmana Santa a Bossòst 2024

29/03/2024 ...

Llegir més...

Apunta't als nostres butlletins!

T'enviariem noves rutes, promocions, sortejos i molt més. Gaudeix de femturisme.cat des del teu correu electrònic!