Ruta del vi: Costers del Segre

Gastronomia

Ruta del vi: Costers del Segre

Com s’ha dit en vàries ocasions, Catalunya és una terra de contrastos, tant que, fins i tot, els fruits que dóna són variats i diversos segons la zona geogràfica on es cultiven.

El sector vitivinícola així ho exemplifica. A tot el territori català existeixen onze Denominacions d’Origen, les quals ocupen una superfície aproximada de 70.000 hectàrees i que han generat que Catalunya esdevingui el principal productor de vi de qualitat de l’estat espanyol.

Aquest mes des de femTurisme us proposem conèixer una de les onze Denominacions d’origen mitjançant la visita dels seus cellers amb història i de passejades pels seus municipis.

(Veure ruta “Les terres del vi del Priorat”)

Us proposem descobrir part del territori de Lleida i de la Denominació d’Origen (D.O) dels Costers del Segre, la qual compta amb una de les rutes de vi catalanes més consolidades.

Aprofiteu, doncs, i endinseu-vos al món del vi realitzant un passeig que vincula la gastronomia i la cultura i on la gota d’identitat ve donada pels vins que es produeixen en aquest territori.

La producció de vi a Lleida

Denominació Costers del Segre, Ruta dels vinsEls inicis del conreu de vinya al territori lleidatà daten, presumiblement, de l’època ibera però no és fins al segle XIX que s’experimenta una proliferació del mateix. Posteriorment, aquesta es veu interrompuda per la plaga de la fil·loxera provocant una reducció de la plantació entre l’any 1895 i 1909.

Els cellers i productors lleidatans no abandonaren el conreu sinó que van cultivar noves varietats de raïm i mantingueren el paisatge vitivinícola de la província de ponent podent assaborir, avui dia, vins variats que deriven d’aquests ceps plantats.

La diversitat geogràfica i varietal també és diferent dins del territori de la D.O. Per això,  aquesta es troba dividida en set subzones diferents; el Segrià, Raimat, Artesa de Segre, Urgell, Pallars, Valls del Riu Corb i Garrigues. D’aquestes set ens passejarem per quatre d’elles.

El Segrià

Celler Les Graveres (DO Costers del Segre)Iniciarem la ruta al municipi d’Alfarràs, el qual forma part de la subzona vitivinícola del Segrià. Aquesta subzona, ubicada al pla de Lleida, és característica de terres de secà.

En aquest municipi podem aproximar-nos a la viticultura mitjançant el tast del vi que produeix el celler la Gravera. Aquest celler es caracteritza per cultivar vinyes envoltades de pedres de les quals, després, s’elaboren vins de qualitat i ecològics.

El celler és un espectacle tant per la vista com pel nostre paladar. Aquest ha obtingut diversos premis en relació als seus vins i també pel que fa el disseny del seu celler.

L’espai on s’acull aquest celler era un antic magatzem agrícola que s’ubicava al costat d’una antiga gravera.

Raimat

Bodegues Raïmat (DO Costers del Segre)La subzona del Segrià es troba molt propera a la de Raimat. Per aquest motiu, no podem deixar escapar l’oportunitat de visitar un dels cellers més interessants que es troben en aquesta. Ens referim al celler que té el mateix nom que la seva subzona, el celler Raimat. Aquest es troba al terme municipal de Lleida, concretament a l’agregat de Raïmat.

L’esmentat celler es projectà l’any 1914 pel propietari de Cordoniu però no es va construir fins l’any 1918. Des de llavors ha mantingut la seva dedicació al món del vi amb unes instal·lacions que harmonitzen la tradició i la modernitat.

El celler és d’estil modernista i la seva construcció va suposar un enorme projecte arquitectònic, essent tant considerable que va caldre, fins i tot, desfalcar un turó.

Realitzar un passeig entre les vinyes també esdevé tota una aventura ja que aquestes ocupen, gairebé, 2.500 hectàrees. Aquesta dimensió el converteixen amb el celler més gran i important de la D.O.

A la finca també es pot admirar i entrar al Castell de Raimat.

L’Urgell

Bodega dels Costers del Sió (D.O. Costers del Segre)Podem conèixer la subzona de l’Urgell de la mà del celler familiar Costers del Sió. Aquest celler es troba a Balaguer, concretament en un paratge de la Ribera del Sió que es coneix com Flix. Per aquest motiu, el celler s’anomena, altrament, Finca de Flix.

El Costers del Sió inicià la seva producció l’any 1998 quan el propietari va dur a terme a mà la plantació de la primera vinya coneguda, avui dia, com “Vinya Vella”.

Amb aquesta iniciativa, el propietari recuperà el cultiu dels ceps de la zona i obtingué, i encara ho fa, vins de gran qualitat per les característiques pròpies de la ribera; sòls diversos, de poca profunditat i amb textura franco-llimosa.

Actualment, compta amb 71 hectàrees d’aquest cultiu. Encara que la finca ocupa una extensió de 700 hectàrees, on a més de produir vi s’hi duen a terme altres activitats agrícoles – ramaderes; oliveres, cereals, ramaderia ovina i bovina, etc.

L’espai on es troba el celler i tota la finca també compta amb un passat, ja que eren les antigues quadres i reserva dels comtes d’Urgell.

Cellers del Castell del Remei (DO Costers del Segre)Un altre celler de grans magnituds i encant i que no ens podem oblidar de visitar són els Cellers del Castell del Remei que es troben ubicats dins el terme municipal de Penelles, a la subzona de l’Urgell.

L’origen d’aquests cellers es troba a l’any 1780 quan foren bastits per la família Girona. Aquests estan formats per sis naus adossades les quals es troben presidides pel castell.

El paisatge, un castell envoltat de vinyes, ens recorden als cellers d’estil “châteaux” propi de les zones vitivinícoles franceses com Bordeus.

També, a l’entorn del Castell es troba el Santuari del remei, un antic molí i altres construccions i elements propis de les activitats agrícoles que s’hi han desenvolupat.

I també, el Restaurant Castell del Remei que es troba just davant dels cellers.

Els vins a la taula

Foradada (Ruta dels vins dels Costers del Segre)Segur que us preguntareu on podeu assaborir els vins de la D.O. Costers del Segre combinats amb el gaudi d’un bon àpat i història.

Doncs a la localitat de la Foradada, molt a prop d’Artesa de Segre, hi trobem el restaurant la Solana que combina tots aquests elements. Aquest s’allotja en un antic i conservat casalot de l’any 1841 que s’alçà entre guerres carlines.

L’edifici, abans d’esdevenir l’actual restaurant, fou una vivenda i més tard adoptà un caràcter d’edifici públic acollint, doncs, una escola, un cafè i balls i, fins i tot, el consultori mèdic.

El restaurant disposa d’una bona bodega on trobareu una variada representació dels vins pertanyents a la D.O. Costers del Segre.

Mostrar mapa de rutes

Mostrar mapa de rutes